19.05.2024
Новини

Як вибрати солодкий та стиглий кавун: топ-4 ознаки

На ринках та магазинах Тернопільщини уже продають кавуни. Попри високу ціну (32-45 грн за кілограм залежно від сорту), тернополяни активно купують їх. Проте поласувати направду смачною ягодою вдається не всім, адже продають багато недозрілих кавунів.

То як відрізнити стиглий, солодкий кавун від “зеленого” та рожевого за кольором? Зібрали всі ознаки.

Найпростіше – це купити розрізаний кавун або спробувати його просто під час покупки. Але є ще деякі ознаки того, що цілий кавун буде стиглим та солодким:

  • Покладіть на бочок. Кавун, вирощений на полі, має мати велику жовту пляму. Якщо вона відносно невеликого розміру або біла, це означає, що він був зірваний надто рано або не отримував великої кількості води. Кавун з маленькою плямою буде недостиглим. Зауважте, що ці ягоди не дозрівають після того, як їх зірвали.
  • Постукайте по ньому. Цей метод досить суб’єктивний, але зазвичай спрацьовує. Якщо постукати по стиглому, соковитому кавуну, то звук буде досить дзвінким. Глухий звук у кавуна, який ще не дозрів, а звук пустоти – у перезрілих плодів.
  • Твердість. Якщо шкірка кавуна м’яка, ймовірно, він перестиг. Поверхня цієї ягоди має бути твердою. Якщо кавун стиглий, ви не зможете проколоти його нігтем.
  • Хвостик. Через цю ділянку кавун отримує вологу з ґрунту та всі поживні речовини. Він повинен бути сухим. Вологий або зелений хвостик вказує на те, що ягоду було зірвано надто рано.

У яких випадках кавун не можна купувати в жодному разі?

  • білі або світло-коричневі плями свідчать про те, що його спробували комахи або черв’яки; або кавун уражений грибком;
  • якщо розрізавши кавун, ви побачили перенасичений водою м’якуш, який потемнів або починає розпадатись на шматки, це вказує на грибкову інфекцію;
  • їдкий чи кислий запах вказує на те, що кавун забродив, він зіпсований.
Перейти до панелі інструментів