18.04.2024
Новини

Дві хвилини на порятунок: лікарі тернопільської “швидкої” витягли з того світу пацієнта

У Тернополі бригада “швидкої” врятувала самотнього 68-річного чоловіка. На те, аби витягти його з того світу, у медиків було 1-2 хвилини. Проте вони впоралися, – повідомляють у КНП “ЦЕМД та МК” ТОР. 

Читайте також: У критичному стані та з набряком легень: у Тернополі врятували життя чоловікові

Лікар Шильман Олена, фельдшер Кривокульський Володимир та водій Андрушків Володимир прибули на виклик сусідів до самотнього 68-річного чоловіка, який був без свідомості та мав деякі ознаки інсульту. На місці з’ясувалося, що хворий перебуває у критичному стані, свідченням чого була сильна задишка, відсутність реакції на подразники, синюшний колір шкіри. Частота серцевих скорочень наближалась до показника 250-280 ударів за хвилину, а це є прямою загрозою зупинки кровообігу. У медиків в таких ситуаціях є не більше однієї-двох хвилин, щоб зорієнтуватися та виробити правильний порядок дій.

Особливістю бригади Е(Ш)МД є злагодженість дій, безцінний досвід кожного члена команди та вміння працювати з обладнанням всіх учасників процесу, включаючи і водія. Так як така частота скорочень не могла забезпечити життя, то була здійснена премедикація і використаний дефібрилятор, який після першого разу не допоміг, але після другого розряду знизив частоту ударів до стабільного рівня. Синюшність у чоловіка зникла, повернувся природній колір обличчя. Його доставили до лікарні, де у відділенні кардіології він поступово прийшов до тями.

Лікар Олена Євгенівна, як і кожен медик після успішної роботи і ще одного врятованого життя, захоплено розповідає, як чудово працювати у такому професійному та дружному колективі, але особливо її вразили і сусіди пацієнта, які проявили високий рівень відповідальності, порядності та доброти, були поряд під час усіх заходів та супроводжували пана Павла до моменту госпіталізації.

Перейти до панелі інструментів