21.05.2024
Новини

Закидані непотребом схили древньої фортеці на Тернопільщині розчистили від сміття

Руїни середньовічної фортеці у Кременці, що здіймаються над містом на висоті понад 100 м, без перебільшення окраса Тернопільщини. Щороку вона вабить до себе тисячі туристів. Та, на жаль, як і гості міста, а здебільшого самі кременчани, залишають після чимало неприємних “подарунків” на території колишнього замку та на схилах Замкової гори.

Читайте також: Древній замок на Тернопільщині зустріне туристичний сезон з новим обличчям. Фоторепортаж

Сьогодні, об’єднавши сили, працівники Кременецько-Почаївського ДІАЗу та Національного парку “Кременецькі гори” замість наукової та дослідницької роботи взялися за садовий інструмент, прихопили сміттєві мішки та навели лад навколо найвідомішої історичної пам’ятки Кременеччини.

А роботи було чимало. Окрім того, що за якогось півдня зібрали понад 40 мішків різного непотребу, прочищали стежки, прибрали рослинність з руїн фортеці.

  • З відкриттям туристичного сезону ми наводимо лад навколо об’єктів нашої установи, – розповідає директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу Василь Ільчишин. – Розпочати вирішили із візитівки Кременеччини – Замкової гори. Хоча ми постійно проводимо благоустрій наших об’єктів у центрі міста – це два собори, парк культури та відпочинку, хоча земельна ділянка ще не закріплена за ДІАЗом. Сьогодні тут майже весь наш колектив разом із працівниками Нацпарку “Кременецькі гори”. Прибираємо не лише територію замку, а й схили гори. Багато пляшок з алкоголю та іншого сміття.

Купи непотребу навколо пам’ятки – ще не вся шкода від любителів відпочинку на природі. Неабияких екологічних збитків завдає, наприклад, розпалювання багаття, хоча на території заповідника та нацпарку це суворо заборонено.

  • Сміття, порівняно з попередніми роками, дещо менше. Хоча є й бляшанки з енергетиків, слабоалкогольних напоїв, скляна тара зі спиртного. Та найбільшої шкоди завдає навколишньому середовищу розпалювання вогню, – каже директор Національного парку “Кременецькі гори” Микола Штогрин. – Цього року ще масштабних займань, на щастя, не було. У попередні роки бувало горіло так, що було видно на весь центр міста. Від цього страждають і нищаться червонокнижні рослини, регіонально рідкісні. Гинуть й тварини, птахи, які гніздяться у траві, зайці.

Закидані сміттям та слідами “відпочинку” кременчан й популярні туристичні маршрути “Кременецьких гір” – Дівочі скелі, Соколина та Вовча гори. Тому щонайменше двічі на рік працівники нацпарку влаштовують такі масштабні прибирання.

За час нашої розмови сміття зі схилів Замкової гори зникало на очах. Натомість наповнювалися мішками авто та причепи, якими вивозили непотріб.

Звісно, чудово, що об’єднавшись дві установи змогли так швидко досягти результату. Але варто пам’ятати, що основна робота як працівників “Кременецьких гір”, так і ДІАЗу аж ніяк не прибирання. Тож краще, аби вони зустрічалися за спільними науковими, туристичними та іншими проєктами, а не зі сміттєвими мішками у руках.

 

 

Перейти до панелі інструментів