19.09.2024
Новини Промо

МОП звітує: штучний інтелект не замінить людину

За даними дослідження, яке було проведено Міжнародною організацією праці ООН, стрімкий розвиток та інтегрування штучного інтелекту у повсякденне життя не має шансів масово вплинути на ринок праці та замінити людину. Саме це питання в останні роки особливо жваво обговорюється серед противників неконтрольованого розвитку ШІ. Втім, деякі професії все ж перебувають у так званій зоні ризику, причому МОП навіть назви конкретні цифри.

Автоматизація процесів

Аналітики в усьому світі все більше сходяться на думці, що сучасні технологічні досягнення все ж таки є революцією, але не узурпацією. Останні роки розвитку штучного інтелекту продемонстрували його відчутну участь у багатьох процесах, проте будь-яке програмне забезпечення не є досконалим та потребує постійного контролю людини. Інтеграція ШІ відбувається буквально на всіх рівнях – його використовують у медицині, мистецтві, спорті чи навіть в азартних розвагах, тож нічого сенсаційного не буде у тому, що, наприклад, у казино Ельдорадо в найближчому майбутньому відбудеться покращення роботи завдяки алгоритмам штучного інтелекту.

Однак хвилюватися про те, що програмне забезпечення позбавить людину роботи не варто – час показує, що будь-які технологічні досягнення в першу чергу доповнюють та оптимізують роботу людини. Навіть ті професії, які нещодавно називалася серед перших жертв штучного інтелекту, нікуди не зникнуть, а лише трансформуються.

Одним з ключових завдань, які ставляться перед штучним інтелектом, сьогодні є підвищення ефективності виробництва. Зі своїми нюансами, але покладені надії все ж виправдовуються. Наприклад, завдяки ШІ в медицині вже реалізовано можливість діагностування та значного прискорення різноманітних досліджень, а в тому ж спорті ШІ активно використовується у якості помічників тренерів.

Десь дійсно працюватимуть роботи

Автоматизація та оптимізація різних процесів дійсно відбувається, проте у тому ж МОП зазначають, що деякі професії в майбутньому можуть бути роботизовані. Особливо це питання може постати у країнах з високим прибутком. Так, наприклад, у МОП прогнозують, що понад 20 млн робочих місць серед жінок та 9 млн робочих місць серед чоловіків можуть бути автоматизовані завдяки штучному інтелекту. Це стосується адміністративних та канцелярських посад.

Як зазначається у дослідженні, на сьогодні майже чверть завдань на таких посадах виконуються зі значним залучення штучного інтелекту, а більша частина завдань зазнають середнього впливу ШІ. До речі, перелік професій, де поширення новітніх технологій відчувається найбільше, загалом не зазнає змін:

  • Друкар;
  • Працівник інформаційної підтримки;
  • Касир;
  • Опитувальник ринку.

Навпаки – спостерігається їх зменшення, адже журналіста чи дизайнера замінити програмним забезпеченням виявилося вкрай важко. Зробити ці професії повністю автономними просто неможливо. 

Разом з тим очікується, що подальше розповсюдження впливу штучного інтелекту призведе до якісних змін у робочих місцях, зміну інтенсивності самої роботи. Як і будь-яке технологічне досягнення штучний інтелект повинен бути спрямований на полегшення виконання будь-якої роботи.

 

Перейти до панелі інструментів