14.05.2024
Новини

Вкусила тварина? Як отримати вакцину проти сказу і в яких медзакладах її шукати

Якщо вас вкусила, подряпала або обслинила тварина, що не має вакцинації проти сказу, здоров’я перебуватиме під серйозною загрозою. Адже сказ – смертельна вірусна інфекція. Якщо їй не запобігти, може статися непоправне. На щастя, людство створило вакцину від цієї небезпечної недуги.

Та частою проблемою на Тернопільщині є те, що людина не знає, як діяти у випадку ймовірного зараження сказом або запобігти хворобі. Кожен може отримати безоплатну допомогу, кажуть у Департаменті охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації.

Потрібно звернутися до медзакладу, який надає антирабічну допомогу. Такі є у кожній області. Щоб дізнатись, який з медзакладів має вакцину проти сказу, скористайтесь таблицею https://bit.ly/49Ay4dA  або зателефонуйте на гарячу лінію МОЗ за телефоном  0 800 60 20 19.

Коли потрібна антирабічна вакцина і що робити, якщо вас вкусила тварина?

Якщо вас укусила чи обслинила тварина (дика, безпритульна, домашня тварина незалежно від даних про її вакцинацію) негайно обробіть місце укусу чи подряпин. Також потрібно протягом 10 хвилин мити місце ураження водою з милом і після того накласти стерильну пов’язку. Далі з’ясуйте, який медзаклад надає антирабічну допомогу.

Лікар оцінить ситуацію, об’єм антирабічної допомоги – призначити лише курс вакцинації проти сказу чи, за необхідності, поєднати вакцинацію з введенням антирабічного імуноглобуліну. Навіть потрапляння слини тварини на пошкоджені шкірні покриви може бути показанням до початку лікування. Антирабічні щеплення запобігають виникненню захворювання сказом у 96–99 % випадків.

Щеплення після укусу, неважливо домашньою чи дикою твариною, потрібно починати негайно! Якщо укус нанесений в області обличчя, шиї, голови, верхніх кінцівок, є множинні або дуже глибокі укуси, обслинення слизових оболонок, крім вакцини вам може бути введений антирабічний імуноглобулін.

Перейти до панелі інструментів