25.04.2024
Новини Суди

Експертиза показала, що скандальна “Вулична академія” від початку зводилась з порушеннями, кажуть активісти

Будівництво “Вуличної академії” у парку Нацвідродження не відповідає цільовому призначенню земельної ділянки, а проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки не відповідає вимогам законодавства – такі висновки зробили експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Про це розповіли на прес-конференції 10 липня тернопільські активісти, що уже тривалий час  боронять парк від забудови, організовують акції протесту та судяться з місцевою владою, яка одобрила будівництво готелю під прикриттям соціально-спортивного центру.

Експертизу з питань землеустрою проводили в рамках адмінсправи за позовом активістів до Тернопільської міськради, виконкому, Відділу Держархбудконтролю міськради, Управління містобудування та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, КП Фірма «Тернопільбудінвестзамовник», про визнання протиправними та скасування рішень.

Після акцій протесту – пішли у суди

Активісти наголошують, що це – ще далеко не кінець боротьби, адже на сьогодні готель вже виріс на кілька поверхів. Однак висновки експертів –  доказ того, що навіть починалось будівництво з порушеннями.

– Торік відбулося дуже багато акцій протесту різноманітного формату, – розповідає громадський активіст, член ініціативної групи, що виступила проти будівництва Олег Синовець. – Спочатку це відбувалось у формі мирних акцій: ми виходили відстоювати, щоб парк залишився парком, організовували походи до міської влади, проводили заходи на Театралці, проводили круглі столи. Але влада сліпа і глуха, вона тільки й те робила, що просовувала цей проект по будівництві. Під час акцій відбувалось таке ганебне явище як залучення тітушок до забудови.

Тоді у сторону борців із забудовою, нагадує Олег Синовець, звучали погрози, їх затримували, викликали на допити, тощо. І в результаті ця боротьба плавно переросла у судову тяганину. Відстоювати інтереси тернополян у судах взяла на себе тернопільська активістка, голова ініціативної групи Юлія Мамчак.

– Ми пробували оскаржувати для початку рішення органів місцевого самоврядування, дозволів відповідних служб, – розповідає вона. – Ми звернулися до ДАБІ, вказували на порушення, невідповідність документам. Але, не розумію чому, органи контролю не бачили тоді проблем. Ми вказували на невідповідність документації, просили міську владу почути, що в парку не можна забудовувати. Ми наголошували на тому, що цю ділянку має КП “Тернопільінвестзамовник”, яке чомусь передало її приватному забудовнику. Проте, зрозумівши, що на рівні місцевої влади, скарг ми нічого не доб’ємось, ми звернулися до суду.

Ділянку використовують не за призначенням

У суді інтереси тернополян представляє адвокат Валерій Муж.

– Коли громадські активісти зупинили незаконне будівництво, КП “Тернопільбудінвестзамовник” пішло простішим, але не зовсім законним шляхом, підтасувавши саме технічну документацію із землеустрою для будівництва соціально-спортивного центру “Вулична академія”, – каже він. – Коли ми почали здійснювати підготовку до судового процесу і отримали інформацію з Державного земельного кадастру, то побачили, що згадуване будівництво здійснюється за проектом землеустрою щодо відведення земельної ділянки ще 2012 року. Тому насамперед нас зацікавило, яким чином може здійснюватись будівництво соціально-спортивного центру у 2018 році, коли технічна документація – 2012 року. Крім того, у витягу із Державного земельного кадастру, який ми отримали, йдеться про те, що цільове призначення земельної ділянки – це будівництво саме готелю із закладом громадського харчування. Тому нас зацікавило те, що згадувана земельна ділянка може використовуватись не за цільовим призначенням.

Може йтися про те, наголошує адвокат, що на  земельній ділянці ведеться самовільне будівництво. Відтак захисник із позивачем вирішили піти в судовому процесі таким шляхом, щоб довести незаконність будівництва соціально-спортивного будівництва “Вулична академія” на сьогодні.

