26.06.2024
Новини

Усі “скрепи руського міра і московськава патріархата” на лице: у Кременці обстежили древні келії монастиря

Раніше “Терміново” уже розповідало, у якому стані був Миколаївський собор у Кременці, після користування УПЦ та понищений монастир, розпалювання релігійної ворожнечі та написи на стінах російською, що залишило по собі духовне училище в Кременці. Та декотрі споруди древнього колишнього францисканського монастиря досі були недосліджені. Про чергові знахідки під час комісійного обстеження розповів директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу Василь Ільчишин.

“Після виконавчих дій 30.11.2023 року щодо звільнення пам’ятки архітектури національного значення Миколаївський собор із келіями ХVI-XVII ст. із користування парафії московського патріархату у м. Кременець, не всі закутки по сьогоднішній день були доступні для Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Але сьогодні, ми таки відкрили останню “ширму” та комісійно обстежили раніше недоступні приміщення.

Хтось активно молився, аж так, що на стінах місця вільного немає, – все в іконах. Але поруч з тим вивчав “руськую живопісь”, пив коньяк і все інше, що аж мотлоху не переступити, занедбані стіни та майже передаварійний стан. Капсула часу! Цікавий якийсь “монах-отшельнік” тут в келії молився. А якщо серйозно, то всі “скрепи руцького міра і московкага патріархата” на лице і їх ставлення до культурної спадщини України! No coments!

Але ми сильні і не свині! Попереду не один тиждень прибирання і впорядкування! Все доведемо до чистоти й порядку!”, – підсумовує Василь Ільчишин.

Перейти до панелі інструментів