18.04.2024
Громада Місто Новини

Майже мільярд гривень – на ремонтні роботи в Тернополі. Де вони – дізнаєтесь на Карті ремонтів

Антикорупційну карту ремонтів представили у Тернополі 5 червня експерти ГО “Антикорупційний штаб” спільно з представником Тернопільської міської ради . На інтерактивній карті України позначені всі ремонтні роботи міста. Цей інноваційний інструмент запобігає корупції  і покращує взаємодію влади та місцевої громади для ефективного використання коштів платників податків.

Відтепер тернополяни мають можливість перевірити свої будинки, двори або школи, куди ходять їхні діти та залишити на сайті скаргу чи фотографії об’єкту. Юристи Антикорупційного штабу обробляють всі отримані скарги щодо невідремонтованих покрівель в будинках, незамінених вікон в школах та непрокладених тротуарних плиток в Тернополі і добиваються виправлення порушень.

Контроль за бюджетними коштами

Тернопіль 11-те місто, де представляють атикорупційну карту (https://map.shtab.net/), ознайомлюють громаду і представників місцевого самоврядування з новим інструментом.

– На нашу точку зору, цей інструмент сприяє тому, щоб видатки, які здійснюються за рахунок коштів платників податків, були більш прозорими, а влада могла краще налагодити співпрацю і комунікацію з громадою, – каже  засновниця ГО «Антикорупційний штаб» Галина Янченко. –  Ми вважаємо, що лише у взаємодії і співпраці  між владою і громадою можливий дійсно новий рівень якості життя. На нашу точку зору, як громадяни і так влада міста мають бути зацікавлені в тому, щоб бюджетні кошти використовувалися ефективно, а ремонтні і будівельні роботи в місті проводили якісно.

Антикорупційний штаб утворився після Майдану, розповідає Галина Янченко.

– Ми вважаємо, що потрібно створювати нові інноваційні інструменти та методи, – каже вона. – Тому наші інструменти – це не просто про інновації і технології, а про те, щоб зробити контроль над бюджетними коштами, над роботами, які відбуваються в місті зрозумілими і простими для людей. Наше завдання зробити так, що якщо в тернополянина є всього 5 хвилин вільного часу, щоб він міг зайти на антикорупційну карту ремонтів, знайти там якусь інформацію, підтвердити її або виявити, що роботи були зроблені не так і повідомити владу або юристів антикорупційного штабу. Ми виявляємо  корупцію і сприяємо притягненню до відповідальності винних.

Антикорупціонером може стати кожен

Після Майдану Антикорупційний штаб займався моніторингом державних закупівель, оскільки це дуже великі видатки з національного та місцевих бюджетів.

–  І ми помітили, що основні зловживання, які відбуваються в публічних закупівлях, торкаються сфери закупівель ремонтних та будівельних робіт, – каже Галина Янченко. – Ми виявляли багато сумнівних моментів і вирішили сконцентрувати свою увагу на темі ремонтів і будівельних робіт. Починали з Києва. І тоді ми зрозуміли, що обсяг цих закупівель надзвичайно великий. Це сотні мільйонів гривень і це тисячі об’єктів. І ми вирішили, що якраз цей момент – це прекрасна можливість залучити громаду і дати можливість мешканцям міста стати такими собі антикорупціонерами і спостерігати за тим, як витрачаються їхні кошти. Тому інформацію про публічні закупівлі на ремонтні роботи перевели у дружній для користувача онлайн формат і просто нанесли цю інформацію на карту. Так як ви користуєтесь, наприклад, гул картою, ви можете зайти на карту ремонтів, і на ній будуть позначені мітки з інформацією про закупівлі. На нашій карті ви можете знайти велику кількість об’єктів по категоріях: школи, садочки, лікарні, двори, спортмайданчики, бібліотеки, інфраструктурні об’єкти – це все, на що місцеве самоврядування виділяє гроші на ремонтні роботи.

На карті – навіть найменші села

Антикорупційна карта ремонтів починалася у 2016 році з малесенького проекту, коли все робилося вручну і вимагало великої кількості  людського ресурсу, оновлення відбувалися рідко.

