Що таке дріп-кава?

Хочете заварити каву без особливих зусиль та спеціальної техніки? Тоді дріп-кава це саме для вас! По суті, це та сама мелена кава, але у доволі цікавому оформлені. У невеличкому фільтр-пакетику, з гарною перфорацією, знаходиться порція кави (приблизно 12 г), стінки так званого “пакетика” виготовлені з синтетичного волокна, для ще кращого проходження води та правильної екстракції. Сучасна дріп-кава має спеціальні паперові ручки, які зручно, та максимально комфортно зачепити за краї улюбленої чашки, це робиться за декілька секунд, але пакетик фіксується надійно та не падає у чашку чи склянку. Далі прямо у пакетик наливається гаряча вода та відбувається процес приготування, але про те, як правильно готувати напій поговоримо нижче. Таким цікавим методом проливу, ви отримуєте смачну, а головне свіжозварену каву!

Майже кожен бренд та торгова марка пропонують поласувати смачною кавою у пакетиках. Дріп-кава може бути у вигляді 100% арабіки чи цікавого поєднання з робустою та мати приємні смакові нотки, такі як карамель, мед, шоколад, прянощі та багато іншого. І хоча дріп-кава з’явилась в Україні не так давно, виникнення цього пристосування має доволі цікаву історію.

Історія походження дріп-кави

Цікавою особливістю є те, що саме цей винахід придумали у Японії ще у 1950 році. Попри всю повагу та особливу любов до чаю, японці, а особливо молоде покоління, почали все більше віддавати перевагу культурі кавопиття. Все почалось з того, що темп життя ставав активніший та буквально змушував робити все швидко. Так, для тих хто не мав змоги рано вранці витратити багато часу на приготування кави, почали виробляти такі незвичайні пакетики. Спочатку вони були виготовлені із натуральної тканини та паперу та кріпились на одну стінку чашки, звичайно, це доставляло деякі незручності, як от потрапляння всього пакетика прямо у чашку. Далі пакетик переробили та трішки вдосконалили, кріплення було трикутної форми, але й цей спосіб викликав у споживачів невдоволення. Згодом, у 2001 році японська компанія UCC Ueshima Coffee почала виготовляти дріп-каву з якісним та надійним кріпленням на чотири сторони чашки, це справило неабияке, позитивне враження та винахід й досі отримує велику кількість позитивних відгуків.

Сучасне виробництво дріп-кави, перш за все, спрямоване на те, щоб ви ніколи не відмовляли собі у задоволенні посмакувати відмінною кавою, навіть, якщо у вас обмежена кількість часу та немає змоги користуватися кавомашиною чи відвідувати кав’ярню. Також такою кавою ви можете смакувати практично у будь-яких умовах: дома, в офісі та навіть у подорожі. Це унікальна можливість бути незалежним від обставин, адже вам потрібна всього лише гаряча вода, чашка, та звичайно дріп-кава у пакетиках, різноманітність якої вражає! Але, як і в кожному винаході чи будь-якому продукті є свої плюси та мінуси, тому пропонуємо розглянути ці моменти детальніше.

Переваги та недоліки

Кожна порція кави запакована у герметичну зовнішнє пакування, яке виготовлене з фольгованого пластику та відмінно захищає продукт від окислення, завдяки інертному газу, та контакту з киснем або вологою. Тобто дістаючи дріп-каву ви можете бути цілком впевнені, що вона чиста та готова до заварювання, а також максимально свіжа.

Ще декілька вагомих переваг у сторону дріп-кави:

  • Користь. Головною перевагою дріп-кави є те, що вона містить низьку кількість ліпідів (кафестол, кахвеол), адже вони містяться у гущі, від якої відмінно захищає фільтр-пакет, який не пропускає її у чашку. Така кава, при помірному вживанні, не заподіює шкоду серцево-судинній системі.
  • Різноманітність смаків. Перевага в тому, що ви можете одночасно купляти різні сорти та купажі, тобто не потрібно купувати великі упаковки чи велику кількість однієї й тієї самої кави. Можна придбати один пакетик на пробу, а можна й десять різних варіантів одразу, тут все залежить від особистих уподобань та можливостей.
  • Помел кави. Виробники якісної кави розробили ідеальні пропорції щодо помелу, який швидко та правильно заварюється, аби кава мала найкращий смак та аромат.
  • Стабільний смак. Якщо ви більш консервативна людина та полюбляєте стабільність у всьому, навіть у смакових вподобаннях, то дріп-продукт це саме для вас.
  • Ціна за пакетик. Якщо ще декілька років тому, ціна на дріп-каву була приблизно така сама, як кава у кав’ярні, то зраз враховуючи інфляцію та зростання цін у тих самих закладах, вибір стає очевидним. Тобто, якщо середня ціна кави у закладі, станом на 2022 рік, приблизно 30–60 грн, то один пакетик дріп-кави буде коштувати 20–25 грн.
  • Широкий вибір. З початку виробництва пройшло вже дуже багато років, тому на полицях інтернет-магазинів можна знайти, як елітні варіанти напоїв, так й фермерські чи навіть ексклюзивні, як от кава з бочки.
  • Швидко заварюється. Всього дві хвилини вашого часу й смачний та гарячий напій у вас в руках.
  • Чистота. У чашці не залишиться кавової гущі. Пакетик зроблений таким чином, що жодна крупинка меленої кави не потрапить у напій, достатньо просто вийняти пакетик з чашки та утилізувати.
  • Компактність та комфорт. Маленький пакетик кави можна помістити навіть у кишеню, тому можна сказати, що це кишеньковий варан смачного напою.

