25.04.2024
Новини Політика

Що порушили кандидати у народні депутати під час виборчої кампанії на Тернопільщині

Підсумки першого місяця парламентської кампанії на Тернопільщині підбила Громадянська мережа ОПОРА. Про основні порушення кандидатів у депутати розповіла під час прес-конференції 2 липня координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка. 

– Найпоширенішими порушеннями виборчого законодавства, які зафіксували спостерігачі ОПОРИ в Тернопільській області від старту кампанії, були розміщення передвиборчої агітації без вихідних даних на носіях зовнішньої реклами, – каже вона. – Вони стосувалися білбордів та в окремих випадках сітілайтів кандидатів Ігоря Юзьвака, Івана Чайківського, Юлії Мамчак, Володимира Кравця, Віталія Горби, Степана Барни, Андрія Білецького, Михайла Головка. А також політичних партій “Європейська солідарніст”, “Радикальна партія Олега Ляшка, “Українська стратегія Гройсмана”. Окрім того, у Чорткові був зафіксований банер партії “Сила людей” без вихідних відомостей (установа, що здійснила друк, тираж, відповідальний за випуск – прим. ред). 

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли вихідні відомості були неповними. Це стосувалося білбордів кандидата Миколи Люшняка, на яких не вказано осіб відповідальних за випуск, продовжує пані Галушка. Також виявили випадок розміщення рекламних щитів із передвиборчою агітацією партії “Слуга народу” та кандидата Леоніда Бицюри (ВО “Свобода”) на фасаді будівлі державної форми власності – “Будинку залізничників” на просп. Степана Бандери в Тернополі. 

Спостерігачі ОПОРИ два рази зверталися в поліцію через розповсюдження інформаційного бюлетеня “Радикальної партії Олега Ляшка” “Слово Ляшка” без вихідних даних. Такі факти виявили у Тернополі та Бучачі. 

Загалом спостерігачі ОПОРИ подали у поліцію 24 заяви про ймовірні порушення Закону України “Про вибори народних депутатів”, які стосувалися 47 об’єктів. 

До слова, за даними ОПОРИ в одномандатних виборчих округах Тернопільської області на позачергових виборах до парламенту балотуватимуться 69 кандидатів, з яких 50 осіб висунула партія і 19 самовисуванців. Найбільше кандидатів-мажоритарників зареєстровано в окрузі №163 (м. Тернопіль) – 21 особа, найменше в окрузі №166 (м. Теребовля) – 10 осіб. В окрузі №164 (м. Збараж) балотуватимуться 13 кандидатів, в окрузі 165 (м. Зборів) – 11, в окрузі №167 (м. Чортків) – 14. 

За консультаціями з питань виборчого процесу і кандидати у народні депутати, і виборці можуть звертатися особисто до громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольги Мазаєвої за телефоном 097-562-17-81 або писати їй у соцмережі Фейсбук.

Читайте також: Змінити місце голосування можна до 15 липня. Для цього не потрібно жодних довідок, тільки паспорт

Чи звертались ви за допомогою до нардепа? (опитування)

Перейти до панелі інструментів