27.04.2024
Новини

Унікальну опереацію на серці зробили 79-річному пацієнту у Тернопільській лікарні. Відео

Відтепер у Тернополіській обласній клінічній лікарні роблять унікальні операції на серці. Перше таке втручання в області провели днями. Спільно з кардіохірургічним відділенням у відділенні інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії виконали процедуру черезшкірної імплантації аортального клапана – TAVI (Transcatheter aortic valve implantation), – розповідають у медзакладі.

Читайте також: Оперував знаменитостей: до пластичного хірурга у Кременець приїздять пацієнти з усієї України

Такі втручання виконують пацієнтам високого хірургічного ризику – тим, кому протипоказана відкрита кардіохірургічна операція через високу ймовірність смерті та важких ускладнень.

Ця процедура дозволяє замінити критично звужений (стенозований) аортальний клапан серця не відкриваючи грудну порожнину. Втручання виконується через 6-міліметровий розріз в стегновій артерії. Це означає що пацієнти можуть повернутися до звичайного життя набагато швидше, ніж при традиційних кардіохірургічних методах операції.

Через стегнову артерію в аорту доставляють балон, яким розширюють отвір хворого клапана. Потім встановлюють штучний клапан за допомогою трубочки діаметром до 5 мм. Видалення власного клапана пацієнта не потрібне: протез просто притискає його до стінок, позаяк він фіксується за рахунок розпираючої сили.

“Ми дуже горді, що можемо запропонувати цей інноваційний метод лікування нашим пацієнтам. Наша команда висококваліфікованих фахівців завжди тримає руку на пульсі найсучасніших технологій та методів лікування”, – зазначають у лікарні.

Довідка

Пацієнт П., 79 років, діагноз: дегенеративна вада аортального клапана, фіброкальциноз аортального клапана з тяжким стенозом. Імплантовано клапан Evolut R виробництва Medtronic.

Перейти до панелі інструментів