27.07.2024
Новини

“Це анонс, щоб зацікавити туристів”: у Кременці дивують туристичними новинами

Кременецько-Почаївський ДІАЗ вперше за 20 років видав путівник по своїх об’єктах та пам’ятках краю. Попереднє повне схоже видання з’явилося ще у 2005 році й було видане підприємцем. Новий гід складається з 56 сторінок, його приурочили до туристичного форуму та видрукували наразі лише 100 екземплярів.

  • Тексти в усіх путівниках, починаючи з 1930-их років, ще з польського періоду, переходили один в один і були фактично ідентичні. Багато інформації застарілої, ми її оновили. У цьому виданні ми вперше виокремили Ринкову площу. А це феномен міста, бо будь-яке місто, яке мало Магдебурзьке право, передбачало наявність Ринкової площі, або навіть двох.  Про це можна писати окрему книжку. Але путівник – це своєрідний анонс, щоб зацікавити туриста. Тут багато нової інформації про собори Кременця, наші авторські фото, старі світлини міста, – розповідає директор ДІАЗ Василь Ільчишин. – Ілюструвати такі речі потрібно туристичними магнітами, тим винятковим, що є у нас.

Окрім опису екскурсійних маршрутів, які з’явилися у новому путівнику, автори відвели окреме місце для партнерів ДІАЗу.

  • Наші партнери – НПП “Кременецькі гори”, Кременецька ОГПА ім. Тараса Шевченка, краєзнавчий музей та літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького, ботанічний сад, Почаївський історико-художній музей. У нашому путівнику є усі їхні актуальні контакти, телефони, кюаркоди. Наприклад, мало хто знає, що в академії є 5 музеїв. Там можна провести цілий день. Усім відомо про Почаївську лавру, але одиниці знають про чудову колекцію космонавтики та сакральних скульптур у місцевому музеї.

Також в планах директора та працівників ДІАЗу створити кількаденну програму з розписаними туристичними маршрутами.

  • Зараз, на жаль, немає сформованого чіткого діалогу між владою, бізнесом і структурами, що надають туристичні послуги. Намагаюся це зробити. У наш туристичний путівник як наші партнери мали увійти представники бізнесу – готелі, ресторани. Вони цю пропозицію проігнорували. Дехто погодився. Але тут потрібно було вказати усіх, а не вибірково.

Невдовзі у Кременці відкриють туристично-інформаційний центр. Там буде мінімузей, безкоштовний Wi-Fi для туристів. Є підстави вважати, що з цього моменту почнеться нова сторінка розвитку туризму в одному з найдревніших міст Волині.

Перейти до панелі інструментів