26.04.2024
Новини Скандал

“Це маніпуляція і брехня. Ми нічого не ліквідовуємо”: Володимир Шматько про переселення реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю

Останнім часом навколо Чортківського МКЦ комплексної реабілітації осіб з інвалідністю “Дорога в життя” ширяться різні чутки. Зокрема, йдеться про те, що центр, начебто, хочуть закрити, а у приміщенні зробити житло для переселенців. Проте, такі заяви маніпуляційні, – каже міський голова Чорткова Володимир Шматько. Він переконує, що прийняли рішення про раціональне використання комунального майна, а центр насправді матиме навіть кращі умови, ніж раніше. Також очільник розповів про майже 2 млн євро іноземних інвестицій та, що з ними планують робити.

Не розумію цього хайпу, який підняли двоє батьків

“Хочу пояснити свою позицію стосовно інформації, яку сьогодні поширюють у соціальних мережах щодо, начебто, виселення дітей з інвалідністю на вулицю. Не розумію цього хайпу, який підняли двоє батьків. Цю “зраду на весь світ” підхопили і деякі опозиційні політики. Ці коментарі принизливі, необєктивні і неправдиві.

Нашій команді вдалося залучити великі міжнародні кошти на облаштування житла для українців, які втратили свої домівки через війну. Нам безповоротно виділили 1,960 млн євро. Це найбільша інвестиція за всю історію Чорткова, часів Незалежної України. Партнери нам довірилися, це буде один з кращих проєктів в Україні.

Нам безповоротно виділили 1,960 млн євро

Наші чортківчани продовжують виїздити за кордон. Зараз громаду залишили понад 600 дітей і це велика втрата. Тож ми хочемо створити належні умови для людей, які приїхали до нас з окупованих територій, аби вони залишилися тут.

Тож, вигравши кошти, ми вирішили – де саме буде розташоване це соціальне житло. Це будуть смарт-квартири, маленькі, але з усіма зручностями. Облаштують їх у триповерховій будівлі гуртожитку колишнього інтернату. Споруда, яка на території школи, руйнується багато років. На першому поверсі розташовані два комунальні заклади – Інформаційно-ресурсний центр та реабілітаційний центр для дійтей з інвалідністю “Дорога в життя”. Центр відвідують 18 діток, щороку з бюджету громади виділяють блязько 1,5 млн грн на зарплату працівникам та на реабілітацію.

Решта два поверхи цього гуртожитку стояли порожніми. Ми залучили кошти і переплановуємо його у соціальне житло. Відтак, постало питання про переселення цих центрів. І ми його вирішили.

Щодо “Дороги життя” ми довго обговорювали це питання. Тимчасово призупинили роботу дитсадка №5 (у зв`язку з виїздом більшості вихованців за кордон та низькою відвідуваністю – авт.), там є три приміщення. Головний корпус ми переведемо на індивідуальне опалення і перемістимо туди реабілітаційний центр. Це набато більше приміщення, в хорошому стані, там облаштують пандуси, безбар`єрний доступ. До того ж, нова керівниця центру має власну стратегію, як покращити реабілітацію, аби цей заклад не був просто місцем перебування, а ефективно працював.

 прийняли рішення про раціональне використання комунальних будівель. Де тут зрада?

Я не зважаю на коментарі щодо особисто мене, хоча це і неприємно. Найбільше переживаю за репутацію Чорткова. Не можна робити такі інформаційні вкиди на сторінки міжнародних донорів, що виселяють дітей з інвалідність, а поселяють переселенців з південної чи східної України. Це маніпуляція, дешева брехня, яка шкодить всім. Ми нічого не ліквідовуємо, а навпаки розвиваємо. А те, що дві мами органічно ненавидять Шматька – це їхнє право, але місто не повинне від цього страждати.

У кого є додаткові питання, усім радо відповім у коментарях!”, – зазначає Володимир Шматько.

батьки діток з інвалідністю пояснюють, чому їм не підходить приміщення у садочку

Самі ж батьки діток з інвалідністю пояснюють, чому їм не підходить приміщення у садочку, яке пропонує міська рада.

“Ми, як батьки, ходили на сесію міської ради, випрошуючи кожну гривню. Ремонт тривав півтора року. За той час діти мучилися в одній класній кімнаті.

І от, нарешті, коли центр став відповідати усім стандартам, нас вирішили виселити…

Пояснюємо ситуацію.Навесні, цього року, наша громада, як ми зрозуміли, виграла якийсь гранд на 2 млн євро на створення соціального житла для вимушено переміщених осіб. Як виявилося, цією будівлею є гуртожиток ЗОШ №3, в якому і знаходиться наш центр. Нас спочатку запевнили, що ми залишимось у цьому приміщенні. Це не викликало занепокоєння,тому що будівля величезна триповерхова, а наш центр займає крило на першому поверсі.

Але, цими днями, нас поставили перед фактом, що ми мусимо увійти у їхнє положення і звільнити приміщення, бо житла потрібно багато і наш центр можна перепланувати у 2-3 малосімейки.
Наші усі батьки дуже допомагають переселенцям, щиро співчувають і переймаються їхньою ситуацією.Тому готові допомогти з житлом, навіть, при потребі, взяти до себе додому цих 2-3 сім’ї, тільки б не виганяли наших дітей.

Нам запропонували перейти в одну із груп садочку №1 (в районі залізничного вокзалу), яка давно простоює і потребує капітального ремонту, а на це знову потрібні немалі кошти з бюджету громади.
А основне, що місце розташування і складна логістика цього садочку не дасть можливості для подальшої соціалізації наших дітей.

Вихованці нашого центру мають важкі функціональні порушення і знаходяться на індивідуальній формі навчання. Але,  теперішнє місцезнаходження центру на території школи дає можливість вчителям приходити до дітей, навчати їх. Наші діти бачать школу, чують шкільний дзвінок, пересікаються з здоровими дітьми-ровесниками, харчуються в одній їдальні, займаються в спільному спортзалі, вчителі часто забирають їх на спільні уроки…

Зовсім недалеко знаходиться музична школа,яка співпрацює з нашим центром. Поруч зупинка, поліклініки.

Загалом, будь-які зміни в житті і побуті людей з важкими функціональними можливостями наносять їм важкі психологічні травми.

Ми дуже просимо залишити наш центр в даній будівлі, адже в умовах військового стану найбільш незахищеною верствою населення є особи з інвалідністю!”, – йдеться у зверненні.

“Терміново” стежитиме за ситуацією у Чорткові і ми обов`язково розповімо, як розвиватимуться події і чи справді усі потреби, враховуючи й у спецприміщенні, дітей з інвалідністю будуть дотримані.

Перейти до панелі інструментів