Василь Чайковський раніше варив сир у австрійських Альпах, а тепер – у рідному селі на Тернопільщині

Український сир за австрійськими традиціями виготовляє у мальовничому селі на Тернопільщині 29-річний Василь Чайковський. Чоловік працював технологом у сироварні закордоном – три сезони варив сир у австрійських Альпах, закінчив тамтешні курси сироваріння. Відтак сир грюєр, який готує у рідному селі Урмань Бережанського району не поступається за смаком тому, який варив у Австрії.

Журналістка “Терміново” побувала на екскурсії у сироварні Василя Чайковського. Чоловік поділився особливостями своєї справи і розповів, як народжується твердий сир. Процес сироваріння у сезон триває щодня, крім вихідних.

Прокидається раненько

Робочий день сировара починається раненько, тому довго спати не вийде. Спершу потрібно зібрати у селі молоко. Збір триває з 6.00 до 8.30. Адже молоко для сироваріння воно має бути свіжовидоєне і якісне, у жодному разі не розбавлене.

– У нас вдома є дві корови, а також купую молоко у довірених людей, адже маю бути впевнений у цьому продукті на 100%, – каже Василь Чайковський.

Василь зливає зібране молоко в чан, перемішує, варить його 2-2, 5 годин до потрібної консистенції, потім охолоджує, формує голівки і кладе їх під прес. Далі  сир відправляється на дозрівання у підвал, де витримана відповідна температура. Для виготовлення однієї порції сиру потрібно мінімум 150 літрів молока. З нього виходить всього 14 кг продукту.

– Бактерії купую на спеціалізованому сайті, сичужний фермент для заквашування беру закордоном, там краща якість, – каже Василь. – Сироваткою, яка залишилася після отримання сиру годую свиней, також її планує забирати фермер, який розводить індиків.

Смак такий, як закордоном

Зварений сир одразу не придатний для споживання, він повинен дозрівати у підвалі 6-9 місяців, пояснює Василь Чайковський.  Тому зварена цьогоріч партія буде готова до споживання вже ближче до наступного року. А те що наварив минулого року, вже розпродав. Лишилося тільки три голівки.

– Три місяці сир дозріває у підвалі при температурі +12, далі треба зменшувати температуру, – розповідає сировар. – У той час не можна порушувати цілісність сирної брили. Кругла форма також відіграє важливу роль у формуванні смаку. Якщо сир дозріває більше двох років, він стає різкий на смак і пекучий, не всім такий подобається. Я ще такого не зробив. Але є любителі і таких старих сирів.

Василь Чайковський варить сир грюєр, саме його готував у Австрії. Це традиційний швейцарський твердий жовтий сир без дірок у вигляді величезних голів з темною скоринкою та приємним квітково-горіховим ароматом.

– Смак мого сиру такий самий, як закордоном, – каже  чоловік.  – Єдине, що трохи на нього впливає, це трава на якій випасаються корови, в австрійських Альпах ці трави інші, відповідно і молоко має дещо інший смак.

У планах Василя зварити і інші види сиру.

– Знаю ще кілька рецептів, але наразі тільки пробую і вчуся, – каже він.

Придбати сир Василя Чайковського можна на ринку в Бережанах по суботах. Також усіх охочим поласувати цим сиром, він пересилає його поштою. Каже, є купці з різних міст України – і Львова, і Києва.

– Людям сподобався цей сир, він натуральний, без хімії, – каже чоловік. – Наразі готую невеликі об’єми сиру, але планую розширюватися. Ось тільки чекаю на придбання деяких деталей.

Закінчив курси сироваріння

Василь Чайковський розповідає, як навчився варити сир. Упродовж восьми років він їздив на сезонні роботи у Австрію, Швейцарію. Потім йому запропонували роботу у австрійській сироварні, де і набрався досвіду. Окрім того, власник сироварні записав його на курси сироваріння. Їх викладали німецькою, але на той час Василь вже встиг добре вивчити мову, тому все розумів і вчитися було не важко, а навпаки – дуже цікаво. У Австрії він отримав диплом сировара. Власнику австрійської сироварні сподобалося як Василь варить сир, тож упродовж трьох сезонів запрошував його на роботу.

Сироваріння стало чи не основним заняттям Василя, і він захопився цією справою.  Чоловік закінчив агротехнічний коледж у Бережанах і одразу у 20-річному віці поїхав на заробітки закордон. Одного разу йому довелося попрацювати дома, але недовго.

