23.10.2024
Новини

Виганяли та погрожували: у селі на Тернопільщині стався конфлікт через риболовлю

В одному із сіл Теребовлянської громади трапився конфлікт через риболовлю. На ставок відпочити приїхала компанія. Проте місцеві мешканці зустріли їх вороже – виганяли і навіть погрожували. Про інцидент розповіли у місцевій спільноті. 

“Хочу всім розповісти про риболовлю у с. Лошнів (не рекомендую).

Я, як житель іншого села вирішив приїхати на любительську риболовлю зі своїми друзями у село Лошнів, та кожен ловив та мав в наявності одну вудочку. Однак, протягом декількох годин проїзджали жителі вищезгаданого села та почали з обуренням до нас звертатися та виганяти з водойми на якій ми ловили рибу, також від них лунали погрози, що якщо ми зараз не поїдемо, або приїдемо ще раз то вони нам зламають наші вудочки. Проте, якщо ці люди читають цей пост, а я надіюся, що читають, то хочу їх вкотре ознайомити з Конституцією України, Водним кодексом України, Законом України “Про аквакультуру”, адже водні ресурси є об’єктами права власності українського народу! Для багатьох жителів с. Лошнів стане великим відкриттям те, що усі на законних підставах можуть ловити рибу навіть на орендованих ставках враховуючи й на їх сільському.

Згідно з Порядком здійснення любительського і спортивного рибальства, у рибогосподарських водоймах України дозволяється здійснення любительського і спортивного рибальства всім громадянам України, іноземним громадянам, а також особам без громадянства.

Любительське і спортивне рибальство (далі – любительське рибальство) на водоймах загального користування здійснюється безоплатно та без надання спеціальних дозволів. Дозволяється одній особі вилов за одну добу перебування на водоймі таких видів у таких кількостях: риба – 3 кг, раки — 30 шт.

Вивезення з водойми риби та безхребетних – як у свіжому, так і в обробленому вигляді, – незалежно від терміну перебування на водоймі дозволяється в розмірі не більше за добову норму, за винятком випадків, коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму вилову.

Орендар не має права забороняти любительське рибальство на водоймі.

Ми не порушували закон, та не мали наміру викликати поліцію, тому просто зібралися і поїхали, та більше туди не поїдемо), а також нікому не рекомендуємо”, – йдеться у розповіді.

У коментарях здебільшого підтримують автора посту. Також зазначають, що схожі ситуації стаються не лише у згаданому селі.

Перейти до панелі інструментів