Як обрати краще просекко

Немає нічого краще за охолоджений, хрусткий келих освіжаючого просекко. Бокал фруктового ігристого вина, випитого соло або з додаванням декількох інгредієнтів для посилення смаку коктейлю, підніме настрій та перенесе вас у зелені пагорби північної Італії.

Але як дізнатися, на скільки хороше просекко ви п’єте? Коли ви святкуєте особливу подію просекко може достойно замінити інші більш дорожчі варіанти ігристих вин. Але чи ви вибрали найкраще, і чи воно є справжнім, а не підробкою?

Витративши певний час на вивчення ігристих вин та їх походження, ви зможете відрізнити середню якість від чудової. Ось наш невеликий путівник на вибір кращого Prosecco.

Переконайтеся, що це італійське просекко

Антоніо Карпане виготовив першу пляшку ігристого просекко в 1868 році. Він був переконаний, що в Італії можна виробляти вино не гірше за шампанське, і мав рацію.

Проте важливо розуміти географію виробництва просекко Італії. Просекко немає такого «місцевого» захисту, як шампанське (щоб називати його шампанським, воно має походити з регіону Шампань у Франції). Це означає, що є багато виробників, у тому числі з таких країн, як Австралія, що теж виробляють просекко.

Отже, якщо ви хочете справжнє італійське просекко (повірте нам: ви дійсно хочете італійське просекко:)), перевірте етикетку, щоб переконатися, що воно зроблено в Італії. Конкретні слова, які ви повинні шукати: Prodotto in Italia. Переклад: зроблено в Італії.

Переконайтеся, що в складі не менше ніж 85% винограду глера

Вино може збити з пантелику. Іноді вино називають в честь виноробного регіону (наприклад: Шампань). Іноді його називають в честь сорту винограду (наприклад, шардоне). А іноді його називають на честь крихітного містечка, з якого воно родом, незважаючи на те, що основне виробниче місце змістилося (наш друг просекко).

Отже, із чого роблять просекко? Його виробляють із винограду сорту глера. Цей виноград із зеленою шкіркою дозріває наприкінці сезону і є ароматним сортом – він може бути досить квітковим та фруктовим.

Швидше за все, ви раніше не чули про виноград глера, але це не має значення. Важливо відзначити, що пляшка Prosecco повинна містити щонайменше 85% винограду Glera, щоб вона вважалася Prosecco. Якщо в ньому немає потрібної кількості Glera, ви просто отримуєте ігристе італійське вино.

Виберіть DOCG або DOC

Ще одна заплутана частина: найкраще просекко (DOC і DOCG) настільки хороше, що вам не потрібно говорити, що в ньому є сорт винограду глера.

Якщо ви завжди поспішаєте, то зробіть пошук DOCG на етикетці єдиною річчю, яку ви робите, перш ніж бігти до каси. DOC і DOCG — це класифікації якості, які підтверджують, що продукт, який ви збираєтеся купити, виготовлений відповідно до певних високих стандартів якості.

DOC у перекладі з англійської означає «Контрольоване місце походження». Якщо ви хочете купити хороше просекко, то таке маркування дасть вам впевненість у тому, що воно принаймні вироблено в регіоні виробництва Венето та Фріулі-Венеція-Джулія на північному сході Італії, що відрізняються виготовленням високоякісних просекко. Більшість Prosecco, які можна знайти в європейських супермаркетах, мають маркування DOC.

Однак, якщо ви шукаєте дійсно хороше просекко, то шукайте маркування DOCG. Ця абревіатура в перекладі означає Позначення контрольованого та гарантованого походження. Може використовуватися тільки в тому випадку, якщо вино виробляється з багатого вапняком району, розташованого між містами Конельяно та Вальдоббіадене. В цьому регіоні виробляють Просекко Суперіор, що вважається найкращим. Це, в основному, пов’язано з:

  • якістю ґрунту (з багатим осадом з гірських льодовиків)
  • крутість пагорбів, на які сонячне світло потрапляє правильно, а також дозволяє дощовій воді рухатися вниз по долині замість того, щоб постійно зволожувати ґрунт та спричиняти гниття
  • форма пагорбів, що створює ідеальну вентиляцію
  • ручний збір врожаю, який відфільтровує гнилі ягоди та дозволяє винограду залишатися недоторканим до моменту його пресування

Зазвичай, ви можете знайти принаймні один DOCG Prosecco на полицях супермаркету, і зазвичай це не набагато дорожче, ніж ціна вашого DOC. Але воно того варте!

