23.10.2024
Новини

Форт-привид: одне з наймістичніших місць України поблизу Тернопільщини можна відвідати безкоштовно

Одне із популярних загадкових туристичних місць в Україні, що розташоване за 30 км від кордону Тернопільської та Рівненської областей, можна відвідати абсолютно безкоштовно. Проте, якщо не хочете заблукати чи провалитися в один з колодязів-пасток, на екскурсоводові краще не економити. Або ж не дуже детально досліджувати форт зсередини. 

Тараканівський форт (Нова Дубенська фортеця) називають містом привидів. Цитадель оповита безліччю таємниць, легенд та історій, які лякають. Атмосфера там справді гнітючо-загадкова. Заблукати досить просто, а вказівників майже немає. Опинившись на території, відчуваєш, ніби вирушив у подорож машиною часу і загубився у ХІХ столітті. Повітря, ніби згущується, шкірою бігають мурахи, а серцебиття пришвидшується.

Сьогодні фортеця, яка поступово згасає під вантажем часу та фізичних факторів має погану славу – тут блукають люди, божеволіють годинники, а ночами лунають звуки стройового маршу. Саме контраст фатальної краси і прихованої небезпеки привертає до казематів і підземелля форту туристів-сталкерів, які намагаються розгадати містичні таємниці цитаделі та відкрити завісу її легендарного минулого. Крізь її стіни проростають дерева, кладка обсипається, а в темних сирих казематах панує тиша.

Будівництво Тараканівського форту було обумовлено необхідністю посилення кордонів Російської імперії в другійполовині XIX століття. Нову систему оборонних ліній розробив знаменитий військовий інженер Едуард Тотлебен. Відповідно до плану, одним з важливих фортифікаційних опорних пунктів на кордоні з Австро-Угорщиною мав стати об’єкт, який прикривав Дубно і ділянку залізниці Київ-Львів. Зведення фортеці за проектом Е. Тотлебена почалося в 1873 році. На його будівництво було виділено 66 мільйонів рублів з царської скарбниці. Щоправда, об’єкт був завершений в 1890 році – вже після смерті інженера.

Розгалужена мережа підземних ходів форту, облаштованих бійницями, прихована від сторонніх очей. Підземні коридори проходили і під земляним валом. Сьогодні об’єкт офіційно закритий для відвідування, але невгамовних туристів вабить інтерес до незвіданого, то ж вони групами і поодинці приїжджають у село Тараканів Дубенського району, щоб потрапити на територію форту-привида.

Легенди і небезпеки Тараканівського форту

Від старожилів можна почути легенду про те, що під час Другої світової війни німці розробляли у форті секретну зброю.

Кажуть, що в фортеці бували випадки зникнення людей. Тут на одній зі стін можна побачити список прізвищ людей, які так і не повернулися з форту в II пол. XX століття.

Ходять чутки, що ночами по форту бродять привиди австрійських солдат, які знайшли свій останній притулок на околицях об’єкту.

З особливою обережністю варто досліджувати каземати та підземні ходи, де безтурботних туристів підстерігають колодязі-пастки. Тому для огляду форту бажано мати з собою ліхтарик та відвідувати цей об’єкт лише у супроводі досвідчених провідників.

Що варто знати, вирушаючи у Тараканівський форт?

Перш за все необхідно врахувати, що форт схований у густому лісі, дістатися з першого разу самостійно дуже складно. Тож краще їхати з компанією, яка там не вперше, або розпитати у місцевих.

Дороги, як такої, до форту немає. Це швидше напрямок. Тож авто для подорожі повинно бути на зразок позашляховика, або таке, якого не шкода.

Якщо їдете у форт влітку, бажано одягнутися так, аби не було відкритих частин тіла. На пішохідній стежці (а це близько 1 км від стоянки), яка постійно звужується, ви обов`язково зустрінетеся із борщівником. А з цією рослиною близько краще не знайомитися.

І, звісно, дуже не зайвим у такій подорожі буде спрей від комарів.

Ціна: вхід у форт безкоштовний.

Сувеніри: від 40 грн. Можна придбати традиційні сувеніри – магнітики, кружки, брошури. А також прикраси ручної роботи.

Екскурсовод: Віталій Ткач. Домовлятися варто заздалегідь. Зважаючи на особливість місцевості, провідників до форту небагато.

Перейти до панелі інструментів