23.10.2024
Новини

Ворони, містика і гумор – у Кременці відомий художник Василь Петровський презентував серію нових робіт

Роботи відомого художника Василя Петровського – це не лише естетика, а завжди трошки загадки, філософії й навіть містики. Виставки знаного кременчанина – завжди подія, якої чекають і на яку приходять не лише місцеві шанувальники, а й приїздять з інших міст. Так, як і сьогодні. У Кременецькому літературно-меморіальному музеї Юліуша Словацького презентували серію робіт “Думки з воронячими крилами”. Аби побачити їх тут, є два тижні. Далі різьблені пано помандрують Україною, а потім розійдуться по приватних колекціях. Тож, ловіть момент.

Василь Петровський на відкритті виставки
Василь Петровський розповів про філософський зміст своїх робіт під час відкриття виставки

Привітати художника з ще одним кроком у творчій кар’єрі та ближче познайомитися з новими роботами прийшли чимало поціновувачів цього виду мистецтва. Дехто уже під час відкриття виставки висловив бажання придбати котрусь із робіт.

“Думки з воронячими крилами” – це 10 нових робіт та 2 раніші. Та усі вони входять до одної серії. Що надихнуло художника, чому саме цей птах став ключовим образом і яка містична історія підштовхнула до створення серії, “Терміново” розповів Василь Петровський.

"Думки з воронячими крилами" Василя Петровського
Серія робіт “Думки з воронячими крилами” Василя Петровського, які презентували на виставці
  • Іноді деякі речі, які трапляються у процесі створення робіт, я сам намагаюся раціоналізувати та пояснити якось. Але щось таке в цьому є. Намагаюся не вірити у всілякі прикмети, можливо, підсвідомо, та вони впливають на нас. У певний період у ботанічному саду, поруч з яким я мешкаю, поселилися багато ворон. Часто вони пролітали над моїм будинком і робили коло. Як правило, це не передбачало нічого доброго. І я подумав, що варто пропрацювати це, зобразивши цю птаху. Так з’явилася робота “На контрасті”. Вона перша і єдина з серії “Думки з воронячими крилами”, котру можна побачити не у залі музею, а в ботанічному саду Кременця. Після того, як ми її встановили, ворони над моїм домом літати перестали, – каже художник.

Попри похмурий імідж цієї птахи, вона має багато інших рис, зокрема гумор. Шарм цієї простої з вигляду пташки надихнув Василя Петровського на певні роздуми та спостереження.

  • За вороною, як правило, закріплений темний імідж. Я ж стараюся все ж більше виділяти позитив.  Це цікаві та дуже розумні птахи. Одна з гостей навіть сказала, що після цієї виставки уже не боятиметься ворон, як раніше. Та не варто відкидати й того факту, що ворони таки селяться на місцях з негативною енергетикою, наприклад, на кладовищах.

Через два тижні “Ворони” “розлетяться” іншими містами України. Василя Петровського з серією уже запросили у Рівне та Здолбунів. Після цього помандрують у приватні колекції.

  • Сьогодні я побачив, що людям цікаві ці роботи. Потрібно бути в тренді. За освітою я дизайнер і хочу, що різьбярське мистецтво не подавалося лише як старовинне ремесло. Хочу, аби воно було сучасним та актуальним, – зазначає пан Василь.

 

Перейти до панелі інструментів