Купуйте в спеціалізованому винному магазині

Чому б не зайти в найближчий спеціалізований винний магазин?

Багато з них мають кваліфікований персонал, який із задоволенням базікає про Prosecco у всій його ігристій красі. Деякі пропонують курси та дегустації, які можуть допомогти вам відкрити для себе щось нове та зробити це, якщо у вас бракує часу.

Професійна порада щодо вибору хорошого Prosecco: якщо ви можете придбати будь-який Prosecco з регіону Cartizze, ви зірвали джекпот. Cartizze – це крихітна територія, розташована в регіоні DOCG Prosecco. Історично Cartizze виготовляли як dry prosecco (що означає найсолодше просекко у класифікації), оскільки виноград вирощений на пагорбі Cartizze, отримує від сонця все найкраще.

Не пийте просекко на розлив

Просекко на розлив може здатися найкращим у світі винаходом, але насправді воно не забезпечить високоякісного перляжу, оскільки насправді це не просекко. Будьте завбачливими, якщо ваше просекко йде з-під крана чи бочки. Ймовірно, це буде просто ігристе вино, оскільки (з міркувань якості) Prosecco потрібно подавати прямо з пляшки.

About the author

Осип Назарук
trending_flat
Цього тернополянина радянська влада боялася більше за зброю: історія письменника Осипа Назарука, який представляв Україну в Канаді та США

Історія Тернопільщини зберігає імена людей, які присвятили життя боротьбі за українську державність. Один із них - Осип Назарук, письменник і журналіст, який народився у 1883 році на Тернопільщині. Його твори десятиліттями були під забороною в СРСР. Радянська цензура вважала його небезпечним ворогом, книги авторства Назарука знищувала. Сьогодні у фокусі нашої уваги життєвий шлях тернополянина, який пройшов австрійські табори, очолював міністерство пропаганди ЗУНР і представляв український уряд у Канаді та США. Як молодий юрист став політв'язнем Осип Назарук народився 31 серпня 1883 року в Галичині на Тернопільщині. Хлопець здобував освіту в Бучацькій та Золочівській гімназіях, а 1902 року закінчив навчання у львівській гімназії. Він продовжив навчання у Відні, де 1908 року отримав диплом юридичного факультету місцевого університету. Ще через чотири роки, у 1912-му, він захистив докторат зі світського та церковного права і пройшов судову практику в столиці Австро-Угорської імперії. 1905 року […]

туалет
trending_flat
На Кременеччині в громадському туалеті знайшли тіло людини

На Кременеччині в громадському туалеті виявили тіло людини. Померлим виявився місцевий чоловік 1968 року народження. Про це розповіли у поліції Тернопільської області. "Тіло чоловіка у громадській вбиральні, на території колишнього  будинку культури, 1 листопада близько 17:00 виявили жителі села Великі Загайці. Вони викликали швидку та поліцію. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група Кременецького райвідділу поліції. У ході перевірки стало відомо, що загиблий - місцевий мешканець 1968 року народження. За життя чоловік зловживав алкогольними напоями.  Судово-медичний експерт на тілі потерпілого слідів насильницької смерті не виявив, а експертиза показала, що помер чоловік напередодні через проблеми із серцем", - йдеться у повідомленні.  