– Якось мені набридли заробітки, я приїхав додому і пішов на півроку працювати у  ТОВ “Бережанигаз”, але розумів, що справа марна і поїхав назад закордон, – ділиться чоловік.

Згодом у нього з’явилася ідея почати варити сир вдома в Україні, адже у нас є і корови, і молоко. Саме в Австрії  придбав чан та бойлер і започаткував власну справу у своєму селі. Рідні, друзі, односельці таку ідею підтримали, що дає ще більше натхнення до роботи. Нині батьки та сестра допомагають у сироварні. А ще минулого року Василь написав проект розвитку свого бізнесу на конкурс від агропромислової компанії Миронівський хлібопродукт “Село: Кроки до розвитку і виграв сертифікат на 50 тисяч гривень. За ці кошти придбав вакууматор для упаковки сиру.

Планує посадити виноградник

Першу партію сиру Василь зварив влітку минулого року.

– Сироваріння справа сезонна, – каже він. – Сезон триває тільки наприкінці весни та влітку, коли корови пасуться. Саме тоді можна варити сир.  Взимку сиру не варять, адже  молоко не таке як має бути.

Для дегустації Василь розрізає величезну брилу сиру,  – одну з останніх його запасів. Вона покрита тонкою коричневою кіркою – це сіль з водою, які з часом застигли. Приміщенням роздається приємний аромат. Сир справді дуже смачний!

Чоловік каже, що планує вислати свій перший сир австрійському шефові – власникові сироварні, де працював.

– Без нього я б не почав цієї справи, він багато мені допоміг, – каже Василь. – У Австрії у кожному селі є сироварня і там зацікавлені, щоб навчити когось, що дуже приємно.

А який сир без вина?! Тому Василь Чайковський задумується і над тим, щоб посадити ще й виноградник.

 

 

About the author

trending_flat
Із кранів текла “кава і віскі” : чому тернополяни не змогли набрати чистої води перед її відключенням

Фото ванн з брудною водою, яку набрали напередодні відключення водопостачання у Тернополі, публікують користувачі соцмереж. Як тільки не називають з іронією рідину, яка тече з кранів: кавою, віскі, шампанським, фантою. Брудна вода увечері 18 травня з'являлася у різних мікрорайонах міста, пишуть у соцмережах. Тернополяни цікавляться, чому вода такої поганої якості.  Нагадаємо, у  Тернополі на два дні припинене водопостачання мікрорайонів “Сонячний”, “Аляска”, “Східний”, “Канада”, “Дружба”, “Кутківці”, “Пронятин”, “Березовиця”, а також довколишніх сіл у зв’язку з плановим промиванням водопровідних мереж і ремонтними роботами на насосних станціях та  мережах. Як повідомили у КП “Тернопільводоканал”, постачання води припиняється з 00 год 19 травня до 24 год 20 травня. Проте багато тернополян розповідають, що брудна вода почала тексти з кранів ще з 20.00 18 травня.  “Або ванну мити, або сидіти без води 2 дні” “То навіщо писати, що відключають в 00.00 год 19 травня, якщо ти […]

trending_flat
П’ятирічна Злата з Тернопільщини віддала 34 см свого волосся на перуки онкохворим дітям (відео)

Своє довге волосся заради перук для онкохворих діток вирішила підстригти 5-річна Злата Воробель із Заліщиків. Дівчинка цілий рік виношувала цю ідею і нарешті втілила її у життя.  - Якось донечка побачила по телебаченню сюжет, де дівчинка віддала своє волосся на виготовлення перук для онкохворих дітей, - пригадує мама Злати Юлія Воробель. - Тоді моя чотирирічна дитина почала розпитувати: що таке онко? Чому діткам необхідні перуки? Чому її ровесники такі бліденькі і сумні?  Ми  намагались їй все  пояснити. А згодом Златочка повідомила, що відмовляється підстригати кінчики, бо хоче відростити достатню довжину, щоб пожертвувати свою косу. На добру справу Злата віддала 34 см волосся. Заплетені дитячі кіски відправили до Львова для проєкту Hair for Share.  Як розповідає Юлія Воробель, у її доньки змалечку довге волосся, лише час від часу їй підрівнювали кінці. Проте у останній рік, відколи дитина загорілась мрією стати донором, […]

trending_flat
На Тернопільщині таксист висадив пасажирку з авто, коли вона попросила його одягнути маску