Якщо казати про негативні сторони, то звичайно, що ціна трохи дорожча від, наприклад, меленої чи зернової кави, але у складі дріп-кави виключно елітні сорти кавових зерен. Також такий вид напоїв має дещо менше варіацій смаків ніж звичайна кава. До всього цього дуже важливо дотримуватись конкретних вказівок, що до заварювання, адже від цього залежатимуть смакові та ароматичні характеристики. саме про це поговоримо далі.

Як правильно приготувати дріп-каву?

Для того, щоб якомога краще розкрити потенціал кави потрібно не тільки правильно вибрати бренд чи смакові властивості, а й правильно її приготувати. Зазвичай використовують два найпоширеніших методи.

Метод зазначений на пакуванні самим виробником

Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • Звичайно дріп-кава.
  • Чиста, гаряча вода.
  • Чашка або термостійка склянка (250–350 мл).
  • Кухонні ваги.

Отже, спочатку потрібно нагріти воду до температури 90-95°С, якщо наразі у вас немає термометра, то користуйтесь лайфхаком: після закипання води відкрийте носик чи кришку чайника на 30 секунд.

Далі візьміть пакетик та відкрийте його, акуратно дістаньте каву з упаковки, та по лінії перфорації вказаною виробником, відкрийте дріп-каву. Розтягніть його до ширини стінок чашки.

Тепер, вам знадобляться ваги. Поставте на них чашку та відтарьте до нуля, та проливаючи гарячою водою слідкуйте, щоб вийшло не більше 240 мл. Проливати потрібно поступово, декілька разів.

На останньому етапі ви можете додати цукор чи молоко. Гарненько перемішайте та насолоджуйтесь відмінною кавою.

Маленька порада: не видавлюйте пакетик аби не зіпсувати смак переекстракцією.

Метод “по-домашньому”

Знадобиться:

  1. Дріп-кава.
  2. Чашка.
  3. Гаряча вода.

Метод дуже схожий на перший, але простіший. Виконайте 1 та 2 крок попереднього методу, головне, це не заповнювати пакетик до країв водою. Так само виконайте пролив в декілька етапів, приберіть пакетик та насолоджуйтесь натуральною кавою, навіть далеко у горах!

About the author

рибалка
trending_flat
Тернопільських рибалок попередили про серйозну заборону: за що загрожує великий штраф і навіть кримінальна справа

На Тернопільщині з 1 грудня вводять заборону на лов річкових раків. Ловити їх не можна буде аж до кінця червня наступного року – всі сім місяців членистоногі будуть під захистом. Про це повідомив Тернопільський рибоохоронний патруль у своїх соцмережах. Відповідний наказ видало Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Тернопільській області 27 листопада. Заборона діятиме у всіх водоймах області, окрім тих, які здають в оренду для аквакультури. Рибоохоронці пояснюють: раків треба захистити саме в період линьки, бо тоді вони найбільш беззахисні. Порушникам загрожує серйозна відповідальність – від адміністративного штрафу до кримінального переслідування. За кожного спійманого рака доведеться заплатити 3 332 гривні збитків. Управління закликає тернополян дотримуватись природоохоронних правил. Якщо помітили порушення, можна телефонувати на цілодобову гарячу лінію: (0352) 52-00-22, (097) 427-85-95 або (096) 655-87-58.

trending_flat
Дивом вижив хлопчик з 9 поверху будинку на Стуса – його у лікарні провідали рятувальники (фото)

У Тернополі рятувальники завітали до 10-річного Максима, якого вони витягли з-під завалів після ракетного удару 19 листопада. Зустріч у лікарняній палаті стала по-справжньому зворушливою. Про це повідомила Державна служба України з надзвичайних ситуацій у своїх соцмережах. Того вечора ракета влучила в багатоповерхівку. Частина будівлі обвалилася, і хлопчик, який був у квартирі на дев'ятому поверсі, миттєво опинився серед руїн на рівні сьомого поверху. Рятувальники підняли автодрабину та у спеціальній люльці дісталися до дитини. Вони обережно зняли Максима з висоти та передали медикам, які надали йому допомогу. Сьогодні надзвичайники прийшли до хлопчика у лікарню. Побачивши їх, Максим засяяв від радості. «Мої рятувальники прийшли!» — саме так відреагувала дитина на гостей. Рятувальники побажали хлопцю швидкого одужання. Для них усмішка Максима стала найкращою винагородою за їхню роботу.