ДТП Вишнівець
trending_flat
Авто аж вилетіло з дороги: на Кременеччині п’яний водій влаштував ДТП

У Вишнівці п'яний водій влаштував ДТП. Авто злетіло з дороги. Про випадок розповіли у поліції Тернопільської області. "Чергова автопригода трапилася на Кременеччині 1 листопада. Близько 20:30 водій автомобіля Skoda Fabia при виїзді із села Вишнівець не впорався з керуванням і його авто викинуло на узбіччя за межі проїзної частини дороги. У результаті - тілесні ушкодження отримала пасажирка 2000 року народження. Жінку госпіталізували. На місці події працювала слідчо-оперативна група Лановецького відділення поліції. У ході перевірки з'ясувалося, що водій на момент аварії перебував у стані алкогольного сп'яніння. За даним фактом відкрите провадження відповідно до частини 1 статті 286-1 Кримінального кодексу України", - йдеться у повідомленні. Раніше "Терміново" розповідало, що на Тернопільщині водій під час перевірки облікових документів наїхав на людину.

осінь
trending_flat
Золота осінь з морозами: чим здивує погода на початку листопада

На Тернопільщині у перші дні листопада очікується мінлива погода. Хмари змінюватимуться проясненнями, а температура коливатиметься від нічних морозів до денних плюсових значень. Про це повідомив Тернопільський обласний центр з гідрометеорології. Синоптики дали прогноз на найближчі три дні. 4 листопада буде хмарно з проясненнями. Вночі та вранці пройдуть невеликі дощі, вдень опадів не очікується. Вітер північно-західний, 7-12 м/с, поривчастий. Температура вночі становитиме 4-9 градусів тепла, вдень 7-12 градусів тепла. У Тернополі вночі 6-8 градусів тепла, вдень 9-11 градусів тепла. 5 та 6 листопада погода буде схожою - хмарно з проясненнями, без опадів. 5 числа вітер північно-західний, 6 листопада - південно-східний, обидва дні 5-10 м/с. Температура вночі від 1 градуса морозу до 4 градусів тепла, вдень 8-13 градусів тепла. Найхолодніші ночі очікуються 5 та 6 листопада, коли можливі перші приморозки.  

ДТП
trending_flat
На Тернопільщині водій під час перевірки облікових документів наїхав на людину

На Тернопільщині стався прикрий випадок під час перевірки обліково-реєстраційних документів. Про це розповіли у поліції Тернопільської області. "Другого листопада до лікарні бригада екстреної медичної допомоги доправила жителя міста Монастириська 1977 року народження. Травми чоловік отримав на автодорозі Стрий-Умань-Дніпро-Ізварине. За попередньою інформацією, під час перевірки обліково-реєстраційних документів водій автомобіля FORD TOURNEO CUSTOM розпочав рух заднім ходом та допустив наїзд на чоловіка, який знаходився позаду транспортного засобу. Потерпілому надали меддопомогу без госпіталізації", - кажуть поліцейські.

trending_flat
Чим можна зменшити неприємні симптоми нейропатій (поколювання, оніміння, відчуття печіння), викликані ураженням нервової системи?

Поколювання в пальцях, незрозуміле оніміння або печіння час від часу перетворюють повсякденні речі на випробування — застібнути ґудзик, пройтися по сходах, заснути. Ці симптоми часто свідчать про ураження периферичних нервів, яке називають нейропатією. Це не просто «дивні відчуття», а сигнал нервової системи, що їй бракує ресурсів або захисту. Розуміння проблеми Нерви в тілі нагадують складну провідну мережу: вони передають від мозку інформацію про дотик, біль, температуру і рухи. Кожне волокно вкрито мієліновою оболонкою, яка забезпечує швидку і точну передачу імпульсів. Коли оболонка або саме волокно пошкоджені, сигнали плутаються — виникають парестезії (поколювання), дизестезії (печіння) або повне оніміння. Причини пошкоджень різні: хронічно високий рівень цукру в крові при діабеті, дефіцити вітамінів, токсична дія речовин, інфекції або аутоімунні процеси. Усі вони зводяться до одного: нерви починають «помилятися» і надсилати хибні сигнали. Тому лікування має не лише приглушувати симптоми, а й відновлювати сам […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025