17.06.2024
Новини Промо

Зволоження шкіри немовляти: поради та рекомендації для батьків

Дитяча шкіра надзвичайно ніжна і дуже сприйнятлива до таких факторів, як холод, вітер, сонце, сухе повітря [1].

Підтримувати необхідний рівень зволоженості шкіри дитини часто виявляється досить складно. Шкіра новонароджених надзвичайно чутлива і ніжна, і її захисні властивості тільки починають розвиватися. Після народження суха шкіра тіла у дитини може лущитися або мати дуже нерівномірний колір. Також часто зустрічаються невеликі плями та незначні зміни кольору. Проблеми зі шкірою, характерні для немовлят, можуть зникнути самі по собі через кілька тижнів чи місяців життя або зберігатися протягом перших кількох років. Тому так важливо підібрати правильний догляд за ніжною шкірою малюка [2].

Суха шкіра у дитини на животі – поширена проблема батьків. Це також серйозна дерматологічна проблема. Тіло немовлят набагато ніжніше шкіри дорослої людини і більш схильне до несприятливого впливу зовнішніх факторів.

Шкіра – дуже чутливий орган, який виконує багато функцій. Її спеціальна структура захищає організм від механічних, фізичних і біологічних факторів. Однак у самих маленьких дітей він ще не повністю розвинений. Значно менша активність сальних і потових залоз, а також низький рівень ліпідів роблять ліпідну оболонку значно тоншою, ніж у дорослої людини , що не забезпечує належного захисту. Ніжний епідерміс дуже швидко висихає [3].Вона часто починає лущитися і тріскатися , що доставляє сильний дискомфорт.

Оскільки ліпідний шар недостатньо покриває малюка, шкіра піддається негативному впливу зовнішніх факторів, які викликають сухість та інші дерматологічні проблеми. Найбільш неприємні симптоми викликані, серед іншого:

  • неналежний догляд і використання занадто сильних засобів для чищення,
  • кондиціонер, низька температура ,
  • сонячне світло,
  • неправильна вологість повітря,
  • харчова або контактна алергія [1].

Суха шкіра голови у дитини і надмірне лущення шкіри також можуть бути викликані захворюваннями. Однією з причин проблем є, наприклад, топічний дерматит (АД) або псоріаз [2]. Обидва захворювання є хронічними запальними станами. Їх основні симптоми включають свербіж, почервоніння, сухість і високу сприйнятливість до бактеріальних інфекцій .

Як запобігти появі шорсткої шкіри у дитини?

На щастя, шорстка шкіра у немовляти рідко стає причиною для початку медикаментозного лікування. Щоб повернути шкіру малюка до нормального стану, варто дотримуватися наведених нижче кроків:

  • зволожувати та живити – шкіра кожної дитини потребує частого зволоження. Для цього бажано використовувати спеціальні засоби, розроблені з урахуванням особливостей ніжної та чутливої дитячої шкіри. Особливо добре для цього підходять пом’якшувальні засоби;
  • уникайте мила – мило та його похідні можуть завдати великої шкоди у ванні. Мило і мильні похідні можуть завдати великої шкоди у ванні: вони позбавляють шкіру захисного шару і значно полегшують її подразнення і пересихання;
  • забезпечуйте дитині достатнє зволоження – шорстка шкіра також може бути викликана недостатнім споживанням рідини. Переконайтеся, що дитина багато п’є [3].

Якщо у дитини суха шкіра, захищайте її від несприятливих погодних умов: сильний вітер, мороз, а також сонячні промені та сухе повітря можуть значно пересушити шкіру, зробити її шорсткою та потрісканою. Щоб запобігти цьому, використовуйте відповідні захисні креми з сонцезахисними фільтрами.

Література

1. K. Yamamoto, Environmental aspects of skin diseases in children: management of common problems, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X03000464 [dostęp 18.03.2023 r.]

2. Telofski LS, et al. Dermatol Res Pract 2012;2012:198789; Walters RM, et al. Skin Pharmacol Physiol 2016; 29:111–118

3. Visscher Marty, Narendran Vivek, Neonatal Infant Skin: Development, Structure and Function, Newborn and Infant Nursing Reviews (2014), doi:10.1053/j.nainr.2014.10.004

Перейти до панелі інструментів