Тернопіль 15 квітня
trending_flat
Померла дитина, поранена під час ракетного удару по Тернополю 19 листопада

Удар ворога ракетами по Тернополю 19 листопада забрав життя ще однієї дитини. 12-річна Андріана Унольт померла у лікарні. Про втрату повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал. "Трагічна новина про смерть ще однієї дитини від ракетної атаки на Тернопіль. Маленька Адріана Унольт, 12 років, померла після дев'ятиденної боротьби за життя. Її мама загинула, сестричка досі в лікарні. Тепер Адріана там, де немає страху й вибухів, - поруч із мамою, у тихому й світлому місці, недосяжному для війни. Дев'ять днів тому ракети влучили у два житлові будинки Тернополя. Сьогодні біль цієї трагедії повертається знову – ще одне дитяче життя забрала війна. Світла пам'ять Адріані. Щиро співчуваємо родині. Нехай Бог дає вам сили пережити це горе", - йдеться у повідолменні. Її мама, Олена Унольт, була перукаркою. Вона загинула того трагічного 19 листопада. Бабусю Андріани, заслужену артистку  естрадного мистецтва Людмили Червінської, рятують у лікарні. […]

Тернопільська область
trending_flat
Три фото з Тернопільщини увійшли до списку 10 найкращих світлин української природи у 2025 році

Фотоконкурс «Вікі любить Землю» оголосив десять найкращих світлин української природної спадщини у 2025 році. Серед них — три фото з Тернопільської області. «Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth) — це міжнародний конкурс пам’яток природи, який зародився в Україні у 2013 році, а з 2014 проводиться у всьому світі. Його мета — зібрати фотографії природоохоронних територій України для ілюстрування статей у Вікіпедії. У 2025 році на міжнародній арені Україна посіла третє місце серед 57 країн та територій за кількістю завантажених світлин: 124 учасники та учасниці завантажили 7436 фотографій заповідних обʼєктів України. До списку 10 найкращих фото 2025 року увійшли знімки з пам’яток природно-заповідного фонду Тернопільської, Донецької, Одеської, Київської, Черкаської та Закарпатської областей. Три переможні світлини з Тернопільщини зробив фотограф та багаторічний учасник (і переможець) конкурсу Любомир Матвіїв. Сарна серед трав Жеребківського заказника Також це фото стало найкращою світлиною Тернопільської області 2025 […]

ДТП 15 квітня
trending_flat
На вулиці 15 квітня у Тернополі авто збило жінку

У Тернополі на вулиці 15 квітня сталася аварія. Водій збив жінку. Про це повідомляють у ГУ НП у Тернопільській області. У пресслужбі поліції кажуть, що травми отримала 77-річна жінка. "Із забоями та іншими тілесними ушкодженнями до лікарні бригада екстреної медичної допомоги доправила тернополянку. 77-річна жінка травми отримала в результаті дорожньо-транспортної пригоди.  Аварія трапилася 25 листопада близько 15:40 на вулиці 15 Квітня. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група Тернопільського райуправління поліції. У ході перевірки стало відомо, що водій автомобіля Opel Zafira, рухаючись заднім ходом у дворі одного з будинків, допустив наїзд на пішохода. Потерпілу доправили до лікарні. У водія взяла зразки крові для перевірки на вміст алкоголю", - йдеться у повідомленні. Нагадаємо, на Тернопільщині водій в’їхав у дерево. До ліквідації наслідків події залучали рятувальників.  

новий рік
trending_flat
Офіційно: у Тернополі змінили робочий графік на Різдво та Новий рік

Виконавчий комітет Тернопільської міськради затвердив зміни у робочому календарі. Рішення стосується святкових днів на Різдво та Новий рік. Тернополяни матимуть можливість відпочивати довше завдяки перенесенню робочих днів. Про це повідомляють у Тернопільській міській раді. Перший робочий день, який припадає на 25 грудня 2025 року (четвер), перенесуть на суботу 20 грудня. Другий робочий день – 1 січня 2026 року (теж четвер) – працюватимуть 10 січня, у суботу. Такі зміни дозволять тернополянам отримати триваліші вихідні під час святкування Різдва та Нового року. Рішення виконкому вже набуло чинності.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025