20.09.2024
Новини Оперативно

“Перші пішли”: чи покарають винних у справі про масову втрату зору у Чорткові

У лютому Тернопільщину сколихнула резонансна подія. Понад 20 людей, які лікувалися в офтальмологічному відділенні у лікарні в Чорткові, звернулися до лікарів з Тернополя зі скаргою на різке погіршення зору.

Усі вони проходили лікування в одному медзакладі, і, як згодом з’ясувалось, їх усіх лікували одним препаратом. У результаті вони повністю осліпли.

За цей час двоє пацієнтів померли, ще сімом видалили очі. Усі спроби повернути зір решті постраждалих успіху не мали. При цьому медики, які вкололи пацієнтам препарат невідомого походження, продовжували працювати – жодних звинувачень їм офіційно не висунули. Чортківські медики використали для ін’єкцій підроблений препарат «Алтузан» невідомого походження. Коли поліція почала розслідування цієї справи, то вилучила препарат на експертизу, щоб дізнатись, чи він був інфікованим. Про це у березні дізнались журналісти видання NGL.media.

Читайте також: Масова втрата зору у Чорткові: пацієнти помирають, медики і поліція мовчать

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 140 (Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником) ККУ.

У четвер, 11 липня, на брифінгу начальник ГУНП у Тернопільській області Сергій Зюбаненко повідомив журналістам, що трьом лікарям оголосили підозру. ” І слідство активно працює над тим, щоб найближчим часом оголосили підозри і керівному складу цього лікувального закладу”, – зазначив начальник поліції.

Постраждалі помирають

Як кажуть слідчі, проблематика була в тому (чому так довго не оголошували про підозру, – ред.), що у справі є багато постраждалих. Відповідно, багато було призначено експертиз. Слідство зараз активно працює, щоб оголосити про підозру і головному лікарю, адже він приніс цей препарат у лікарню, який і став фатальним для зору два десятки людей (двоє з них уже померли, при цьому препарат не став причиною). Експертиза підтвердила, що препарат був підроблений – він не випускався компанією, яка зазначена на упаковці.

До жодної людини, яка постраждала від дій лікарів, зір не повернувся. Але винні мають бути покарані, впевнені у поліції. Зараз очікується рішення щодо обрання запобіжного заходу лікарям цієї лікарні.

Раніше “Терміново” також повідомляло про те, що у тернопільських лікарнях вимагали кошти у пацієнтів: на які медзаклади області скаржились найбільше.

Перейти до панелі інструментів