Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

пожежа
trending_flat
Вогонь міг перекинутись на щільну забудову: у Почаєві ледь не сталося біди

У Почаєві сталася пожежа, яка могла наробити великої біди людям. Та, на щастя, трагедії не сталося. Про це розповіли у ГУ ДСНС у Тернопільській області. Існувала загроза, що полум'я перекинеться на інші будівлі, розташовані поруч. "О 14:44 виникла пожежа закинутої житлової будівлі в місті Почаїв на Кременеччині. Існувала загроза перекидання полум’я на щільну забудову поруч. Зусиллями надзвичайників пожежу ліквідовано, а від вогню врятовано 5 будівель, розташованих поруч", - йдеться у повідомленні.  

Шопка
trending_flat
Сім’я виростила ялинку та віддала її для громади на свята на Тернопільщині

У Підгороднянській громаді встановили головну новорічну ялинку та шопку. Дерево для свят надала місцева родина зі свого двору. Ялинку та шопку прикрасили працівники КП "Підгороднянське" разом із фахівцями "Центру культури, дозвілля, туризму та спорту", повідомляється на сторінці громади. Святкову атрибутику встановили напередодні Дня Святого Миколая. Декорації стоятимуть до завершення зимових свят. Пухнасту красуню для громади подарувала родина Коцур із села Підгороднє. Павло, Ірина та Мартуся Коцур виростили дерево у власному господарстві. Представники громади подякували родині за щедрість. Масових заходів цього року не планують. Винятком стануть лише невеликі програми для дітей.

пиво
trending_flat
Творець легендарного “Жигулівського” народився на Тернопільщині: тепер його спадщину відроджують у Козові

У селищі Козова на Тернопільщині варять пиво, яке тримає в собі історію цілої епохи. Тут народився Альфред фон Вакано - австрійський дворянин, який подарував світу легендарне "Жигулівське" пиво і заснував найбільшу броварню в Росії. Сьогодні в його рідному місті місцевий підприємець Володимир Ярема, засновник "Козівської  ремісничої броварні", відроджує древні пивоварні традиції. Тож розповідаємо, як у Козові повертають автентичний смак Галичини. Австрійський дворянин з Козови, який змінив історію пивоваріння в Росії 12 травня 1846 року в Козові народився Альфред фон Вакано - людина, яка згодом прославила це маленьке містечко на весь світ. Його батько Філіп керував землемірчою експедицією, описував землі Козови, а мати походила з відомого австрійського роду баронів Стедліх. Після повернення до Відня хлопець здобув освіту у Віденській комерційній академії, навіть встиг повоювати в австро-прусській війні 1866 року. У 80-х роках ХІХ століття фон Вакано став першим, хто почав варити […]

пожежа
trending_flat
На Зборівщині виникла пожежа на господарстві

На Тернопільщині виникла пожежа на господарстві. Загорілась господарська будівля. Про це повідомляють у пресслужбі ГУ ДСНС у Тернопільській області. "1 грудня о 06:18 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про пожежу в селі Грабківці Зборівської територіальної громади. Загоряння виникло в господарській будівлі на площі 16 кв. м. Завдяки злагодженим та професійним діям бійців ДСНС пожежу було оперативно ліквідовано, а будівлю врятовано від повного знищення. З настанням холодів кількість пожеж у житловому секторі та господарських спорудах традиційно зростає. Найчастішими причинами стають порушення правил експлуатації пічного опалення, перевантаження електромережі та необережне поводження з вогнем", - йдеться у повідомленні.

trending_flat
Йому було лише 23. На Щиті повертається доброволець Володимир Демчишин

Йому було лише 23 роки. Він повернувся з-за кордону, аби піти добровольцем на фронт, коли почалось повномасштабне вторгнення росіян. На жаль, життя воїна Володимира Демчишина обірвалось надто рано. Про втрату бійця повідомив очільник Великоберезовицької громади Олег Кохман на своїй сторінці у соцмережах. "Сумна звістка чорною птахою прилетіла у Великогаївську громаду. Кривава війна обірвала життя зовсім юного Володимира Васильовича Демчишина (30.07.2001 р.н) із Великих Гаїв. Йому було лише 23. Володя був одним із тих, хто без вагань став на захист рідної землі. У лави Збройних Сил України хлопець пішов у березні 2024 добровольцем, сумлінно виконував свій обов'язок, обіймаючи посаду старшого стрільця-оператора. Він з тих, хто не знав страху, завжди готовий прикрити побратима і до останнього подиху був вірним присязі. 9 липня 2025 батьки отримали сповіщення, що їх Володя - зник безвісти. Майже 5 місяців болючого очікування тривожили родину та громаду, і […]

Кременецький замок
trending_flat
У Кременці знайшли справу про ката, який урятував цілительку від смерті

У Кременці 1759 року місцевий кат відмовився виконувати вирок суду і втік разом із засудженою. Адвокат з Кременця Віталій Сідоров виявив у архіві справу про звинувачення 34-річної Марцини у чаклунстві. Жінку судили за те, що вона лікувала людей травами без дозволу церкви та тримала вдома наперстянку і полин. Сусіди свідчили, що Марцина лікувала рани незрозумілою маззю, а після її доторку до хворого немовляти дитина одужала. Громада вважала це неприродним. На суді двоє райців запропонували «випробування водою», але суддя Остап Рудзінський відхилив цю пропозицію. Кат Шаркан, відомий своєю суворістю, несподіваної відмовився виконувати вирок. За словами дослідника, коли Марцина сказала: «Я нікого не кривдила. Якщо ви шукаєте винну - знайдіть того, хто вас лякає, а не того, хто лікує», кат поклав на стіл полиновий вузлик. Це означало відмову від виконання вироку. Судді припинили засідання і не оголосили вироку. У документах є запис […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025