20.04.2024
Здоров’я Новини

У дитсадку, де був спалах кишкової інфекції, діти їли капусту з нітратами

З’явилися результати лабораторних досліджень у дитсадку №1, де діти захворіли кишковою інфекцією. Тернопільська регіональна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провела аналіз води питної, харчових продуктів, добових проб за 11-12.07.2019р., змивів з кухонного посуду, розроблювального інвентаря та обладнання харчоблоку, а також столового посуду у групах дитячого дошкільного закладу. Патогенних збудників не виявлено. Зафіксоване перевищення вмісту нітратів у свіжій капусті. Про це повідомляє прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. 

Читайте також: Спалах кишкової інфекції у Тернополі: 5 дітей у лікарні, дитсадок закритий 

Під час санітарно-епідеміологічного обстеження Тернопільського дитячого навчального закладу № 1 порушень санітарного законодавства не виявлено. З метою недопущення поширення інфекції та ліквідації спалаху, за результатами санітарно-епідеміологічного обстеження керівнику дитсадка №1 вручено припис, згідно якого він зобов’язаний забезпечити: проведення заключної дезінфекції у приміщеннях харчоблоку та групових; проведення бактеріологічних та вірусологічних обстежень дітей та персоналу; прийом контактних дітей до закладу лише після проведення вищевказаних обстежень та при наявності довідки від педіатра про стан їх здоров´я та можливість відвідувати дитячий заклад; перед відкриттям закладу після ремонтних робіт провести генеральне прибирання всіх приміщень з використанням дезінфікуючих засобів, після чого організувати проведення лабораторних досліджень на якість дезінфекції; повернення постачальнику залишків партії свіжої капусти з підвищеним вмістом нітратів. На даний час розслідування ще триває.

Нагадаємо, за даними ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», п’ятеро дітей віком 3-4 роки з гострою кишковою інфекцією потрапили до лікарні у Тернополі. Ці діти – вихованці дитсадка № 1, вони з різних груп. Троє захворіли 12 липня, 15 липня хворих вже було п’ятеро. Причиною захворювання став норовірус. 

Зараз дитсадок № 1, де виявили спалах кишкової інфекції, не працює. З 15 липня він закритий на плановий ремонт. 

 

Перейти до панелі інструментів