– Розуміючи, що такі питання є вузькопрофільними і для цього потрібні спеціальні знання, ми подали клопотання про проведення експертизи, – додає Валерій Муж. – Експерту було поставлено ряд запитань, які фактично зводились до того, чи відповідає цільове призначення згадуваної ділянки саме будівництву “Вуличної академії”, чи відповідає фактичний порядок користування земельною ділянкою вимогам земельного законодавства, а також, чи сам проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок відповідає вимогам земельного законодавства.

Експертиза тернополянам обійшлась у кругленьку суму – понад 20 тис. грн. Аби зібрати усю суму, активісти навіть проводили збір через соцмережі.

– Насамперед хочу подякувати усім, хто допоміг нам, – каже Юлія Мамчак. – Бо суди, які відбувалися, були виснажливими і потребують дуже багато часу і грошей, а такої суми на експертизу ми не мали. Тому я дуже вдячна кожному, хто, чи то грішми допоміг, чи підтримував нас у судах, приходячи на засідання.

Щодо висновку експертів, то за інформацією активістки, у ньому йдеться про те, що будівництво “Вуличної академії”  не відповідає цільовому призначенню земельної ділянки, а проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки не відповідає вимогам законодавства.

 

 

Окремо: Як ділянка, відведена з 2012 року під готель, перестала бути “зеленою”  у документах

Олег Фостяк, громадський активіст:
– Одним із досягнень Помаранчевої революції стало те, що сьогодні містобудівна документація підлягає громадським слуханням. До містобудівної документації належить – Генплан, план зонування і детальний план території. Так от, територія під будівництвом готелю на час прийняття найперших рішень була за планом зонування 2006 року визначена як зона парків. У 2010 році, згідно із затвердженим Генпланом, це була територія зелених насаджень загального користування і ніяких там забудов не було. Як могло статися, що пройшовши громадські слухання у 2006 та у 2010 р.р., коли громада вирішила, що це — територія зелених насаджень загального призначення, 20 грудня 2012 року було прийнято рішення сесії, яким відведено територію зелених насаджень під будівництво готелю? Коли ми почали перевіряти, то виявилось, що в документах до рішення долучено висновок архітектури, підписаний головним архітектором міста Василем Бесагою. У цьому рішенні записано, що згідно з Генпланом ця територія належить до установ і підприємств обслуговування. В Генплані, якби була така територія, вона мала би бути позначена червоним кольором , але там все зелене було. Міський голова, відразу після прийняття рішення, підписав його, не побачивши там жодних порушень! Зараз все списують на депутатів, але Генплан перед цим рішенням був захований з публічного доступу із спецчастиною, на ньому був гриф “Для службового користування”, так що депутати доступу перевірити не мали.

Надалі, без громадських слухань, був прийнятий новий план зонування, де вже з’явились ділянки — 5 чи 6 ділянок в районі зелених насаджень загального користування. І в цьому плані зонування вони були визначені як ділянки для будівель громадського призначення. Але є один нюанс — план зонування повинен відповідати Генплану, а в Генплані 2010 року – це були території зелених насаджень загального призначення. Тобто, у 2014 році, без проведення громадських слухань, було прийнято План зонування, який не відповідає Генплану.

Олександр Філь, голова ГО “Екоальянс”:
– З чого все починалось. У 2012 році були прийняті рішення щодо визначення меж тернопільських парків. Ми підняли всю документацію і виявилось, що насправді межі парків були визначеними ще 1994 року зі всіма картографічними матеріалами! Тож нові межі – це була протизаконна дія депутатів і міського голови з порушенням усіх законів України та інтересів тернополян. Ця забудова у парку Нацвідродження, про яку йдеться, – це лише маленький фрагмент того, що заплановано. Змінами меж парків запланована забудова 10 гектарів парку Нацвідродження, шести гектарів парку Шевченка, дев’яти – у парку “Топільче”. Так що, шановна громадо, те, що ми бачимо — це тільки початок. Міський голова вперто не хоче проводити інвентаризацію земельних насаджень Тернополя, яку вже давно можна було зробити і тоді запобігти будівництву у зелених зонах. Тому я вважаю, що такі дії влади є злочином проти громади.

 

 

Перейти до панелі інструментів