25.04.2024
Новини

Паніка скасовується: рецептурні препарати можна купувати без рецепта до кінця воєнного стану

Більшість рецептурних препаратів в Україні можуть відпускати без рецепта до кінця дії воєнного стану у країні. Це обумовлено в постанові Кабінету міністрів №542 від 7 травня 2022 року.

Читайте також: Кетанов, препарати для інгаляцій, німесил і спирт: на які ліки від завтра потрібен рецепт?

Відповідна постанова Кабміну №542 “Деякі питання провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) у період дії воєнного стану” була ухвалена 7 травня 2022 року і діє до дня припинення чи скасування воєнного стану.

Згідно з постановою, відпускання рецептурних лікарських засобів (окрім наркотиків і прекурсорів), які підлягають продажу за рецептом, “може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їхніх структурних підрозділів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією”.

“Терміново” перевірило, чи знають про постанову у аптеках. І справді нашому журналісту сьогодні вдалося придбати препарат “Афіда” (аналог “Німесилу”). Тож паніка скасовується.

Перейти до панелі інструментів