28.04.2024
Новини Скандал

“Павло Кісіль нас, як директор лікарні, не влаштовує”: у Кременці військові навідалися у міську раду та в лікарню

Кременецька лікарня, зустріч з військовими

Раніше “Терміново” повідомляло, що після того, як на посаді поновили попереднього директора КНП “Кременецька опорна лікарня” Павла Кісіля, з медзакладу масово почали звільнятися лікарі. І, хоча сам керівник це фактично заперечує, ситуація неабияк турбує та обурює кременчан. Аби з’ясувати, чому так відбувається, до Павла Кісіля сьогодні прийшли близько 30 учасників ГО “Спілка учасників бойових дій АТО Кременецького району”. Та насамперед військових цікавило питання відкладення відкриття реабілітаційного відділу для військовослужбовців, на облаштування якого виділили кошти з міського бюджету.

Читайте також: Таких в Україні лише 6: у Тернополі запрацював новий медзаклад

Директор, який сьогодні є в лікарні, нас не влаштовує

  • Виходить, що одна людина блокує надання якісної медичної допомоги у всьому районі. До попередньої директорки скільки не зверталися за допомогою, вона все влаштовувала, відправляла наших хлопців на реабілітацію, лікування, а тим часом велася робота над відкриттям власного реабілітаційного відділення. Та зараз воно під великим питанням. До того ж немає кому лікувати. Я особисто звертався і мій товариш 1 січня у лікарню – УЗД не працює, оглянути та надати допомогу немає кому, – розповідає Василь Ваврисюк – військовий, який у Часовому Яру втратив не лише ногу, а й побратимів. Тож тепер він – один з тих, хто вимагає розв’язання питання з відкриттям відділу реабілітації у Кременецькій лікарні.

  • Чому ми зараз маємо їхати в інші лікарні? У нас незабаром мали відкрити власне відділення. Окрім того, є питання щодо надання допомоги. Відколи поновили на роботі попереднього директора, немає кому лікувати, чимало лікарів звільнилися. Я це відчув на собі. Відвіз знайомого у лікарню, у нього полопали судини й посиніла нога. Нам порадили звернутися у приватну клініку. Тож такий директор лікарні, як є сьогодні, нас (військових – авт.) не влаштовує, – каже Василь Ваврисюк.

Аби з’ясувати позицію міської ради щодо проблем, які виникли з появою у лікарні старого керівника,  захисники поспілкувалися із міським головою Андрієм Смаглюком.

  • Перш за все, щоб врегулювати роботу директора КНП “Кременецька опорна лікарня” та спонукати його якісно виконувати завдання, ми внесемо зміни до Статуту лікарні та до контракту з директором. А щодо заяв Павла Кісіля про відсутність відповідної ліцензії у підрядника на ремонт майбутнього реабілітаційного відділу, то це не йому вирішувати. Для цього є проєктант. Договір підписаний, зареєстрований, затверджений наказом, акти виконаних робіт підтверджені технаглядом, частина робіт, які зараз призупинили, зроблено. 740 тис. грн з 1,5 млн грн повернули у казну, – розповів Андрій Смаглюк.

Павло Кісіль звинуватив Андрія Смаглюка та  Оксану Капелусь у відмиванні коштів

Мало того, керівник громади зазначив, що Павло Кісіль звинуватив його та попередню директорку лікарні Оксану Капелусь у відмиванні коштів на створенні реабілітаційного відділення. А сам Кісіль, начебто, запобіг розтраті бюджетних коштів.

  • Під час нещодавнього засідання наглядової ради лікарні Павло Кісіль зробив приголомшливу заяву, що за час його відсутності медзаклад, нібито, пішов у прірву, а він тепер повинен його рятувати, – каже секретар Кременецької міської ради Ігор Остапчук, який також був на зустрічі з військовими. Таким чином він хоче скомпрометувати не лише попереднього керівника, а й місцеву владу та звинуватити у бездіяльності.

