20.04.2024
Новини Промо

Як обрати краще просекко

Немає нічого краще за охолоджений, хрусткий келих освіжаючого просекко. Бокал фруктового ігристого вина, випитого соло або з додаванням декількох інгредієнтів для посилення смаку коктейлю, підніме настрій та перенесе вас у зелені пагорби північної Італії.

Але як дізнатися, на скільки хороше просекко ви п’єте? Коли ви святкуєте особливу подію просекко може достойно замінити інші більш дорожчі варіанти ігристих вин. Але чи ви вибрали найкраще, і чи воно є справжнім, а не підробкою?

Витративши певний час на вивчення ігристих вин та їх походження, ви зможете відрізнити середню якість від чудової. Ось наш невеликий путівник на вибір кращого Prosecco.

Переконайтеся, що це італійське просекко

Антоніо Карпане виготовив першу пляшку ігристого просекко в 1868 році. Він був переконаний, що в Італії можна виробляти вино не гірше за шампанське, і мав рацію.

Проте важливо розуміти географію виробництва просекко Італії. Просекко немає такого «місцевого» захисту, як шампанське (щоб називати його шампанським, воно має походити з регіону Шампань у Франції). Це означає, що є багато виробників, у тому числі з таких країн, як Австралія, що теж виробляють просекко.

Отже, якщо ви хочете справжнє італійське просекко (повірте нам: ви дійсно хочете італійське просекко:)), перевірте етикетку, щоб переконатися, що воно зроблено в Італії. Конкретні слова, які ви повинні шукати: Prodotto in Italia. Переклад: зроблено в Італії.

Переконайтеся, що в складі не менше ніж 85% винограду глера

Вино може збити з пантелику. Іноді вино називають в честь виноробного регіону (наприклад: Шампань). Іноді його називають в честь сорту винограду (наприклад, шардоне). А іноді його називають на честь крихітного містечка, з якого воно родом, незважаючи на те, що основне виробниче місце змістилося (наш друг просекко).

Отже, із чого роблять просекко? Його виробляють із винограду сорту глера. Цей виноград із зеленою шкіркою дозріває наприкінці сезону і є ароматним сортом – він може бути досить квітковим та фруктовим.

Швидше за все, ви раніше не чули про виноград глера, але це не має значення. Важливо відзначити, що пляшка Prosecco повинна містити щонайменше 85% винограду Glera, щоб вона вважалася Prosecco. Якщо в ньому немає потрібної кількості Glera, ви просто отримуєте ігристе італійське вино.

Виберіть DOCG або DOC

Ще одна заплутана частина: найкраще просекко (DOC і DOCG) настільки хороше, що вам не потрібно говорити, що в ньому є сорт винограду глера.

Якщо ви завжди поспішаєте, то зробіть пошук DOCG на етикетці єдиною річчю, яку ви робите, перш ніж бігти до каси. DOC і DOCG — це класифікації якості, які підтверджують, що продукт, який ви збираєтеся купити, виготовлений відповідно до певних високих стандартів якості.

DOC у перекладі з англійської означає «Контрольоване місце походження». Якщо ви хочете купити хороше просекко, то таке маркування дасть вам впевненість у тому, що воно принаймні вироблено в регіоні виробництва Венето та Фріулі-Венеція-Джулія на північному сході Італії, що відрізняються виготовленням високоякісних просекко. Більшість Prosecco, які можна знайти в європейських супермаркетах, мають маркування DOC.

Однак, якщо ви шукаєте дійсно хороше просекко, то шукайте маркування DOCG. Ця абревіатура в перекладі означає Позначення контрольованого та гарантованого походження. Може використовуватися тільки в тому випадку, якщо вино виробляється з багатого вапняком району, розташованого між містами Конельяно та Вальдоббіадене. В цьому регіоні виробляють Просекко Суперіор, що вважається найкращим. Це, в основному, пов’язано з:

  • якістю ґрунту (з багатим осадом з гірських льодовиків)
  • крутість пагорбів, на які сонячне світло потрапляє правильно, а також дозволяє дощовій воді рухатися вниз по долині замість того, щоб постійно зволожувати ґрунт та спричиняти гниття
  • форма пагорбів, що створює ідеальну вентиляцію
  • ручний збір врожаю, який відфільтровує гнилі ягоди та дозволяє винограду залишатися недоторканим до моменту його пресування

Зазвичай, ви можете знайти принаймні один DOCG Prosecco на полицях супермаркету, і зазвичай це не набагато дорожче, ніж ціна вашого DOC. Але воно того варте!

Купуйте в спеціалізованому винному магазині

Чому б не зайти в найближчий спеціалізований винний магазин?

Багато з них мають кваліфікований персонал, який із задоволенням базікає про Prosecco у всій його ігристій красі. Деякі пропонують курси та дегустації, які можуть допомогти вам відкрити для себе щось нове та зробити це, якщо у вас бракує часу.

Професійна порада щодо вибору хорошого Prosecco: якщо ви можете придбати будь-який Prosecco з регіону Cartizze, ви зірвали джекпот. Cartizze – це крихітна територія, розташована в регіоні DOCG Prosecco. Історично Cartizze виготовляли як dry prosecco (що означає найсолодше просекко у класифікації), оскільки виноград вирощений на пагорбі Cartizze, отримує від сонця все найкраще.

Не пийте просекко на розлив

Просекко на розлив може здатися найкращим у світі винаходом, але насправді воно не забезпечить високоякісного перляжу, оскільки насправді це не просекко. Будьте завбачливими, якщо ваше просекко йде з-під крана чи бочки. Ймовірно, це буде просто ігристе вино, оскільки (з міркувань якості) Prosecco потрібно подавати прямо з пляшки.

Перейти до панелі інструментів