27.07.2024
Новини

Старовинні храми та древні некрополі: у Кременці відкривають таємниці минулого на нових туристичних маршрутах

Дзвіниця Миколаївський собор Кременець

Побачити Кременець з дзвіниці собору, куди донедавна не пускали туристів, познайомитися з таємницями орденів, які багато століть тому діяли у місті, розгадати загадки древніх некрополів відтепер можна у старовинному місті на Тернопільщині. Під час туристичного форуму “Terno Tourism 2024”, який днями відбувся у Кременці презентували нові екскурсійні маршрути, подорож якими справді вражає.

  • Насправді, щоб познайомитися з усією багатою історичною та архітектурною спадщиною Кременця потрібно, мабуть, тиждень. Або хоча б вихідні. Та у гостей не завжди є можливість залишитися бодай на кілька днів. Тому ми розробили нові нетривалі маршрути та обновили ті, що уже є, аби кожен турист міг обрати для себе те, що цікавить його найбільше, – каже директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу Василь Ільчишин.

“Таємницями Кременецьких орденів” – це новий туристично-екскурсійний маршрут Кременецько-Почаївського ДІАЗу.  Тут яскраво розповідають історію двох головних храмів міста, які розділені ринковою площею. Гості можуть відвідати Францисканський монастир та Єзуїтський колегіум, почути оповіді про діяльність орденів та відчути містику єзуїтських підземель. Екскурсія триває близько 2 годин і вартує 800 грн (група до 20 людей).

  • Ця екскурсія починається з колишньої Ринкової площі (зараз меморіал слави), де ми коротко знайомимо групу з історією міста. Розповідаємо про появу орденів, як вони долучилися до розбудови міста та що залишили після себе, – розповідає Василь Ільчишин. – У Миколаївському соборі ми підіймаємося на дзвіницю, звідки відкривається чудова панорама на центр Кременця. У Преображенському ж соборі ми навпаки відвідуємо підземелля колишнього єзуїтського монастиря, де зараз розташований ще один храм. До слова, завдяки старанням і розумінню настоятеля храму о. Володимира Буграка на стінах собору за іконостасом зберігся єзуїтський герб.

Як відомо, свого часу у Кременці активно діяв й василіанський орден. Під час екскурсії “Таємницями Кременецьких орденів” також розповідають про його діяльність. Та відвідування Богоявленського монастиря, який колись був осередком василіан, входить до інших маршрутів.

Авторська екскурсія “Некрополями Кременця” – новий науковий маршрут ДІАЗу. Він передбачає відвідування Єврейського кладовища – вік якого понад 500 років, Польського кладовища, Монастирського цвинтаря та П`ятницького цвинтаря під горою Черчою, де біліють давні кам’яні хрести, яким понад 400 років.

  • До цього нового маршруту ми ще думали включити також старовинне Туницьке кладовище. Та воно розташоване трохи далі, тож це не зовсім зручно. Але про цей некрополь ми розповідаємо під час екскурсії.

Побувати у Кременці та познайомитися з новими екскурсійними маршрутами, однозначно варто. На деякі локації туристів пускають вперше за всю історію їх існування. Тож, якщо ви ще не спланували найближчі вихідні, то тепер знаєте куди їхати.

Перейти до панелі інструментів