–  Цього року ми дійшли до максимальної автоматизації процесу. Представляємо наскільки інноваційною та сучасною стала антикорупційна карта зараз, – каже Галина Янченко. – На сьогодні завдяки останнім оновленням на карті дані по видатках з міських бюджетів оновлюються буквально щохвилини на постійній основі. Ми забираємо дані з електронної системи держзакупівель Prozorro на наші сервери. Програмне забезпечення сортує ці закупівлі, які стосуються ремонтних і будівельних робіт і одразу ця інформацію автоматично розміщується на карті. Оскільки цей процес відбувається автоматично, тобто наповненням карти займається програмне забезпечення, а не люди, ми змогли покрити максимальну географію. І на сьогодні на карті знаходяться не лише великі міста, а й найменші населені пункти в Україні. Тому антикорупційна карта ремонтів буде цікава не тільки тернополянам, а всім мешканцям області. На карті ви можете знайти додатки навіть  в найменших селах, звичайно за тих умов, що з сільських бюджетів виділялися кошти на  ремонтні роботи.

На ремонти – майже мільярд гривень

Як повідомила керівниця проекту «Антикорупційна карта ремонтів» Юлія Гречка, у Тернополі за останні два роки уклали понад 1.5 тисячі договорів на проведення ремонтних робіт і витрачено близько 943 млн гривень. Це ті договори, які є на карті.

– Багато це чи мало? Порівнюючи з іншими містами, це багато, – каже Юлія. – Можемо сказати, що в Тернополі провели великі видатки на ремонтні роботи як для такої кількості населення. До прикладу, в Рівному ця сума складає 370 млн грн.

Що, як і скільки ремонтували в Тернополі? ( див. інфографіку)

Як користуватися картою ремонтів? (див. відео)

– Інформація на карті 100% достовірна. Тому що вона береться з офіційного сайту держзакупівель Prozorro, – каже Юлія Гречка. – Якщо у вас є зауваження, ви побачили, що ремонт не відбувся, або відбувся неякісно і через два місяці все розвалилося, то можна залишити скаргу. Її розглянуть спеціалісти і упродовж 48 годин ми даємо відповідь. Скарги бувають різні – є й такі, що не стосуються теми, абсурдні. Буває, що людині здається, що ремонт не відбувся, хоча насправді він відбувся.  Для того, щоб з’ясувати об’єктивність цих скарг, ми просимо надати докази. Це можуть бути фото або інші дані. Якщо є труднощі з тим, щоб щось з’ясувати, у нас в кожному місті є регіональні координатори і вони можуть виїхати на об’єкти і подивитися на все. Якщо ми переконалися, що є моменти зловживання, ми витребовуємо акт виконаних робіт і дивимося, які роботи мали бути виконані, звертаємося до замовника, запитуємо чому так. Якщо це теж не працює, ми звертаємося у правоохоронні органи. Завдяки саме таким скаргам нам вже вдалось зберегти більше 2 млн гривень бюджетних коштів. Адже, як виявилось, ніщо так не пришвидшує роботу як відкрите кримінальне провадження. Тому що в 90% випадків якщо  відкривається провадження, то підрядник одразу приходить і починає робити ремонти. Наприклад, у Києві у 2015 році були виділено кошти на утеплення будинку, але його не провели. До нас звернувся громадянин, який побачив це і ми почали все з’ясовувати, звернулися в правоохоронні органи, де відкрили провадження і одразу 4 людини дуже швидко прийшли і зробили утеплення будинку . Таких історій успіху багато. Після нашої презентації ми дуже сподіваємося, що такі історії будуть в Тернополі і ми будемо розповідати про них.

Міськрада готова співпрацювати

На презентацію Антикорупційної карти ремонтів прийшов начальник управління житлово-комунального господарства міськради Олег Соколовський.

– Контроль і кість виконання робіт – це дуже важливо,  бо це гроші платників податків, тобто наші гроші, – каже він. – Ми завжди вітаємо, коли мешканці та громадські організації готові прискіпливо споглядати на роботу підрядників.  Ми дуже швидко реагуємо на всі мінуси . Наприклад, у нас є вул. Стадникової, ремонт якої мав завершитися ще минулого року.  Однак наш відділ технагляду, який постійно перевіряє виконання робіт, побачив ряд серйозних недоліків, до речі на звернення мешканців, відповідно кошти були непроплачені і тільки зараз завершуються роботи.

Пан Соколовський додає, що міськрада готова співпрацювати з проектом Антикорупційна карта ремонтів, адже контроль з боку громади має бути і чим більше люди в цьому обізнані, тим якісніше підрядник виконуватиме роботи.

Для привернення уваги тернополян до Антикорупційної карти ремонтів  у місті встановлять біл-борди. А для людей похилого віку, яку не користується смарфоном та інтернетом, розвісять оголошення. У яких буде вказано, що за їх адресою  були проведені ремонтні роботи на таку то суму. Якщо їх не провели або провели неякісно, люди можуть поскаржитися на це за вказаними в оголошенні контактами.

Перейти до панелі інструментів