20.04.2024
Новини

Проїзд у тролейбусах з 22 травня має коштувати тільки 4 грн, каже адвокат

Суд зупинив дію відновлених нещодавно виконкомом міськради тарифів на проїзд в електротранспорті. Відтак, від 22 травня вартість проїзду в тролейбусах повинна становити 4 гривні.

Про це повідомив тернопільський адвокат Ростислав Небельський, що бореться у судах з місцевою владою через тарифи на проїзд, прийняті виконкомом ще восени 2018 року.

– Якщо коротко: тариф, прийнятий у жовтні 2018 році на проїзд в тролейбусах та маршрутках скасував восьмий апеляційний адміністративний суд 16 квітня 2019 року, – пояснює Ростислав Небельський. – 17 квітня міськрада мала запровадити новий-старий тариф – по 4 грн за проїзд у тролейбусі, замість того вони двічі звертаються до Верховного суду, щоб той зупинив дію постанови Апеляційного суду. Двічі Верховний Суд відмовив, і вказував, що рішення Апеляційного суду підлягає обов’язковому виконанню. У міськраді зрозуміли, що в них не буде можливості якимось чином виправдати оце невиконання рішення суду, хоч вони вже його не виконували хтозна як довго, і другого травня проводять таємне засідання виконкому. Його називають позачерговим і вважають, що про його проведення не повинні повідомляти на загал, сказали тільки членам виконкому.

На цьому засіданні 2 травня, як нагадує Ростислав Небельський, виконком затвердив два окремі рішення про тарифи на проїзд в тролейбусах та в маршрутках. Розділили рішення, за словами адвоката, аби було важче їх оскаржувати. А оприлюднили їх на сайті міськради 6 травня. У відповідь – тернополянин знову звернувся до суду.

– Наразі ми оскаржили тільки одне рішення – щодо вартості проїзду в тролейбусах, – додає Небельський. – Тобто, я звернувся з позовом до виконкому про визнання протиправним та нечинним рішення від другого травня щодо вартості проїзду в тролейбусах та водночас подав заяву про забезпечення позову шляхом зупинення дії нормативно-правового акту до набрання рішенням у справі законної сили. І 22 травня суд задовольнив мою заяву про забезпечення позову – рішення виконкому він визнав очевидно протиправним, а відтак тариф зараз має базуватись на тому рішенні, яке діяло раніше, до підвищення.

Також адвокат має намір оскаржувати і рішення щодо вартості проїзду у маршрутках, прийняте на тому ж виконкомі 2 травня.

Чи збираються у міськраді цього разу виконувати рішення суду, ми поцікавились у прес-службі міськради. Тут відповіли – змін не буде.

– Тарифи на проїзд у громадському транспорті Тернополя, у тому числі у тролейбусах, незмінні. Адже повноваження встановлювати (коригувати) тарифи для КП «Тернопільелектротранс» має управління транспорту, комунікацій та зв’язку міської ради Тернополя, – каже
начальник відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Мар’яна Зварич. –
На нашу думку, судові позови проти рішень міської ради спрямовані на створення транспортного колапсу у Тернополі. Окрім того, цей адвокат не має жодних претензій до приватних перевізників, а подає судові позови лише проти тарифів на проїзд у комунальному транспорті – тролейбусах. Які й так є дотаційними. По факту самого рішення суду, то воно не впливає на ситуацію з тарифами на проїзд у громадському транспорті Тернополя.

Відтак, за словами пані Зварич, діючі тарифи на сьогодні такі:
– У тролейбусах – 5 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 6 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.
– У маршрутках – 6 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 7 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.
– Зберігаються пільги для учнів, студентів та інших категорій.

Перейти до панелі інструментів