30.04.2024
Новини

Скандал у бібліотеці у Тернополі: як відреагували бібліотекарки та що кажуть у Департаменті культури

У Тернополі спалахнув скандал. Хлопчикові Святославу, який дуже любить читати, у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей, не хотіли видавати книжки, бо нібито він з Харкова, і “може написати на книзі “слава росії”. Цю історію розповіла мама хлопчика Катерина.

Святослав захоплюється читанням, і понад 2 роки ходив у міську бібліотеку біля школи. Одного разу бібліотекарка порадила піти йому до значно більшої, обласної. Вона розташована у центрі міста, на вулиці Коперника, напроти гімназії. Тоді це і почалося. За словами жінки, директорка і заступниця директорки Тернопільської обласної бібліотеки для дітей вирішили виставити мамі з хлопчиком рахунок в 600 гривень. Довіри, кажуть, до нас нема, – цитує слова бібліотекарів Катерина Посохова. “Такі як ви уже багато книг у нас потягли”, – запевняли працівниці бібліотеки.

При цьому місцевим дітям видавали книги без проблем і без жодної застави. Катерина розповідає, що проводила з адміністрацією бібліотеки годинну розмову про те, що дискримінація є неприпустимою. Тож книги таки видали безкоштовно. Але на наступний раз все ж відмовились. У бібліотеці навіть погрожували викликати поліцію.

Допис жінки викликав бурхливе обурення у Мережі. Небайдужі читачі порадили мамі звернутись до поліції, але тут є ознаки булінгу. А деякі видання запропонували хлопчикові подарувати книги.

А що кажуть в органах контролю?

“Терміново” звернулося за коментарем до Департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА, оскільки обласна рада є засновником цієї бібліотеки і призначає керівника, проте галузеве управління здійснює саме Департамент культури та туризму ОВА.  Та, за нашими даними, про ситуацію знають також і в обласній раді.

Байталюк Світлана Анатоліївна, керівниця Департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА запевнила, що ситуація є, на її думку, значною мірою, є накрученою. “Чому я так кажу – бо я знаю людей, які там працюють. Але фактично ми цих людей не призначаємо на роботу, ми є лише розпорядником коштів”. Тому позицію фактично коментувати відмовили. Хоча у галузевому відношенні бібліотека підпорядковується саме Управлінню культури Тернопільської обласної державної бібліотеки (станом на зараз – Департамент культури та туризму Тернопільської ОВА). Це прописано у Статуті бібліотеки.

Неприємну ситуацію прокоментували у бібліотеці

Директор бібліотеки Надія Семенівна Новіцька підтвердила нашим журналістам, що неприємна ситуація дійсно відбулася. Проте, за її словами, все сталося трохи не так, як повідомила мама хлопчика. У бібліотеці дійсно видають книги під заставу, і це не заборонено законом. За словами Надії Новіцької, заставу беруть лише за особливо цінні книги (вартість яких перевищує 300 грн) у розмірі їхньої вартості, немає якоїсь фіксованої суми.

Причиною конфлікту стало, ймовірно, те, що коли Катерина з сином прийшли до бібліотеки, то побачили, що інша дитина брала книгу без застави (але це була звичайна книга, вартість якої не перевищувала 300 грн). Жінці, за словами адміністрації, це не сподобалось, тому вона почала заявляти про відсутність толерантності до ВПО.

Ми запитали у працівниць бібліотеки, чи дійсно звучали суми у 600 грн та про те, що дитина може написати “слава росії” на палітурці. Як каже заступниця Новіцької, пані Надії, ситуація перекручена. Щоб довести, що у бібліотеці поводяться толерантно до ВПО, розповіли випадок, коли інша дитина, ще на початку війни, написала на палітурці книжки “слава росії. Смерть Україні”. Тоді, за словами Надії, про цю ситуацію публічно не повідомляли, проте поставили до відома директора школи і відповідні правоохоронні органи.

То ці слова, як кажуть у бібліотеці, звучали як приклад того, що жодних упереджень щодо внутрішньо переміщених осіб немає. І взагалі вважають, що мама хлопчика просто перекрутила цю ситуацію і просто хотіла поскандалити.

Перейти до панелі інструментів