26.04.2024
Новини Політика

Якщо ви не включені у списки виборців, до 18 липня можна звернутися до суду

Тернополяни, які не включені у списки виборців, можуть звернутися до суду до 18 липня. Якщо вони матимуть рішення суду, то за новим законом можуть бути внесені у списки навіть у день голосування. 

– На минулих виборах з цим були проблеми, тому що виборчі комісії не мали права вносити виборців у списки під час голосування, – каже громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва. – На цих виборах ця проблема вирішена – згідно закону, лише на підставі рішення суду, виборча комісія може внести особу у списки. Це гарантує тим виборцям, які таке право отримали рішенням суду, бути включеними у списки і проголосувати. 

Ольга Мазаєва рекомендує звернутися до суду тим особам, які не включені у реєстрі виборців з різноманітних причин. 

– Є дуже багато ситуацій, коли люди не внесені у списки через те, що знялися з реєстрації, – каже вона. –  Під час виборів у 2014 році в судах була інша практика і вони не задовольняли такі позови. Під час виборчої кампанії Президента цього року у більш, ніж 90% випадків такі позовні заяви зодовольняли. Суди просили надати будь-які документи, на підставі яких люди могли бути внесені у списки виборців. Це могли бути документи на право власності, на право власності дружини чи чоловіка чи родичів, навіть копія паспорта з вказаним попереднім місцем реєстрації. Ми аналізували судову практику по всій Україні, і в кількох випадках суди приймали такі рішення навіть за заявою особи, що саме за цим місцем вона має бажання проголосувати. Ми як правозахисники, вважаємо, що це правильно. Тому що право вибору не повинно залежати від місця голосування, тим більше у нас є закон, який визначає порядок голосування, місця проживання. Там чітко вказано, що реєстрація особи за місцем проживання не може бути причиною нереалізації прав громадян. А виборче право, я вважаю, найважливіше. Тому рекомендую таким людям, які не включені у списки виборців, звертатися до суду. І з дуже великою ймовірністю вони будуть включені у ці списки. 

Нагадаємо, змінити місце голосування можна до 15 липня. Для цього не потрібно жодних довідок, тільки паспорт

Довідка

Перевірити, чи ви є у списку виборців можна на сайті Державного реєстру виборців –https://www.drv.gov.ua. За консультаціями з питань виборчого процесу і кандидати у народні депутати, і виборці можуть звертатися особисто до громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольги Мазаєвої за телефоном 097-562-17-81 або писати їй у соцмережі Фейсбук.

Перейти до панелі інструментів