27.07.2024
Новини

Загадкова смерть у Настасові, незаконна добудова Головка, бандитські 90-ті – як розслідують найрезонансніші злочини Тернопільщини

Сергій Зюбаненко

Загадкова смерть у Настасові, незаконна добудова у квартирі Головка, розбірки у стилі 1990-их та скандальна забудова на Шпитальній – це далеко не весь перелік питань, які підняли на пресконференції представники ЗМІ. Після того, як головний полісмен Тернопільщини ознайомив журналістів із Ситуаційним центром, на створення якого витратили 25 млн грн, Сергій Зюбаненко поспілкувався з медійниками.

З  початку роботи Ситуаційного центру в області немає жодного не розкритого пограбування, розбійного нападу, вбивства. Кількість скоєних злочинів зменшується, а кількість розкритих збільшується, – каже полковник Зюбанекно.

Пресконференція Зюбаненко

Незаконна добудова у квартирі Головка

“За іронією долі саме днями закінчилися проведення експертиз, які були призначені по цій добудові. Маємо відповіді від усіх дозвільних інстанцій. За всіма висновками добудова створена незаконно, без жодних дозволів.

Учора ми направили ці матеріали, усю нашу аналітику в органи контролю та місцевого самоврядування. Тепер у них є усі можливості привести в належний стан це приміщення. Чи це буде зроблено добровільно, чи через суд, який винесе рішення про демонтаж, я не знаю. Те, що мала і могла зробити поліція, ми зробили. Тож слово за міською радою”.

“Привіт” з бандитських 90-их

“Тернопільщина досить спокійна область. Не думав, коли прийшов працювати сюди, що зустрінуся тут з такими речами. Але відбувається те, що періодично сколихує громадськість. Та це не масові явища. Часто ми у таких ситуаціях на крок попереду. Бо у 2024 році бачити такі дикі речі, як вимагання, підриви, погрози – дивно і це не прикрашає нашу область.

Хтось ще не вийшов з 90-их, а хтось там не був, але працює тими методами. Вчора затримали ще одну особу за ст. 263 ККУ (незаконне володіння зброєю), яка не мала стосунку до вимагання, але мала стосунок до цієї групи.

Ми превентивно працюємо не лише по території області, але й у місцях позбавлення волі. Уже перекрито не один канал постачання наркотиків ув’язненим та попереджені інші злочини”.

Скандальна забудова на Шпитальній

“Справа на Шпитальній – це показовий приклад, який дає зрозуміти, що існують сірі напівзаконні схеми у забудовників. Законодавство дає такі обмеження, що коли намагаємося щось з цим зробити, то підприємці знаходять певні лазівки.

Поліція теж креативна і розуміє, з ким працює. Як результат, сьогодні є припис про заборону будівництва на вул. Шпитальна, 26.

Люди, з ініціативи яких почалася ця справа, активно співпрацюють зі слідством”.

Смерть у Настасові

“Ця справа народилася лише з принципової позиції працівників поліції. Її могли банально зам’яти. Адже ознак насильницької смерті не було: дали довідку, людину поховали, немає проблем. Але ми поцікавилися, чому ця людина там опинилася. І знайшли сліди того, що чоловік помер в іншому місці. Ця справа має моральне підґрунтя, не можна так робити з людьми.

Днями ми оголосимо підозру особам, які причетні до цього злочину. Винні понесуть відповідальність. Ми маємо достатньо доказів для оголошення підозри.

Порівняно з насиллям чи вбивством, це не резонансний злочин, але, вважаю, у наш час це показово. Ми бачимо, як з наших громадян знущаються окупанти. І поводитися так само на Тернопільщині недопустимо”.

Чому тернопільська поліція не взялася за владу?

“Є проста річ – підслідність тих чи інших злочинів. Наприклад, економічними злочинами займається Бюро економічної безпеки. Якщо злочин стосується високопосадовця, то це підслідність НАБУ, якщо підозрюваний у погонах, то ДБР і т. д.

При змінах КПК поліції суттєво обмежили можливості. Люди думають, що поліція займається усім – від поганого під’їзду до високих чинів. Ми займаємося тим, що визначено у законі. Наркотики, зброя, вибухівка, безпека на вулицях – оце робота поліції”.

Перейти до панелі інструментів