20.04.2024
Промо

Світлодіодні стрічки як спосіб прикрасити інтер’єр

LED-стрічки сьогодні застосовуються буквально у всіх сферах, причому у більшості випадків вони відіграють швидше декоративну, а не функціональну роль. Подібне освітлювальне рішення має невисоку собівартість, легко монтується на більшість поверхонь, служить по-справжньому довго та надійно. Якісна світлодіодна стрічка випромінює приємне та рівномірне світіння, яке відмінно вписується в інтер’єри та не напружує органи зору.

Для великої групи споживачів напівпровідникова техніка все ще значиться в розряді технічних новинок, проте насправді таке підсвічування активно експлуатується вже трохи більше десятка років. Особливо привабливий той факт, що ЛЕД-стрічка при мінімальній вазі та габаритах здатна легко забезпечити яскраве освітлення в радіусі декількох метрів. При цьому вибір відтінку світіння повністю лежить на плечах споживача – кожен може сформувати таку гаму, яка йому найбільше подобається.

З чого складається світлодіодна стрічка

У загальному випадку і низьковольтна модель, і ЛЕД стрічка 220 вольт є гнучкою платою з напаяними на неї світлодіодами. У кожному виробі буде різна кількість діодів, що відрізняються за яскравістю, споживаною потужністю та відтінком. Для моделей, що живляться від 12 або 24 В постійного струму, також потрібен спеціальний мініатюрний вузол – блок живлення. Він поєднує в собі трансформатор, що знижує мережевий вольтаж до потрібного рівня, і перетворювач, який перетворює змінний струм на постійний.

Сама світлодіодна LED-стрічка є дуже гнучким, але все ж таки не еластичним виробом, і її розтяжність має свої межі. Виріб не терпить різких згинів, тому для обходу прямих кутів, поворотів та інших змін площини слід використовувати спеціальні види перехідників-конекторів. У цьому ж контексті важливо відзначити, що стрічки в силіконовій оболонці при згинанні можуть розтріскуватися, тому практично будь-які експерименти з ними краще проводити на плоских поверхнях.

Яскравість світлодіодних ЛЕД-стрічок залежить від кількості діодів та потужності кожного з них. Найчастіше зі зростанням кількості елементів на платі збільшується і яскравість, але ці параметри пов’язані безпосередньо не завжди. У деяких моделях виробники просто мають на платі більше світлодіодів для того, щоб збільшити рівномірність світіння, не змінюючи при цьому рівень результуючої освітленості.

Якими бувають ЛЕД-стрічки

Класифікувати моделі можна за декількома ознаками, але найчастіше починають з напруги живлення. Безпечнішою вважається низьковольтна продукція, але, як було сказано вище, вона вимагає блоку живлення. А ось світлодіодні стрічки на 220 підключаються безпосередньо до мережі. Зрозуміло, у своїй вони становлять таку ж небезпеку, як та інші побутові електроприлади.

Крім того, розрізняють герметичні та негерметичні моделі. Перші поміщені в оболонку із силікону, який захищає діоди від пилу та вологи, а другі просто розташовуються на платі. Негерметичні стрічки застосовують тільки в сухих приміщеннях – там, де необхідно сформувати нижнє підсвічування меблів або оформити стелю. А ось вологозахищені LED-стрічки на 220 В дозволяється застосовувати і в зонах зі складним мікрокліматом.

Важливим фактором відмінності є різниця кількості світлодіодів у погонному метрі. Найпоширенішими вважаються моделі з 60, 120, 180 та 240 шт/м. Однак є вироби з 52, 64, 480 і навіть 512 шт/м. Зазвичай більше елементів мають багатобарвні ЛЕД-стрічки.

Перейти до панелі інструментів