Про неприємний інцидент з водієм таксі у Теребовлі художниця Марія Ворончак написала у фейсбуці. 12 травня на автостанції жінка взяла таксі місцевої фірми “Княже”.  “Проїхавши декілька метрів, я помітила, що водій був без маски і попросила його одягнути її. Він не тільки відмовився виконати моє прохання, але розвернувся і висадив мене знову на автостанції”, - написала обурена пасажирка.  Жінку не розуміє, чому кожного разу потрібно просити таксистів одягати маски. - Чому керівництво таксі в Теребовлі не зобов'язує водіїв одягати маски при посадці пасажира? Яке право мав водій висадити мене з машини лише за те, що я попросила одягнути маску? - запитує Марія Ворончак.  Вона також просить фірму таксі розібратися з поведінкою водія.  “Відповів, що не повезе мене” Про цей випадок, як розповіла Марія Ворончак журналістці Терміново, вона одразу повідомила диспетчера служби таксі, де їй сказали, що у ситуації розберуться. Проте […]

trending_flat
“Збив і залишив помирати”: потерпіла у ДТП на Тернопільщині вимагає покарати сина поліцейського

19-річна Олена Хрещук з Тернопільщини добивається покарання винуватця ДТП, в якій вона отримала серйозні травми. Аварія сталася в серпні минулого року. Дівчина за цей час пережила дві операції, наново вчиться ходити, а водій, який є сином заступника начальника Шумського відділення Кременецького відділу поліції розгулює на волі. Про це Олена Хрещук написала на своїй сторінці в Instagram. Аналогічний пост опублікувала її мама Людмила Хрещук у фейсбуці. Матеріал містить фото з елементами насильства (ред.). “Він далі їздить на машині, мотоциклі, тракторі”  “8 місяців тому, 24 серпня  син замначальника поліції Андрій Д., житель с.Бриків Шумського району на службовому автомобілі батька збив мене і залишив саму помирати на вулиці, - написала у соцмережі Олена Хрещук. - Якби не почули люди в придорожній хаті, то не знаю, що було б зі мною до ранку. У мене внаслідок аварії вибиті зуби, перелом коліна зі зміщенням, струс […]

trending_flat
“Єдина надія – на Всевишнього і добрих людей”: на лікування Арсенка з Тернопільщини вже зібрали перший мільйон доларів 

Тисячі людей з Тернопільщини, всієї України та світу об’єдналися заради того, щоб зібрати кошти для маленького Арсена Бориса зі Скалата, в якого діагностували рідкісне захворювання СМА - спінально м’язова атрофія.  Небайдужі люди надсилають кошти на рахунки батьків хлопчика, організовують конкурси, ярмарки, розіграші, марафони, розпродажі, благодійні вечори. До доброї справи підключаються школярі, церковні парафії, волонтери, співаки, блогери, політики та підприємці. Нещодавно вдалося зібрати перший мільйон доларів на придбання ін'єкцї, яка коштує 2 млн 300 тис. доларів.  “Раніше ми думали, що це нереально...Але завдяки кожному з Вас за три місяці ми зібрали майже половину потрібної суми! Навіть не можу уявити СКІЛЬКИ людей подали нам руку допомоги ! Люди, ми щиро просим, не залишайте нас...Зустрівшись з родиною, розкажіть їм історію Арсенка... У нас єдина надія на Всевишнього і на добрих людей” , - написала у соцмрежі фейсбук мама Арсена Надія Борис.  На другий […]

trending_flat
У міськраді чекають на заяву мами залишеного у “Вікні життя” хлопчика

Інформація про те, що мама залишеного у “Вікні життя” хлопчика за кілька днів повернулася за сином, з’явилася у деяких тернопільських ЗМІ. Проте наразі офіційно цього не підтверджують ні у пологовому, ні у міськраді.  - Станом на 5 травня до нас із заявою мама не зверталася, - повідомила виданню Терміново начальниця міського управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Христина Білінська. - Офіційного листа із лікарні про появу мами ми теж не отримували.  Дітей переводять з пологового Медична директорка з дитинства та пологової роботи міської лікарні №2 Ольга Сидорчук також не підтвердила зацікавленість матері покинутим сином. Як каже вона, лікарня не займається усиновленням, відтак таких питань вона коментувати не може.  Нагадаємо, 28 квітня у "Вікні Життя", що в тернопільській міській лікарні №2, залишили здорового двотижневого хлопчика. Його назвали Володимир Великодній. А наступного дня у “Вікні життя” з’явилися ще новонароджені двійнята. Тут […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025