26.04.2024
Новини Розслідування

Будинок-привид у Тернополі: кому належить “Зірочка” на Пушкіна, 4-А

Триповерхова закинута будівля вже роками стоїть пусткою на вул. Пушкіна, 4-А у Тернополі. Чому така будівля пропадає і кому вона належить, запитують мешканці прилеглих будинків. Поцікавились цим і журналісти “Терміново”.

Фото будинку, яке опублікували раніше у групі “Тернопільські плітки” у соцмережі “Фейсбук”, викликало жваве обговорення серед тернополян. Одні діляться спогадами про ательє і кафе “Зірочка”, які колись тут були. Інші наголошують на небезпеці закинутого приміщення. Адже воно давно стало притоном для наркоманів та безхатьків. Тут багато сміття, побитих пляшок, валяються використані шприци, презервативи, а поряд музична школа і два дитсадки. Дехто висуває версію, що стоїть цей будинок ще недовго і це місце забудують. 

Колись кафе і ательє – тепер руїна

“Живу поряд. І щоразу з сумом згадую кафе зі смачнючим морозивом у пластикових креманочках. Так, там було два відділи, один з морозивом (з входу наліво) і відділ кондитерки з тортиками та тістечками (праворуч). Другий та третій поверхи – перукарня та ательє. Позаду “все для дому”. Що там потім в 90-х тільки не працювало, а тепер стоїть руїна”, – ділиться Роман Зубик. 

“У 1995 році мені форму шили в цьому ательє, “Зірочка” гарне ательє було, час минув і його не стало, шкода”, – пише Володя Гейна. 

“Колись на першому поверсі був відеосалон, скільки там фільмів передивився, також дуже смачне морозиво було….а тепер привид-руїна”, – пише Володимир Дереш.

“Постійно бачу там бомжів, а діти називають “заброшка” і там бігають, – пише Tanya Bidos.

“Що найгірше – вона відкрита і там вдень товчеться малеча… Не дай Боже обвалу якоїсь каменюки…. а увечері старші тусуються. І нікому до цього діла нема”, – написала Наталя Мудра-Бойчук.

Небезпечне місце у житловому масиві

Люди закликають батьків дітей навколишніх будинків попередити їх про небезпеку, яку несе це приміщення. Адже там часто граються діти віком 7-12 років і вони можуть покалічитися, а ще гірше наступити на голки, які часто викидають наркомани.  

“Не дай Боже дитина там побігає, пограється і вернеться додому з герпесом, СНІДом чи гепатитом, бо бомжі і наркомани голки, шприци і презерватив порозкидали. А на таких “заброшках” ой як рідко обходиться без саден і ран. Не розумію на що дивитися мер і влада. У житловому масиві взагалі таке не допустимо. І ще й між садочками в школою музики, – пише Надія Цісик.

З прибиранням – проблема

Хто повинен прибирати цю територію, з цим питанням ми звернулися в управління житлово-комунального господарства міськради. Там кажуть, що з прибиранням справді є проблема . Це приміщення, яке має власника і він повинен забезпечити порядок. А двірник з прибудинкової території прибирати тут не може. Оскільки люди платять за певну площу прибирання. Відповідно ділянки такі як біля “Зірочки” стараються прибрати під час двомісячника благоустрою.  Проте результат від прибирання не є довготривалим. Ще є такий фактор, що люди самі засмічують цю ділянку, адже бачать що там брудно, і ще скидають різні будівельні відходи тощо.

Якщо у закинутому приміщенні розпивають алкогольні напої чи смітять треба не бути байдужими і викликати поліцію, закликають в управлінні ЖКГ.

Відомо, що територію навколо “Зірочки” навесні прибирали студенти Галицького коледжу. Як бачила журналістка, навколо будівлі зараз сміття немає, зате всередині валяються пляшки, пластикові стаканчики, поліетиленові пакети. В одному з приміщень будівлі – пункт збору склотари. Біля трансформаторної будки, яка розташована поруч, розрослися хащі.

Хотіли передати військовим, але…

Кому належить закинуте приміщення на вул. Пушкіна, 4-А, ми запитали прес-службу міськради, там повідомили, що з цим питанням варто звернутися до Фонду Державного майна України. На чиєму балансі перебуває ця будівля і хто є її власником, інформаційний запит з цими питаннями журналістка “Терміново” надіслала у Фонд Державного майна України. У відповіді на запит повідомили, що приміщення на Пушкіна, 4-А перебуває на балансі концерну “Військторгсервіс” Міністерства оборони України. “Відповідно до вимог пункту 2 ст. 326 Цивільного кодексу України від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади”, – йдеться у відповіді.

Що ж планують робити з цим приміщенням – це питання в інформаційному запиті журналістка адресувала Міністерству оборони України. Наприкінці квітня у Міністерстві журналістці у телефонному режимі повідомили, що саме тривають заходи щодо передачі цієї будівлі 44-й окремій артилерійській бригаді. Про результат цієї процедури пообіцяли повідомити додатково. Проте жодних повідомлень з Міністерства журналістка більше не отримувала. Зараз полковник, який займається цим питанням, до кінця червня у відпустці. Як повідомили у 44-й бригаді, приміщення їм так і не передали, чому – не знають.

Цим приміщенням могли б розпоряджатися військові, проте воно наразі і далі залишається привидом, який лякає мешканців навколишніх будинків.

Якою буде подальша доля цієї будівлі, відстежуватимуть журналісти сайту “Терміново”.

Перейти до панелі інструментів