15.05.2024
Новини

Новий очільник поліції області хоче встановити пам’ятну табличку Ігорю Гереті на стіні ГУНП

Новий очільник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко поділився на власній сторінці у Фейсбуці ідеєю, яку виносив з дня призначення на службу в Тернополі.

На думку Зюбаненка, це може принести користь культурно-мистецькій історії Тернополя. Зокрема, йдеться про встановлення пам’ятної таблички відомому архітектору Ігорю Гереті, який працював у стінах сучасної будівлі ГУНП у Тернопільській області, коли там ще був краєзнавчий музей.

“Суть ось у чому. Коли 19 червня був призначений на посаду т.в.о. начальника Головного управління Нацполіції в області, то відразу звернув увагу на пам’ятник, який стоїть поруч на вулиці Валовій. Його просто не можливо не помітити.

Чесно кажучи, спочатку подумав, що це пам’ятник якомусь видатному колишньому місцевому міліціонеру. Поцікавився. І мені розповіли про Ігоря Герету. Про відомого, не лише тернопільського, а й українського археолога, мистецтвознавця, історика, громадсько-політичного діяча.

А тут ще й випадково у Фейсбуці пост журналіста Сергія Сінкевича прочитав. Виявляється, пам’ятник Ігорю Гереті встановлено у цьому місці зовсім не випадково. І було б слушно, якби на стіні адмінбудівлі Нацполіції з’явилась табличка, яка б повідомляла, що пам’ятник Гереті встановлений тут, бо колись саме сюди виходили вікна його кабінету у краєзнавчому музеї. До 1982 року на місці теперішньої будівлі ГУНП в Тернопільській області був краєзнавчий музей, який зараз знаходиться на площі Героїв Євромайдану.

Це цікаво. І вважаю, що саме нинішня поліція може взяти на себе обов’язок таку інформаційну табличку виготовити і встановити. Цей обов’язок ми беремо на себе.
Сподіваюсь, що тернопільські митці допоможуть скласти правильний текст таблички, а місцеві бізнесмени-меценати долучаться до фінансування. Буду всім вдячний”, – йдеться у повідомленні.

Перейти до панелі інструментів