27.07.2024
Новини

Адвокат Головка заявив про провокацію. Який запобіжний захід обрав суд

Вищий антикорупційний суд розглядає справу щодо отримання неправомірної вигоди головою облради Михайлом Головком.

Зазначимо, що на судовому засіданні також перебуває дружина голови облради Мар’яна Головко.

У суді розглянули заяву нардепки Савчук Оксани Василівни (партія “Свобода”) про зобов’язання взяти на поруки Головка Михайла.

Читайте також: Михайла Головка у суді представлятиме адвокат, який захищав Надію Савченко

Прокурор клопотав за перебування Головка під вартою без можливості застосування менш суворих запобіжних заходів через ризик переховування, знищення документів та виїзду за кордон. На його думку, у разі домашнього арешту або виходу з-під варти під заставу Головко зможе виконувати свої обов’язки голови облради або переховуватись від слідства. Як обов’язкова альтернатива тримання під вартою сторона обвинувачення пропонує розмір застави 13 млн гривень, зважаючи на велику кількість нерухомості та авто у родини Головків.

Водночас адвокати Головка вказують, що Ярмоленко провокував підозрюваних до вчинення злочину і вважає, що максимальний розмір застави, який може бути обраний, це мільйон гривень.

А сам Михайло Головко у своєму поясненні розповідає, що добре знає Ярмоленко, який приходив до нього “сотні разів” і пропонував його залучити до переговорів з ОВА.

“Це була дика підстава і провокація. Говорили одне, а по факту вийшло зовсім інше”, – каже голова облради. Також він пообіцяв співпрацювати зі слідством і надати усі необхідні докази.

Суд задовольнив клопотання обвинувачення частково, постановивши взяти Михайла Головка під варту з можливістю внесення застави у розмірі 805 тисяч гривень.

У разі внесення застави, голові облради заборонено спілкуватись з іншими фігурантами розслідування і він має носити спеціальний електронний браслет.

Нагадуємо, що 26 червня #НАБУ і #САП повідомили про підозру голові Тернопільської обласної ради та двом заступникам голови Тернопільської обласної військової адміністрації, які вимагали близько 2,4 млн грн у підприємця за підписання комунальним підприємством Тернопільської обласної ради актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів. За ці кошти вони також обіцяли погасити борг Тернопільської ОВА перед його ТОВ за роботи, які вже виконані та прийняті в 2022 році. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України.

Згодом НАБУ оприлюднило аудіо розшифровку розмов, де фігурує перший заступник голови Тернопільської ОВА, голова облради Головко та заявник.

Раніше сьогодні слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до заступника голови Тернопільської обласної військової адміністрації (ОВА) Ігоря Дем’янчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб (до 26 серпня 2023 року включно). Як альтернативу суддя визначив підозрюваному заставу у розмірі 805 200 грн.

Перейти до панелі інструментів