“Це щось магічне”: рецепт пухкої та смачної паски, яка не черствіє усі свята

Рецептів Великодніх пасок є настільки багато і усі вони по-своєму хороші, що вибрати улюблений і той, що завжди вдастсься, іноді дуже важко. Тож ми з власного досвіду рекомендуємо господиням прекрасний рецепт відомої кулінарки Марини Гармаш. Ця паска завжди виходить ніжною та солодкою, з волокнистим м’якушем та ароматом ванілі. 

З початку війни Марина готує та відправляє нашим захисникам надзвичайно багато різних домашніх смаколиків. І паска саме за цим рецептом уже поїхала до військових.

“Готувати пасхальну випічку – це щось магічне. Адже ти мимоволі згадуєш слова бабусі або мами. Тільки чисті помисли, ніяких стукотів, шуму і протягів. І обов’язково молитва. Моя прабабуся для такої випічки одягала завжди чистий одяг, вставала рано вранці до сходу сонця і приступала до замісу”, – розповідає Марина Гармаш.

Інгредієнти:

  • 1 л молока,
  • 10 яєць,
  • 600 – 650 гр цукру,
  • 100 гр пресованих дріжджів,
  • 16 гр ванільного цукру,
  • дрібка солі,
  • 100 мл коньяку,
  • 250 гр родзинок,
  • 75 г в’яленої вишні,
  • 100 – 150 мл рослинноі оліі,
  • 200 гр вершкового масла,
  • 15 ст. борошна (склянка 250 мл без гірки).

Приготування

Ретельно збийте яйця з цукром в пишну піну. Молоко закип’ятіть, тонкою цівкою введіть в яєчно – цукрову масу продовжуючи збивання. Дайте рідині охолонути до теплого, розкришіть дріжджі, перемішайте. Накрийте рушником, приберіть в тепле місце на 2 години. За цей час 2 рази перемішайте. Розтопіть вершкове масло, остудіть. Родзинки та вишню промийте, просушіть. В опару додайте дрібку солі, ванільний цукор, коньяк, вершкове масло, 100 мл рослинноі оліі, поступово борошно (але не все відразу, можливо треба більше або менше). Замісіть м’яке, слухняне тісто. В кінці замісу додайте ще рослинну олію.

Накрийте зверху, приберіть в тепле місце. Залиште для підходу на 1 годину. Змочіть руки в рослинну олію, заповніть підготовлені формочки на 1/3. Накрийте рушником, дайте підійти, приблизно 40 хвилин. Випікайте в заздалегідь розігрітій духовці починаючи з меншого розміру. При температурі 170-180 градусів. Готовність перевірте дерев’яною шпажкою. Виймаючи з духовки покладіть пасочки на рушник, дайте охолонути періодично повертаючи їх з боку на бік. Прикрасьте остиглі пасочки.

Ідеальна глазур

Досить важливе у рецепті паски прикрашання. Для цього підійде рецепт ідеальної глазурі із желатину. Вона не липне та сипеться, на відміну від білкової.

Для приготування знадобиться: 120 г цукру, 60 мл води, 1 ч .л. ванільного цукру, 5 г (приблизно чайна ложка) желатину та 2 ст. л. води, що його розвести.

Нагрійте воду з цукром до повного розчинення. Желатин замочіть з 2 ст. л. води до набухання. У гарячий цукровий сироп додайте желатин, ретельно збийте в пишну, густу масу близько 4-5 хвилин.

Поради господині та відповіді на питання

  1. Збиті яйця заливають гарячим молоком, так все правильно. І вони не зваряться. Завдяки такому способу заварювання, випічка виходить ніжною, повітряної, довго не черствіє.
  2. Час випічки залежить від розміру форм, випікаю завжди при температурі 170 – 180 градусів від 30 хвилин і до 45. Перші 20 хвилин випічки духовку не відкриваю!
  3. Якщо пасочки досить подрумянились, накрийте їх зверху фольгою.
  4. Алкоголь при високій температурі випариться. У великодньому тісті завжди багато здоби, алкоголь допоможе дріжджжям підняти його. Додасть еластичність, пишність. Також буде сприяти збереженню м’якості протягом 5 днів.
  5. Паперові форми ніколи не змащую. Металеві смальцем, або змазкою для форм (борошно, смалець, олія).
  6. Вийнявши з духовки пасочки, відразу не виймаю з форм, ложу їх лежачи на рушник. Лише хвилин через 5 злегка прокручую і вони злегкісттю виймаються.
  7. Пасочки можна легко заморозити, перевірено не раз!

Більше хороший і смачних рецептів можете знайти на сторінці Сімейних рецептів Марини Гармаш.

Світлого та мирного Великодня!

