27.07.2024
Новини

На території древнього замку на Тернопільщині орудують чорні археологи

Підземелля замку в Залізцях перетворили на туалет, а самі руїни замку на місцевий генделик. А на території орудують чорні археологи. Місцева влада звертає увагу на ці проблеми та закликає шанобливо ставитися до пам’ятки. 

Читайте також: “Це осквернення, пограбування і вандалізм у цинічній формі”: що знайшли науковці у підземеллі під Миколаївським собором у Кременця. Фоторепортаж

“Шановні жителі та гості Залозецької громади! Просимо максимального поширення!

Ми провели моніторинг місцевих пам’яток, тому маємо наголосити:
❌ Не відвідуйте самостійно руїни замку та костелу через активне руйнування, що загрожує вашому здоров’ю та життю. Особлива увага батьків до дітей, які традиційно полюбляють несвідомо руйнувати пам’ятки.
❌ Перестаньте смітити. Нам соромно перед гостями громади, які любуються не пам’ятками, а сміттям.Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.
❌Окремою проблемою є незаконні “дослідження”, а по-факту – грабунок і знищення історичної спадщини України. Нами регулярно фіксуються нові випадки втручання в культурний шар.
❌ ПАМ’ЯТКИ – НЕ Є ТУАЛЕТОМ, ПРОСТОРОМ ДЛЯ РОЗПИВАННЯ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ ТА МІСЦЕМ ДЛЯ ВОГНИЩА.

У зв’язку із цим, плануємо проведення нашої традиційної толоки-прибирання. Якщо маєте бажання долучитися – пишіть нам у повідомлення або у коментарі під цим дописом”, – йдеться у дописі.

Довідка

Залозецький замок розташований понад річкою Серет. Залозецька фортеця зараз стоїть в руїнах. Нині пустирище замкового двору оточують лише фрагменти товстих оборонних стін висотою 2,0 — 1,5 м.

Збереглися фрагменти північної та західної стіни, напівпідвальний поверх з вузьким коридором. Залозецький замок у XVI — XVIII ст. належав магнатським родинам Вишневецьких і Потоцьких.

Не раз руйнувався від приступів козацьких, польських, татарських й турецьких військ. У 1603 р. він був одним з чільних пунктів збору раті Лжедмітрія І для походу на Москву.

В замку помер власник — Юзеф Потоцький.

Значних руйнувань замку завдали російські артобстріли під час Першої світової війни, але до остаточного нищення найбільше долучилися місцеві селяни, які використовували камінь із замку на свої господарські потреби.

Перейти до панелі інструментів