Насамкінець зустрічі Андрій Смаглюк додає, що, якби Павла Кісіля хотіли бачити на посаді, то зараз не зверталися до Верховного суду. І знову наголошує та закликає офіційно скаржитися на будь-які порушення у лікарні.

Війна рано чи пізно закінчиться, кажуть воїни, повернуться десятки, сотні скалічених місцевих військових, які будуть потребувати лікування та реабілітації. Тож з проблемою вирішили звернутися безпосередньо до Павла Кісіля.

До директора лікарні вирушили без попередження. Проте військових він прийняв та сів за стіл перемовин.

  • Коли я повернувся на роботу та узявся до обов’язків, у реабілітаційному відділенні уже зробили шмат роботи, але виникли юридичні моменти. Перш за все, не було подано декларації на початок робіт. Спочатку підписується договір, проєкт. Зараз роботи призупинені у зв’язку з тим, що порушене законодавство, але договори не розірвані. Цими порушеннями наразі займається управління стратегічних розслідувань. Окрім того, аби підписати пакет реабілітації, потрібно не лише зробити ремонт приміщення. Щоб національна служба фінансувала цей пакет, потрібні фахівці, обладнання. На цю мить ні фахівців, ні обладнання немає, – каже Павло Кісіль.

Та, як вдалося з’ясувати “Терміново”, слова директора лікарні не зовсім відповідають дійсності. Зокрема, щодо відсутності фахівців для роботи у реабілітаційному відділі. Так, 31 грудня 2023 року тримісячні курси при Луганському медичному університеті, який зараз перевівся до Рівного, закінчили троє лікарів. Микола Кравець, Ірина Семенюк та Юлія Калічак  уже є лікарями фізичної та реабілітаційної медицини. Олеся Борак та Максим Санець також готові до роботи як лікарі-реабілітологи. Тож для початку роботи відділу цих медиків цілком вистачило б. Попередня керівниця лікарні уже мала домовленості й частково про обладнання та меблі. Але все це “призупинилося” через чиїсь непомірні амбіції.

Директор лікарні все ж намагався виправдати свої дії

  • З вами ніхто не хоче працювати, – апелює Василь Вавринюк до Павла Кісіля. – Ви гнобите людей і не даєте працювати нормальним лікарям. Вам потрібна посада статиста, хірурга, директора. То попросіть собі ще й ставку бухгалтера, аби й зарплату собі нараховувати! Багато людей у громаді не сприймають вас і не хочуть бачити на посаді.

Військові натякнули й на те, що дехто з їхніх побратимів був налаштований на значно кардинальніші способи спілкування з директором лікарні. Та поки їх вдалося відмовити від цього задуму. Поки.

Директор медзакладу все ж намагався виправдати свої дії.

  • Сьогодні у нас підписано 15 пакетів із НАЗК. На 2024 рік ми маємо подати план розвитку лікарні. А щодо пакета реабілітації, то його ще навіть не відкрили. Я не можу назвати конкретної дати відкриття відділу, але воно заплановане. Я робитиму все можливе, аби він запрацював.

Павло Кісіль звинуватив одного з лікарів, який нещодавно звільнився, що той хоче втекти від мобілізації за кордон. На питання захисників, чому він сам не став на захист країни, адже лікарів на фронті гостро не вистачає, пояснив, що його мама інвалід 2 групи, й окрім нього її немає кому доглядати…

Тим часом ми таки з’ясували, що відкрити реабілітаційне відділення у Кременецькій лікарні мали до кінця січня. Хоч чинний директор це заперечує.

Та що б не говорив Павло Кісіль, сьогодні йому чітко дали зрозуміти, що контроль над ситуацією не залишать, та не пустять її на самоплив. За тиждень-другий військовослужбовці обіцяють навідатися до директора лікарні знову. І цього разу більшим складом.

Перейти до панелі інструментів