29.03.2024
Новини

Кетанов, препарати для інгаляцій, німесил і спирт: на які ліки від завтра потрібен рецепт?

Починаючи з 1 квітня деякі препарати більше не буде можливо придбати в аптеці без рецепту – як звичайного, так і електронного. Це стосується популярних ліків, які раніше можна було купувати без проблем. Розповідаємо, на які ліки від завтра потрібен електронний чи паперовий рецепт.

Знеболюючі та інші ліки

Крім сильних знеболюючих, на кшталт кетанову, за рецептом будуть відпускатися також антибіотики, препарати для лікування психічних захворювань, інсуліни та інші медичні засоби, що містять наркотичні та психотропні речовини. Ліки на основі ібупрофену та парацетамолу не потребуватимуть рецепта.

Анальгін – можна буде купити без рецепта тільки упаковку на 10 таблеток, упаковка на 100 таблеток і анальгін в ампулах – тільки за рецептом. Ношпа і Спазмалгон – таблетки без рецепта, ампули – за рецептом. Німесил і його аналоги – за рецептом.

Від кашлю

Деякі ліки проти кашлю, такі як Мукалтин, ACC та сиропи на основі амброксолу, будуть продаватися без рецепта. Але кодеїновмісні препарати та ліки на основі сальбутамолу для інгаляцій – за рецептом, так само як і більшість препаратів для інгаляцій, включаючи Беродуал.

Від серцево-судинних захворювань

Деякі ліки для лікування гіпертонії та серцево-судинних захворювань, такі як Каптоприл, Каптопрес та Бісопролол, будуть продаватися тільки за рецептом, а також сечогінні препарати Фуросемід і Діакарб. Краплі Корвалол і Валокордин можна буде купити без рецепта тільки в маленьких флаконах, а великі флакони – за рецептом. Щодо препаратів для розрідження крові, то Магнікор і Кардіомагніл можна буде купити без рецепта тільки в маленьких упаковках, а великі упаковки будуть доступні лише за рецептом.

Гормони та контрацепція

Всі гормональні препарати потребують рецепту для їх придбання, включаючи гормональні контрацептиви, такі як Постинор, а також деякі гормональні мазі та креми, наприклад Момедерм.

Антигістамінні препарати, такі як Діазолін, Лоратадин та Супрастин доступні без рецепту, хоча Супрастин у формі ампул вимагає рецепту.

Маленькі флакони з етиловим спиртом можуть продаватися без рецепту, але для покупки 100 грамової упаковки потрібен рецепт.

Перейти до панелі інструментів