 

About the author

герой
trending_flat
“Його подвиг – це історія про мужність, самовідданість та безмежну любов до своєї країни”: Тернопільщина втратила молодого бійця

Чортківщина в скорботі, адже втратила свого молодого захисника Івана Попика. 17 жовтня 2024 року під час виконання бойового завдання біля села Єлизаветівка Покровського району Донецької області загинув Іван - житель села Капустинці Чортківського району Тернопільської області. Військовий був стрільцем-снайпером у 2-му аеромобільному відділенні 3-го аеромобільного взводу 4-ї аеромобільної роти військової частини А0224. Він віддав своє життя, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України. Про це повідомили у групі "Наш край - Чортківщина". "Україна знову втратила одного зі своїх найкращих синів. На фронті загинув Іван Попик – випускник Чортківського навчально-наукового інституту підприємництва і бізнесу Західноукраїнського національного університету. Ця трагічна новина болем відгукнулася в серцях усіх, хто знав Івана, і стала черговим нагадуванням про жахливу ціну, яку платить наша країна за свою свободу. Його подвиг – це історія про мужність, самовідданість та безмежну любов до своєї країни. Іван Попик віддав найцінніше – своє […]

негода
trending_flat
Вода на порозі, а замість городу – озеро: наслідки негоди на Тернопільщині

На Тернопільщині протягом доби негода наробила біди людям. Зокрема затопила житлові будинки, її наслідки ліквідовували рятувальники.  На Лановеччині у селі Влащинці після сильного дощу підтопило два приватні будинки. Надзвичайники відкачали воду за допомогою мотопомпи. Про це повідомили в Головному управлінні ДСНС України у Тернопільській області. Читайте також: Підтопило дорогу, городи та домоволодіння. Негода наробила сильної біди на Тернопільщині (фото, відео) Також 3 червня гроза з громом у селі Синява перетворили людські городи на озера, а у Чернихівцях частково обвалився міст.

ДБР
trending_flat
У Тернополі працівник ТЦК завдав 320 тисяч збитків державі

На Тернопільщині вручили підозру працівнику ТЦК. Чоловік завдав збитків у розмірі 320 тисяч гривень.   Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру військовослужбовцю Тернопільського обласного ТЦК та СП за службову недбалість, що призвела до значних збитків під час воєнного стану. Про це повідомили в Теруправлінні ДБР у Львові. Слідство встановило, що у травні-липні 2022 року підозрюваний, будучи начальником продовольчого забезпечення, оформлював накладні на видачу харчів військовим, які фактично не проходили службу. В результаті таких дій було безпідставно видано продовольство на понад 3 тисячі осіб, що завдало державі збитків на суму майже 320 тисяч гривень. Через недбалість посадовця, частина продуктів, замість того, щоб потрапити до захисників, які їх потребували, опинилася на смітнику. Наразі слідчі ДБР вживають заходів для відшкодування завданих збитків. Читайте також: СБУ та ДБР проводили масштабну операцію: кого затримали у Тернополі "Дії військовослужбовця кваліфіковано за ч. 4 ст. 425 Кримінального […]

герой
trending_flat
На Покровському напрямку загинув захисник з Тернопільщини Іван Березнюк

На Чортківщині прощатимуться із захисником Іваном Березюком, який боронив українську землю від загарбників.  Загинув воїн 3 червня 2025 року під час виконання бойового завдання із стримування військової агресії російської федерації в районі н.п.Новоекономічне Покровського району Донецької області. Про це повідомили у фейсбук-групі "Наш край - Чортківщина". "Звістка про смерть українських захисників завжди є важкою і болісною… Ще один український військовий, ще один наш земляк, що воював за мир та свободу нашої країни, пішов від нас. Зі скорботою повідомляємо що боронячи державний суверенітет і територіальну цілісність загинув наш земляк, Березюк Іван Ярославович 10.08.1969 року народження, житель села Красне Гримайлівської громади. Світлий спомин про нього назавжди залишиться в наших серцях. Щирі співчуття рідним та близьким нашого славного Героя", - йдеться у дописі. Читайте також: Небесне військо поповнилось ще трьома Героями: загинули Анатолій Панасюк, Василь Ющишин і Захар Венчур

побиття
trending_flat
Били руками та ногами, тягали за волосся: у Тернополі жорстоко познущались з дівчини-підлітка (відео)

У Тернополі підлітки жорстоко побили дівчину. Відео конфлікту поширюють у соціальних мережах.  3 червня в одному із телеграм-каналів з'явилось відео, на якому група підлітків штовхає, тягає за волосся та всіляко ображає дівчину. Працівники Тернопільського районного управління поліції, за допомогою аналітиків кримінального аналізу та інспекторів ювенальної превенції, оперативно встановили особу постраждалої та двох кривдників, які завдали їй тілесних ушкоджень. "За фактом побиття вже розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України, яка стосується хуліганства, вчиненого групою осіб. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років", - повідомляють правоохоронці. У соцмережах повідомляють, що це не перший інцидент з кривдницею. Раніше вона неодноразово била дівчат. Читайте також: За побиття матері тернополянину загрожують громадські роботи, обмеження або позбавлення волі

Світлана Юліанівна ПРИДАТКЕВИЧ
trending_flat
Трагічна втрата для однієї з тернопільських лікарень: померла Світлана Придаткевич

Обірвалось життя працівниці Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні Світлани Придаткевич. На 60 році життя та після важкої хвороби померла сестра медичного ортопедо-травматологічного дитячого відділення з травматологічним пунктом Світлана Юліанівна Придаткевич. Про це повідомили у КНП "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня". "Адміністрація та весь колектив лікарні висловлює щирі співчуття рідним та близьким з приводу непоправної втрати близької людини. У цей скорботний час ми поділяємо Ваше горе, підтримуємо та сумуємо разом із Вами. Віримо, що Господь прийме її світлу та щиру душу в Царство Небесне. Світла пам’ять про Світлану Юліанівну назавжди залишиться в серцях колег. Світла пам’ять", - йдеться у повідомленні. Читайте також: Помер шанований священник з Кременеччини Редакція "Терміново" висловлює щирі співчуття рідним та близьким Світлани. Хай спочиває з миром. Вічна пам'ять.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025