Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

нема води
trending_flat
Сотні тернополян будуть без води 11 грудня: перелік адрес

Сотні тернополян будуть без холодної води 11 грудня. Про це попереджають фахівці КП "Тернопільводоканал". "У зв'язку з заміною запірної арматури на вул. Замонастирській буде тимчасово припинено водопостачання з 9.00 до 14.00 год 11 грудня до житлових будинків і адміністративних приміщень за адресами: 🔹вул. Антіна Манастирського від №1 по №20, 🔹вул. Замонастирська, 🔹вул. Мостова, 🔹вул. Мостова-бічна, 🔹вул. Дівоча, 🔹вул. Деповська, 🔹вул. Миколи Пирогова, 🔹вул. Івана Підкови, 🔹вул. Польова, 🔹пров. Дівочий, 🔹вул. Степана Шагайди. ❗️Понижений тиск води можливий на вул. Шпитальній, Стрімкій та Ярослава Стецька", - йдеться у повідомленні. Водоканалівці просять вибачення за незручності.

здай кров
trending_flat
У Тернополі закликають здати кров напередодні Різдва: центр служби крові розпочав святкову акцію

У Тернополі стартувала різдвяна ініціатива, покликана підтримати пацієнтів місцевих лікарень та поранених воїнів. Тернопільський центр служби крові закликає жителів області долучитися до доброї справи та стати донорами у передсвятковий період. У закладі наголошують: саме зимові свята є часом, коли запасів крові часто не вистачає. Люди виїжджають, більше відпочивають, а кількість донорів зменшується, при цьому потреба у крові залишається стабільно високою. Медики закликають містян утриматися від вживання алкоголю перед донацією. «У різдвяний період ми всі даруємо увагу і тепло один одному. Але є подарунок, який може врятувати життя, — донорська кров. Алкоголь і донорство — несумісні. Тільки якісна та здорова кров може допомогти рятувати життя», — наголошують у центрі. У закладі додають, що кожна донація може стати для когось справжнім різдвяним дивом. Де і коли здати кров? Тернопільський центр служби крові, вул. Клінічна, 8 08:00–13:00, понеділок–п’ятниця

Божок
trending_flat
На Курщині загинув досвідчений військовий, учасник АТО Олег Божок

На фронті поліг солдат з Тернопільщини Олег Божок. Він був учасником АТО та досвідченим військовим. Серце воїна зупинилось 12 серпня 2024 року в Курській області. Про втрату розповіли у Другому-відділі Чортківського Ртцк-та-сп. "З сумом повідомляємо, що 12 серпня 2024 року відданий військовій присязі на вірність Українському народу, мужньо виконавши військовий обов`язок, в бою за Україну, її свободу і незалежність, в районі н.п. Сверликово Курської області, загинув солдат БОЖОК ОЛЕГ ІВАНОВИЧ, 1981 року народження, житель с. Лосяч Скала-Подільської територіальної громади, учасник АТО, він з перших днів повномасштабного вторгнення приєднався до своїх побратимів, та на жаль перемогу зустріне з небесним військом. Важко знайти слова втіхи, неможливо загоїти біль та гіркоту від втрати рідної, близької людини, нехай добрий, світлий спомин про Олега стане сильнішим за смерть і назавжди залишиться у пам`яті рідних, друзів, бойових побратимів, усіх хто знав його, любив і шанував. В […]

Шахрайство на Тернопільщині 9 грудня
trending_flat
Жителька Тернопільщини віддала 100 тисяч гривень “працівнику поліції”

Жителька Тернопільщини віддала шахраям 100 тисяч гривень. Злочинець представився працівником кіберполіції. Про це повідомляють у поліції Тернопільської області. "До правоохоронців 6 грудня звернулася жителька одного з районних центрів Тернопільщини, 1969 року народження, із заявою про шахрайські дії. За словами потерпілої, до неї зателефонувала невідома особа, яка представилася працівником кіберполіції. Зловмисник, зловживаючи довірою жінки та використовуючи методи психологічного тиску, переконав її встановити на телефон й використовувати мобільний додаток онлайн-банкінгу для «перевірки безпеки банківського рахунку» з метою власної наживи. У результаті певних маніпуляцій аферист змусив заявницю самостійно переказати зі своєї банківської картки кошти на рахунок невідомої особи. Загальна сума втрат становить 100 000 гривень", - йдеться у повідомленні. Поліцейські встановлюють особу зловмисника, відкрито кримінальне провадження.

погода
trending_flat
На Тернопільщині буде аномально тепло, але не без сюрпризів: яку небезпеку підготувала погода

На Тернопільщині 10 грудня очікується аномальне тепло - температура повітря може сягнути 10 градусів. Про це повідомляють метеорологи Тернопільського обласного центру з гідрометрології. "10 грудня: Хмарно. Вночі невеликі дощі. Вдень без істотних опадів. Вночі та вранці туман. Вітер західний, 5 – 10 м/с. Температура по області впродовж доби 5 – 10° тепла; по м. Тернополю вночі 5 – 7° тепла, вдень 8 – 10° тепла. Попередження про метеорологічні явища Область, місто: Ввечері 09 грудня та вночі і вранці 10 грудня туман видимістю 200 – 500м. Рівень небезпечності – жовтий (НМЯ I) 11 грудня: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер західний, 5 – 10 м/с. Температура впродовж доби 5 – 10° тепла. 12 грудня: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер північно – західний, 7 – 12 м/с. Температура впродовж доби 3 – 8° тепла", - йдеться у повідомленні. ПОПЕРЕДЖЕННЯ. […]

морг
trending_flat
В Іване-Пустому сталася трагедія – загинула людина

У селі Іване-Пусте, що на Тернопільщині, сталася трагедія. У вогні загинула людина. Про це повідомляють у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. "8 грудня, близько 14:00, у селі Іване-Пусте сталася пожежа в приватному житловому будинку на вулиці Загородній. Попри те, що вогонь поширився лише на один квадратний метр, наслідки виявилися фатальними. У будинку загинув місцевий мешканець, 1968 року народження. Ймовірною причиною загоряння стала необережність під час куріння. Знищено ліжко, частково одяг, пошкоджено стіни — і, на жаль, безповоротно втрачено людське життя", - йдеться у повідомленні.    

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025