20.05.2024
Новини

“Це просто ганебно!”: колишня директорка ТІЦ вкрала у відомої мисткині частину наукової статті

Про кричущий випадок, пов’язаний з плагіатом та привласненням чужих наукових робіт розповіла тернополянка, яка є за фахом історикинею, а зараз організовує мистецькі заходи у Тернополі та є артдиректоркою креативного мистецького простору «Na пошті», Марічка Юрчак. 

Жінка розповідає, що 10 років тому написала статтю про Йозефа Перля. На жаль, збірник, у якому мала бути надрукована наукова робота, не вийшла. Тому Марічка Юрчак опублікувала цю роботу на сайтах Тернопільська Липа та academia. Згодом публікацію розміщували у книзі “Дитинство Тернополя” відомого краєзнавця Тараса Циклиняка, та передруковували медіа.

“Моя стаття базувалася на доступних мені джерелах англійською, російською, ідиш та іврит, позаяк архів Перля був перевезений до Ізраїля – що мені й вдалося з‘ясувати в ході розвідки. Саме я провела паралель «Перль» – «Руссо», порівнявши двох просвітителів”, – пише мисткиня.

Обуренню Марічки Юрчак не було меж, коли вона дізналася, що роботу просто сплагіатили, та ще й у науковому віснику. Її від свого імені опублікувала колишня директорка Тернопільського туристично-інформаційного центру Ірина Потішна.

Науковий керівник запевнив Юрчак, що це була випадковість. А магістрантка Ірина Потішна заявляє, що написала статтю самостійно.

Для того, щоб отримати диплом магістра, потрібні публікації у наукових журналах. Але для цього не можна копіювати чужі речення.

“Це мало б пояснюватися на першому занятті абітурієнтам. Що є поняття академічної доброчесності, і є закон про Вищу освіту, та механізм позбавлення наукових ступенів за плагіат.
Цього пані не розуміє. «А до чого моя магістерська до цієї статті?» – пише Марічка.

До речі, у цій ситуації є цікавий факт, що магістрантка Ірина Потішна стверджує, що навіть не читала статті Марічки Юрчак. Хоча посилання на неї є у списку літератури.

Ірина Потішна

Фото – Урядовий кур’єр. На знімку – на той час в.о. директора туристично-інформаційного центру м. Тернополя Ірина Потішна в костюмі королеви Марії-Казимири.

До слова. Зараз, як стверджує Потішна на своїй сторінці у Фейсбуці, вона проживає у США і працює у Polish American Association. Це переклад та консультації для іммігрантів, які прибули до Америки.

Раніше “Терміново” повідомляло, що ректора ТНПУ ім. В. Гнатюка Богдана Буяка звинувачували у плагіаті. Проте у виші заявили, що керівника обмовили.

Перейти до панелі інструментів