20.04.2024
Новини Оперативно

Нові деталі у справі вбивства Віталія Ващенка – прес-конференція (фото, відео)

27 травня минуло три роки з дня вбивства громадського активіста Віталія Ващенка. У справі наразі є 3 підозрюваних – 2 виконавці та організатор.

Віталія Ващенка депутата Кременецької міської ради, громадського активіста поблизу власного повір’я побили до півсмерті битами та трубами 2 чоловіків.  Чоловік через дві години помер у лікарні. Друзі та дружина Віталія переконані, що його вбили через його активну громадську діяльність та підозрюють що до організації вбивства Віталія причетний народний депутат України з Тернопільщини.

У дружини Наталії виникають запитання до правоохоронних органів – чому не знайдені та не покарані замовники вбивства.

  • Виконавці і організатор зараз знаходяться на лаві підсудних, – каже дружина вбитого Наталія Ващенко. – Чому не знайдені замовники? Я знаю, що були напрацювання. Можливо, є якийсь тиск, бо справу курує Генеральна прокуратура? Чому немає ніякого результату? Бо якщо всім просто цікаво чим закінчиться ця справа, то для мене це величезний біль, який не минає.

У поліції заявляють, що працюють над тим, щоб знайти організаторів вбивства.

  • Я не можу багато чого розповісти, але декілька деталей хочу уточнити, – каже начальник головного управління національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол. – Після вбивства Віталія Ващенка в нас працювало близько 80 чоловік у Кривому розі. Працювали не один день. Коли ми вийшли на слід злочинців, які це зробили, то жодної інформації ми не надавали ні місцевій поліції, ні прокуратурі, ні родичам загиблого. У нас були негласні слідчі дії і саме завдяки цьому ми вийшли на слід виконавців. Але є ряд людей, які ще досі перевіряться на причетність до цього злочину. І є ряд людей, які, я особисто переконаний, що причетні до цього злочину. Я не можу озвучити прізвища тих людей, яких ми підозрюємо чи не підозрюємо.

Друзі та дружина Віталія Ващенка підозрюють, що до вбивства причетний нардеп з Тернопільщини.

– Про причетність нардепа я не буду стверджувати чи спростовувати інформацію. – каже Олександр Богомол. – Доказів у нас немає таких, щоб можна було приєднати ниточку до нього.

“Нападники Віталія Ващенка та Ігоря Турського з Кривого Рогу

Виконавці нападу на Ігоря Турського та Віталія Ващенка родом з Кривого Рогу. Друзі та знайомі пов’язують ці два напади за замовниками. Адже у справах є багато схожого.

– Ми досліджували зв’язок  між цими двома нападами на Ващенка та Турського, – каже Олександр Богомол. – Поки що таких поєднань, які б тягнули за собою оголошення підозри, немає. Шкода, що місцеві ділки замовляють людей з інших областей, щоб наносити кривду іншим людям. За це вони будуть відповідати, якщо не за цей злочин, то за інші. Ми спостерігаємо за цими людьми,  то рано чи пізно вони оступляться.

Дружина вбитого Віталія заявляє, що на судові засідання дуже часто приходять незрозумілі люди, які намагаються, щось передати підсудним. У поліції кажуть,  що ці особи перебували разом із підсудними в Чортківському СІЗО. Проте працівники правоохоронних органів зазначають, що це не є спробую вплинути на свідків чи потерпілих.

“Зникли докази

У справі Віталія Ващенка зник речовий доказ – записка написана вбитим. У вмісті було вказано номер та власник автомобіля, який стежив за Віталієм протягом декількох днів.

  • Я зверталась у міський відділок поліції з заявою, про те, що зникла записка, – розповідає дружина Наталія. – Вона була написана рукою мого чоловіка. Це доводить те, що за ним слідкують. І можна підозрювати те, що він знав, що за ним слідкують і працівники поліції теж це знали. Бо в цій записці було написано місто, номер автомобіля та його власника. Таку інформацію він міг здобути лише через якогось працівника поліції.

У поліції кажуть, що не встановили особи поліцейського який надав Віталію інформацію про автомобіль з якого за ним стежили. Стосовно зниклого доказу – відкрили кримінальне провадження.

  • Скоріш за все, що знали правоохоронці, що за Віталієм стежили. За цим фактом проводилося службове розслідування. Цей момент досліджувався. Але ми так і не встановили особи. Стосовно зниклої записки ми відкрили кримінальне провадження. Речовий доказ зник в суді – це прикрий факт. Ми знаємо вміст записки. Це все зафіксовано і додано до матеріалів справи. Ми сподіваємось, що це не вплине на перехід судового розслідування.

Друг вбитого Віталій Савчук заявляє, що як і Віталій так і знайомі знали про те, що за ним слідкують і готується напад.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів