30.04.2024
Новини

На Тернопільщині з початку року виявили 13 випадків хвороби Лайма

Про епідемічну ситуацію з приводу хвороб, що переносять кліщі, говорили 4 червня у прес-клубі. Розглянули також перебіг хвороби Лайма і бореліозу, їх лікування і профілактику. 

Як повідомили представники  Тернопільського обласного лабораторного центру,  за 2019 рік на Тернопільщині зафіксували 13 випадків укусів кліщів. Кліщі є основними носіями хвороби Лайма.

  • Чисельність кліщів на Тернопільщині значно збільшилась, але і збільшилась кількість бродячих тварин, якими вони харчуються, – зазначає заступник директора з дослідження біологічних факторів ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Володимир Паничев. – Все населення сприйнятливе до хвороби Лайма, за виключенням тих, хто раніше був інфікований. Інфікованість кліщів за нашими дослідженнями коливається від 15% до 28%. Тому ймовірність того, що ми маємо справу з інфікованим кліщем, дуже висока.

Рівень захворюваності Лайм-бореліозом на Тернопільщині є високим, кажуть представники Тернопільського обласного лабораторного центру.

  • Рівень захворюваності в нашій області перевищує середні загальнодержавні показники, – каже лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Надія Годована. – За 4 місяці 2019 року це 1,4 рази. Тобто показник захворювання у Тернопільській області склав 1,24 випадки на 100 тисяч населення. З початку року у нас зареєстровано 13 випадків хвороби Лайма. В 12 випадках діагноз був підтверджений лабораторно і в 1 випадку – клінічно. 92% хворих помічали факт присмоктування кліща. Проте з числа тих постраждалих лише 1 людина зверталася за лікарською допомогою, щоб видалити кліщ. Решта видаляли кліщі самостійно і нікуди не зверталися.

Найбільш активними кліщі є у літній та осінній період. Як зазнають експерти ігнорування нападу кліща є небезпечним. Адже це може призвести до серйозних захворювань.

  • Якщо вчасно не вилікувати хворобу Лайма, то з’являється вже інша клінічна картина, – розповідає лікар-інфекціоніст інфекційного відділення КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги», головний позаштатний міський спеціаліст-інфекціоніст Світлана Сніцаренко. – Яка може проявлятися у вигляді менінгіту, помірних головних болей, невритів, радикулітів, які з часом можуть перерости у параліч. Досить часто ці пацієнти у майбутньому отримують інвалідність.

Перейти до панелі інструментів