18.05.2024
Новини Промо

Чи позичати гроші та погоджуватися на поручительство за кредитом

Друг просить грошей у борг? Колезі потрібен поручитель за кредитною позикою? Перш ніж погоджуватися, слід серйозно обміркувати, чи варто це робити. З таких питань рішення нашвидкуруч не приймаються, і думки на кшталт «якщо не допоможу, мені також не допоможуть у майбутньому» тут недоречні, особливо якщо йдеться про велику суму. Необхідно обміркувати всі «за» та «проти», адже на кону спокійне та благополучне життя.

Гроші в борг: розписка та договір

Відразу відмітимо, що є речі, що їх слід оплачувати тільки власними грошима. Наприклад, гру в Ельслотс казино: принципи відповідальності категорично не радять робити ставки позиченими коштами. Але бувають різні ситуації. Юристи вважають – і вони праві, − що в будь-якому випадку, коли позичаються певні гроші, слід укласти письмовий договір надання коштів у борг. Існують зразки такого документа, їх можна взяти на юридичній консультації або знайти в Інтернеті. Також не буде зайвим взяти з боржника розписку, що її він має написати від руки. Для чого б не позичала людина гроші, вона має їх повернути.

Щодо розписки, то це важливий нюанс. Якщо ситуація дійде до суду, може знадобитися експертиза почерку, і тут лише підпису достатньо не буде. У такому документі зазначаються:

  • місце і дата позики;
  • факт отримання грошей;
  • термін, в який необхідно повернути борг.

Важливо, аби боржник власноруч написав, що не має претензій щодо переданої йому суми. При складанні розписки присутність свідків необов’язкова, але якщо вони будуть – тільки на користь. Нотаріально завіряти документ також немає потреби, хоча можна це зробити для більшого спокою.

У разі, коли боржник не повертає гроші у визначений термін, можна звертатися до суду. Заяву-позов позичальник подає за місцем своєї адреси проживання. Коли справу буде вирішено, суд видасть розпорядження, що передається до виконавчої служби. Саме вони займаються стягненням коштів.

Порука за кредитом: що це означає

Чимало людей звертаються до своїх рідних, друзів, знайомих із проханням поручительства при оформленні якоїсь форми кредитування. Перш ніж погоджуватися, слід згадати такі важливі моменти.

Порука за споживчим/іпотечним кредитом – це договір, за яким поручитель бере на себе відповідальність за те, що боржник виконає своє зобов’язання перед кредитором. Якщо цього не відбувається, повернення кредиту перекладається саме на поручителя, тобто виплатити гроші має саме він. І не тільки кредит, а й відсотки, а також кошти, що їх банк витратив на стягнення боргу. Це неприємна перспектива, особливо якщо іпотеки видаються на десятки років. І весь цей час діє зобов’язання поручителя.

Навіть якщо поручитель не має можливості сплатити чужий кредит, суд може прийняти рішення щодо стягнення певної суми з заробітної плати або накласти арешт на майно. У разі намагання відмовитися від тяжкого поручительства чекає розчарування: зробити це неможливо, принаймні за власним бажанням. Договір припиняється тільки за згодою сторін, наприклад після домовленості з банківською установою про іншого поручителя. Можна спробувати розірвати договір через суд, але такі позови у більшості випадків не задовольняються.

Отже, як видно з усього сказаного, все дійсно серйозно. Людина сама вирішує, чи довіряти комусь настільки, щоб позичити йому кошти або стати його поручителем по кредиту. Можливо, краще відмовити в цьому проханні, тим більше коли сума велика. А якщо друг на це образиться, то варто подумати: а навіщо такі друзі? 

Перейти до панелі інструментів