19.04.2024
Новини

Слухання у справі вбивства біля Allure знову перенесли. Батьки вбитого Віталія Гнатишина бояться, що судовий процес може затягнутися на роки

Слухання у справі вбивства 20-річного студента Віталія Гнатишина біля нічного клубу Allure, яке призначили на 10 липня, знову не відбулося. Засідання перенесли на 24 липня. Причина: новий адвокат обвинуваченого Сергія Терендеха Володимир Твердохліб попросив часу для ознайомлення з матеріалами справи. Нагадаємо, другий захисник Терендеха – Юрій Демкович. Обвинуваченого Володимира Біляшевича у суді представляє адвокат Максим Майка. Також другий захисник з’явився у родини Гнатишинів. Це Павло Варода, який представлятиме у суді інтереси брата Віталія Гнатишина. Його батьків – Галину і Михайла, представляє адвокат Скакун. У справі змінився також прокурор – це Ірина Єдинак. Прокурор Андрій Левчук, який від початку вів справу, переведений на іншу посаду. 

На засіданні, яке мало відбутися 10 липня, був присутній обвинувачений Володимир Біляшевич, який перебуває під домашнім арештом. Також із СІЗО привезли Сергія Терендеха, який на попередніх слуханнях не з’являвся через стан здоров’я. З ним зв’язувались через пряме включення. 

Зауважимо, що Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України – хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу – ч.1 статті 129 – погроза вбивством, ч. 4 статті 296 – хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 – носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. 

Через те, що слухання знову переносять, обурилися батьки Віталія Гнатишина та присутні у судовій залі, які прийшли їх підтримати. 

– У адвоката було 14 днів на ознайомлення зі справою, чому він цього не зробив? – запитує Галина Гнатишин. – Може ще на 30 грудня слухання перенесете засідання?

Як пояснив суддя, адвокат не встиг ознайомитися зі справою, тому що він набуває прав і обов’язків ознайомлення з матеріалами справи, коли допущений до засідання. Відтак саме 10 липня він набув це право. 

Нагадаємо, попереднє слухання, яке мало відбутися 10 липня також перенесли. Серед причин: відсутність захисника обвинувачуваного Віталія Терендеха. Як повідомив суддя, адвокат був на розгляді іншої кримінальної справи у іншому місті. А також не було прокурора, який підтримує обвинувачення.

Читайте також: Слухання у справі вбивства біля Allure перенесли. Батьки, вчителі, однокласники Віталія Гнатишина пішли під прокуратуру

– Сторона обвинуваченого разом із адвокатами будуть максимально вигадувати різні ходи для того, щоб затягнути судовий процес, – каже Галина Гнатишин. – Хочу наголосити ще раз, що нашу дитину було вбито просто так, ні за що, без будь-яких конфліктів на це, без будь-яких причин. І разом з тим прикривають третю особу, котра була координатором Беляшевича і Терендеха. Цю особу хочуть максимально скрити. І ми будемо наполягати на те, щоб він дав свідчення, на чию користь це б не було. Нам невідомо хто це, але його чітко видно на відео до останніх хвилин. Поки нашу дитину не забрали до лікарні, він постійно був із обвинуваченими.  Але чомусь він не є свідком і не давав свідчення. Сторона обвинуваченого хоче зробити так, щоб він уникнув покарання, а ми знаємо, що це було вбивство на місці. Потім знову можуть змінити адвоката, потім ще і слухання можуть затягуватися роками. 

Нагадаємо, 30 червня минув рік, відколи сталася трагедія біля нічного клубу Allure у Тернополі. 20-річному студенту Віталію Гнатишину, який того вечора святкував з друзями день народження, нанесли важкі тілесні ушкодження. Через 8 днів хлопець помер так і не прийшовши до свідомості. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. Судовий процес над обвинуваченими розпочався у листопаді минулого року. Минуло вже більше, ніж пів року, а винні у смерті Віталія, досі не покарані. Батьки хлопця вважають, що слухання спеціально затягують. Суд мав би вже йти до завершення, якби не ряд додаткових клопотань від адвокатів обвинувачуваних Сергія Терендеха і Володимира Біляшевича, зауважують рідні. Як кажуть вони, у справі допитані вже всі свідки, а також судово-медичні експерти, які чітко сказали, що смерть Віталія наступила від черепно-мозкової травми.

Читайте також: “Ми втратили дитину, рік добиваємось правди, а її немає”, – батьки вбитого біля Allure Віталія Гнатишина

 

Перейти до панелі інструментів