Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

сіль
trending_flat
Сіль SALZ для бізнесу: як зменшити натрій і зберегти якість продукції

Традиційно протягом другого тижня березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль. SALZ є відповідальним оператором ринку солі та соляних продуктів, тому вважаємо за необхідне, повідомити нашим споживачам про те як сіль впливає на організм людини. Сіль (хлорид натрію, NaCl) є важливим елементом не лише у харчовому раціоні людини, але й у сфері зберігання продуктів, адже хлорид натрію є чудовим консервантом. Водночас Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує обмежити споживання солі не більше 5 грамів на день. Велика частина солі, яку ми споживаємо щодня, надходить із продуктів промислового виробництва, таких як хліб і хлібобулочні вироби, сир, оброблене м’ясо, закуски та готові страви. Тому SALZ звертає увагу на важливість зменшення харчовою промисловістю вмісту солі в цих продуктах. У SALZ є розв'язання цих питань, адже ми пропонуємо нашим споживачам, а також підприємствам харчової промисловості чудові рішення для зменшення натрію. Вони дозволяють створювати здоровий […]

ТЦК підлітки
trending_flat
Про підлітків, які стають агентами Кремля. Чому їх буде більше і що робити вже?

Про підлітків-камікадзе. Чому їх буде більше і що робити вже? Мало хто знає, що найбільш системний документ по військово-патріотичному вихованні в Україні – досі чинний – підписаний зрадником Медведчуком. Що на болотах за останні 10 років системно збудували більше десятка загальнодержавних молодіжних рухів із фінансуванням в сотні мільйонів доларів щорічно (гроші вкладались найбільше не просто саме в ці рухи, а в їхню інституційнку та інфраструктуру). А що у нас? Менше 10 системних організацій, які є носіями цінностей та здатні їх формувати серед молоді, не стали - як би хотілось - рухами. Вони скорочують свою діяльність. І головний виклик у них не як створити нові осередки та залучити більше дітей до ціннісного виховання, а як знайти бодай якісь гроші, щоб організація могла продовжувати діяти бодай в штатному довоєнному режимі. У результаті – оціночно – в нас більше 95% підлітків соціальні егоїсти. […]

допомога від держави фейк
trending_flat
Чекали на допомогу від держави: подружжя з Тернопільщини втратило великі гроші

На Чортківщині сімейна пара стала жертвою кіберзлочинців, які діяли під виглядом державної програми соціальної допомоги. Мешканці Заліщицької міської громади втратили значну суму грошей, повіривши шахраям. Як повідомляє поліція Тернопільської області, невідомі розмістили в групі Viber оголошення про можливість отримати 5600 гривень державної допомоги. Довірливий чоловік перейшов за посиланням та ввів свої особисті дані, а потім надіслав це повідомлення дружині, щоб вона теж могла отримати кошти. Внаслідок цих дій з банківських рахунків подружжя зникло понад 40 тисяч гривень. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 4 статті 190 Кримінального кодексу України. Правоохоронці застерігають, що зловмисники часто створюють фейкові сайти, які виглядають як офіційні портали державних установ. На таких ресурсах громадян просять ввести конфіденційну інформацію: номер телефону, ПІН-код, пароль від онлайн-банкінгу та SMS-коди підтвердження. Після цього шахраї отримують повний доступ до банківських рахунків. Щоб не стати жертвою шахрайства, поліція радить: отримувати інформацію лише […]

Олександр Лисак
trending_flat
Кременеччина втратила молодого Героя

Тернопільщина знову отримала важку звістку про втрату Героя. На жаль, загинув житель села Попівці Дунаївського старостинського округу Лисак Олександр Анатолійович.  Про втрату повідомив міський голова Кременця Андрій Смаглюк.  "Повідомляємо вам, що в громаду надійшла трагічна звістка про те, що в Херсонській області загинув військовослужбовець, житель села Попівці, Дунаївського старостинського округу, ЛИСАК Олександр Анатолійович, 1996 року народження, матрос військової частини А****. Про дату, час та місце зустрічі загиблого захисника буде повідомлено додатково", - йдеться у повідомленні. Редакція "Терміново" висловлює щирі співчуття рідним, близьким та усім, хто знав нашого Героя! Вічна йому пам'ять! Раніше "Терміново" повідомляло, що військового з тернопільської бригади нагородили медаллю “За оборону України".  

Василь Свідерський
trending_flat
Не стало відомого тернопільського хірурга Василя Свідерського

Відійшов до вічності відомий у Тернополі хірург Василь Свідерський. Про втрату повідомили колеги з Тернопільської обласної клінічної лікарні. "Василь Васильович народився 18 серпня 1946 року. Після закінчення Тернопільського державного медичного інституту в 1971 році за спеціальністю «Лікувальна справа», він розпочав свій шлях у хірургії, яка стала для нього справжнім покликанням. Цей фах був для нього не лише професією, а й способом життя. Протягом своєї 40-річної кар'єри він працював у різних закладах, а з 1985 року до 2016 року був лікарем-хірургом і завідувачем операційного відділення Тернопільської обласної лікарні. За цей час допоміг тисячам пацієнтів, проявляючи не лише професіоналізм, але й людяність та чуйність. Василь Васильович завжди вірив, що справжній лікар — це той, хто не тільки володіє знаннями, але й готовий віддавати частину себе заради інших. Його слова: «Щирий поціновувач нашої праці — це пацієнт, заради нього й працюємо» — стали […]

ДТП львівська траса
trending_flat
Моторошна ДТП на львівській трасі: легковик залетів під бус (фото)

На Тернопільщині, на автодорозі "Тернопіль-Львів", сталася ДТП за участі легковика та буса. Аварію розслідують слідчі поліції Тернопільської області.  "Про ДТП з потерпілими, яка трапилася 12 березня о 8:50 на Львівській трасі, повідомив черговий ДСНС. Там не розминулися дві іномарки. За попередньою інформацією, водійка Dacia Sandero, здійснюючи маневр повороту ліворуч, допустила зіткнення з Mercedes Benz C220. У результаті удару до лікарні потрапили кермувальниця та пасажир з Dacia, а також пасажир з іншого авто", - йдеться у повідомленні ГУНП у Тернопільській області. Ще одна ДТП сталася в обласному центрі. На проспекті Злуки водій Citroen Berlingo, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, врізався в електровелосипед Eleek. Кермувальника електробайка доправили до лікарні з травмами.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025