Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

клен у снігу
trending_flat
На Тернопільщині вирубали цінні клени

На Тернопільщині виявили незаконну порубку дерев. Вирубали 23 одиниці дерева цінної породи - клен. Про це повідомили у Державній екологічній інспекції у Тернопільській області. "Зокрема, у захисній смузі відведення Львівської дистанції захисних лісонасаджень на ділянці залізниці Білобожниця – Заліщики виявлено незаконну порубку 23 дерев породи клен. ​Згідно з технічною документацією, ширина захисної смуги в місці порубки становить 100 метрів, де будь-які роботи можливі лише за наявності відповідних дозволів (лісорубних квитків). Розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, склав 172 889 гривень. У зв’язку з тим, що в даному порушенні вбачаються ознаки злочину, відповідальність за який передбачено ч. 1 ст. 246 Кримінального кодексу України, матеріали справи направлено до Заліщицького відділення поліції ГУНП в Тернопільській області для вжиття заходів реагування відповідно до вимог ст. 214 КПК України", - йдеться у повідомленні.  

Лукʼян Сопель
trending_flat
Обставини смерті третьокласника у Тернополі перевірить поліція: відкрито кримінальне провадження

Обставини смерті третьокласника у Тернополі перевірять правоохоронці. Інформація про це 15 грудня з'явилась у соцмережах - адміністрація школи опублікувала співчутливий пост у зв'язку зі смертю Лук'яна Сопеля. "Шкільна спільнота з глибоким сумом сприйняла звістку про смерть маленького хлопчика Лукʼяна Сопеля, учня 3-Б класу. Це велика трагедія та невимовний біль для родини. Ми щиро співчуваємо рідним і близьким у цю важку годину. Світла пам’ять дитині", - писали тоді педагоги. У поліції відреагували на цей допис. В ГУНП зауважили, що перевірятимуть обставини смерті дитини. "За фактом смерті третьокласника однієї зі шкіл обласного центру слідчі Тернопільського райуправління поліції відкрили кримінальне провадження. Публікація зі співчуттями з'явилася 15 грудня на сторінці навчального закладу. Мова йшла про раптову смерть дитини в одній з лікарень Тернополя. Проте медики жодної інформації на спецлінію поліції не надавали", - кажуть правоохоронці. Правоохоронці зазначили, що даний факт слідчі поліції уже внесли […]

костел Успіння Пресвятої Діви Марії
trending_flat
На Чортківщині римо-католицькій церкві передадуть старовинний костел

У селі Ягільниця Чортківського району старовинний костел Успіння Пресвятої Діви Марії офіційно передадуть римо-католицькій громаді. Церемонія підписання документів відбудеться 16 грудня. Про це розповіли в Чортківській районній державній адміністрації. Начальниця відділу з гуманітарних питань Галина Чайківська вже побувала на місці, щоб оцінити стан будівлі та з'ясувати історичні деталі. Храм звели ще в 1842 році на місці старої дерев'яної церкви. Будівлю у стилі бароко відреставрували за гроші Кароліни Лянцкоронської - останньої з роду Лянцкоронських, яка прожила 104 роки і встигла побачити повністю оновлений костел. Костел має статус пам'ятки культурної спадщини місцевого значення. "Костел є пам'яткою культурної спадщини місцевого значення. Спільно із старостою Ягільницького старостинського округу Михайлом Пуляком та представницею римо-католицької парафії оглянули культову споруду і навіть заглибилися в історичні витоки. Адже костел Успіння (Внебовзяття) Пресвятої Діви Марії - римо-католицький храм у Ягільниці, пов'язаний із давньою історією місцевої парафії", - йдеться у […]

вбивство на Монастирищині
trending_flat
Трагедія на Монастирищині: моторошною смертю загинув чоловік

На Тернопільщині сталася трагедія. Під час розпивання алкогольних напоїв загинув чоловік. Про це повідомили у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом вбивства. "У ході досудового розслідування слідчі слідчого управління ГУНП в Тернопільській області встановили, що фігурант прийшов у гості до потерпілого – разом розпивали алкогольні напої. У нетверезому стані між чоловіками виникла суперечка і гість, маючи фізичну перевагу над господарем, завдав йому численних травм. Завдані травми виявилися несумісні з життям. Судово-медична експертиза встановила, що смерть чоловіка настала внаслідок закритої черепно-мозкової травми з переломами кісток мозкового та лицевого черепа, крововиливами у речовину і під оболонки головного мозку. Зловмисника було затримано", - йдеться у повідомленні. Справу скерували до суду. Підозрюваному загрожує до 10 років позбавлення волі.

прощання з Гігою
trending_flat
Україна прощається зі Степаном Гігою: на останню зустріч з маестро прийшли тисячі (фото)

У Львові 14 грудня розпочалося прощання з народним артистом України Степаном Гігою. Співак помер 12 грудня у віці 66 років. Церемонія стартувала о 16:00 у Гарнізонному храмі Святих Апостолів Петра і Павла.Вшанувати пам'ять артиста зібралися члени його родини, друзі та численні шанувальники. У центрі храму встановлено труну з портретом артиста. Поруч перебувають найближчі: дружина, син Степан Гіга-молодший та донька Квітослава. Труну співака оточували живі квіти – здебільшого троянди та різноманітні хризантеми. Будівля храму була повністю заповнена людьми, багато з них тримали у руках квіти. Провести в останню путь співака прийшли його рідні, друзі, шанувальники, а також сотні містян. Концерти Степана Гіги особливо любили на Тернопільщині. Музикант часто приїздив до регіону, а його виступи збирали стадіони. Похорон відбудеться у понеділок, 15 грудня о 14:00 у тому ж храмі. Приблизно о 15:00 заплановане загальноміське прощання на площі Ринок. Відповідно до заповіту митця, […]

пельмені із заварного тіста
trending_flat
Найкраще заварне тісто для вареників та пельменів – рецепт від досвідченої господині

Хто сказав, що приготування пельменів — це складно? З цим перевіреним рецептом ви переконаєтесь, що зробити ідеальні домашні пельмені може кожен! Секрет — у правильному тісті на окропі, яке виходить надзвичайно еластичним і м'яким, а також у соковитій м'ясній начинці, що тане в роті. Цей рецепт від Марії Михальченко завоював серця тисяч господинь завдяки своїй простоті та бездоганному результату. Замість багатогодинного вимішування — всього 5-7 хвилин роботи, а замість капризного тіста — ідеальна консистенція з першого разу. Готові пельмені можна заморозити про запас або одразу відварити для сімейної вечері. Що робить це тісто особливим? Окріп! Саме гаряча вода "заварює" частину борошна, роблячи тісто шовковистим і пружним, а пельмені — ніжними навіть після заморозки. СПИСОК ІНГРЕДІЄНТІВ: - 1 яйце - 0.5 ч.л солі - 4 ст.л олії - 800 г борошна - 375 мл окропу - 1 кг свинини - 150-200 […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025