26.04.2024
Новини

Відкриті кримінальні провадження: у поліції Тернопільщини розповіли про Почаївську Лавру та собор Святого Миколая у Кременці

Про ситуацію навколо двох святинь на Тернопільщині, які досі належать УПЦ МП, розповіли у Тернопільській обласній військовій адміністрації та поліції області.

Зокрема, про це йшлося на брифінгу після Ради оборони Тернопільської області.

Зокрема, начальник ТОВА Володимир Труш сказав, що щодо Почаївської Лаври, то інформація є таємницею слідства, і розголошувати її не будуть.

“Увага завжди прикута, тому що це один з об’єктів скажемо підвищеної небезпеки в області”, – повідомляє Труш. За його словами, усі загальноукраїнські тенденції щодо УПЦ МП також підтримуються на Тернопільщині, це правильно, і все робиться згідно чинного законодавства. Також очільник ОВА пообіцяв, що “скоро ви усі побачите результат”.

У поліції також відзначили, що все під контролем.

“В нас є Кременецько-Почаївський заповідник, в складі якого є Почаївська Лавра, та деякі інші об’єкти релігійного спрямування. На сьогодні є ситуація в Кременці – це собор святого Миколая разом з монастирем, де закінчився договір оренди з УПЦ про використання цього монастиря. Комісія, яка була зібрана від заповідника і Міністерсва кульутри зафіксувала факт, що володільці, які користувалися згідно договору про безкоштовне користування, відмовилися передавати в користування назад в державу. Є позов до Господарського суду про виселення представників УПЦ з цього приміщення. В поліції порушене кримінальне провадження за матеріалами СБУ за окремими статтями. Минулого тижня було проведено огляд цього приміщення, огляд церкви – собору, огляд інших приміщень, зафіксовано окремі зміни в архітектурі, використанні землі – відповідні рішення будуть прийняті після проведення експертиз”, – розповів Олександр Богомол, начальник ГУНП у Тернопільській області.

Перейти до панелі інструментів