27.04.2024
Новини Суди

Півмільйона відшкодують колишньому начальнику Держкомзему за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності

Півмільйона моральної шкоди, завданої незаконним притягненням до кримінальної відповідальності, відсудив у держави екс-начальник Держкомзему у місті Тернопіль Юрій Фролов.
У своєму позові екс-посадовець вимагав понад два мільйони моральної компенсації, однак суд задовольнив позов частково.

Про це йдеться у рішенні Тернопільського міськрайонного суду, ухваленому 24 квітня, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень 10 травня.

У 2016 році Юрія Фролова судили за обвинуваченням у вчиненні злочину за ч.2 ст. ст.364 КК України “Зловживання владою або службовим становищем”. Його звинувачували  у погодженні у 2012 році  кадастрового плану технічної документації на земельну ділянку парку «Загребелля», зазначенні в ньому неправдивої інформацію про її цільове призначення,  підписанні та видачі підприємству державного акту на право власності на зазначену землю. Мовляв, у наслідок таких його дій  із земель державного лісового фонду вибула земельна ділянка загальною площею 2,54 га вартістю 8 млн 107 тис грн.
Йшлося зокрема про ділянку на Чумацькій, 5а.

Однак у судах його вини так і не довели. Зокрема вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 09.08.2016 року, який залишили в силі Апеляційний суд та Вищий спеціалізований суд України у 2017 році, його визнали не винуватим у вчиненні кримінального правопорушення за ч.2 ст. 364 КК.

Тож, на думку Фролова, слідством та супутніми діями – двома незаконними повідомленнями про підозру, триразовим відстороненням від посади, обранням міри запобіжного заходу, внесенням застави і впливом усього цього на нього і рідню, йому завдали моральної шкоди, як спершу йшлося у позові, на 1 млн 400 тис. А потім екс-посадовець збільшив позовні вимоги до 2004835,5 грн.
Відповідач у справі – Державна казначейська служба України та треті сторони – поліція та прокуратура подавали відзив на позов та просили суд відмовити позивачу у повному обсязі.

У результаті розгляду справи, пояснень свідків, оцінки доказів суд прийшов до переконання, що позовні вимоги Фролова підлягають до часткового задоволення. Відтак сказав стягнути з Державної казначейської служби 500 тис. грошового відшкодування моральної шкоди, завданої незаконним притягненням до кримінальної відповідальності.

Перейти до панелі інструментів