27.07.2024
Новини

Сергій Зюбаненко: “Освітній офіцер працюватиме у кожній школі Тернопільщини”

Зараз саме час втілювати безпекові проєкти на Тернопільщині. Бо на Херсонщині сьогодні не до них, – переконаний начальник ГУНП Тернопільщини Сергій Зюбаненко. Під час нещодавньої пресконференції він розповів про важливість цих проєктів та проанонсував втілення найновіших з них.

  • Те, що ви побачили сьогодні – проєкт “Безпечна область”. Не менш важливий безпековий проєкт, який втілюється зараз дуже ефективно в області – це поліцейський офіцер громади. Цей проєкт адаптований в Україні, всі області від нього у захваті. У своєму населеному пункті ви маєте свого шерифа, розумієте, куди звернутися з будь-яких питань, часто вони навіть не стосуються поліції. У вас є свій помічник.

Це начебто працювало і раніше, але не дуже ефективно. Адже не було належного технічного забезпечення. Пам’ятаєте цих дільничних офіцерів, які їздили між 10 селами з папочкою на велосипеді? Зараз це зовсім інша картина. Нам ідуть на зустріч голови громад, бо розуміють як це працює. Ми не просто просимо їх фінансувати проєкт, а фінансуємо 50/50. Тобто, якщо образно є 2 поліцейських громади, то одне авто купує громада, а інше – надає Нацполіція з міжнародної технічної допомоги.

Коли я прийшов на посаду поліцейських офіцерів громади було 3, зараз їх 40. І жоден голова не сказав, що це неефективно. Ми знімаємо багато болючих питань. Людині не потрібно їхати з далекого села і писати заяву, бо він має хлопця зі свого села, який йому допоможе, – каже Сергій Зюбаненко.

Також очільник привідкрив завісу втілення ще одного важливого безпекового проєкту, який стосується дітей.

  • Днями ввели додаткові посади, незабаром по всій державі у школах з’явиться освітній офіцер безпеки. Це не сторожі чи вахтери, які здійснюють пропускний режим. Це безпосередні помічники вчителів, директорів шкіл, які братимуть активну участь у житті навчального закладу. Це актуально сьогодні, бо йде війна і батьки більше стурбовані тим, що відбувається з дитиною у школі. На сьогодні це буде перших 62 посади й вона почнуть працювати з 1 вересня. З часом такі офіцери з’являться у кожній школі області, – зазначає очільник обласної поліції.

Освітніх офіцерів відбиратимуть за певними характеристиками, адже не всі можуть працювати з дітьми. Перед тим, як стати до роботи, ці працівники пройдуть спеціальне навчання, тести, конкурс. Зараз оголосили конкурс на керівника цього підрозділу.

Раніше повідомлялося, що на відбір офіцерів безпеки в закладах освіти зголосилося вже 1400 поліцейських. Про це повідомив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Зокрема він пояснив, чому правоохоронці почали з дітей. Тому що це, по-перше, найбільш незахищена частина населення. По-друге, діти потерпають психологічно від війни, а до війни були карантини. За його словами, психіка не всіх дітей може витримати постійні тривоги.

Саме тому МВС в рамках комплексу заходів зі створення безпечного середовища вирішило звернути першочергову увагу на заклади освіти, а зараз це близько 10 000 середніх шкіл, які працюють або у змішаному (очно-дистанційному), або в повному очному режимі.

Також Сергій Зюбаненко уточнив, що значна частина безпекових проєктів реалізовується за грантові кошти, тож ні місцевий, ні державний бюджети від цього не страждають, а громади лише виграють.

Фото ілюстративне

Перейти до панелі інструментів