26.04.2024
Новини

«Норвегія-Україна»: один з найбільших міжнародних проєктів в Україні 8 років реалізовують у Тернополі

З 2014 року на базі Західноукраїнського національного університету реалізовують проєкт «Норвегія-Україна». Це одна з наймасштабніших міжнародних програм в Україні. Основне завдання – перепідготовка ветеранів та членів їхніх сімей на базі університету, а також соціальний і психологічний супровід від Громадської організації. Для багатьох учасників проєкту – це не лише навчання та можливість безкоштовно здобути новий фах, а й певний орієнтир на майбутнє.

Проєкт «Норвегія-Україна» передбачає організацію курсів професійної перепідготовки ветеранів та членів їхніх сімей на базі університету, а також соціальний і психологічний супровід від Громадської організації. Партнером і координатором з українського боку є «Міжнародний фонд соціальної адаптації». Фінансову підтримку надає Міністерство закордонних справ Норвегії.

двічі на рік відбуваються навчальні семестри за спеціальністю «Підприємництво»

У Тернополі проєкт реалізовують з 2014 року на базі Західноукраїнського національного університету. Відтоді успішно відбуваються двічі на рік навчальні семестри за спеціальністю «Підприємництво». Учасники впродовж 3 місяців навчаються, отримують консультації у професійних юристів та фінансистів, а також створюють бізнес-план власної справи.

Супровід проєкту здійснює громадська організація «Освітні та соціальні інновації». За її підтримки учасники мають змогу брати участь у різноманітних семінарах і тренінгах, що сприяють особистісному розвитку та обміну досвідом. Також мають можливість отримати індивідуальні консультації щодо роботи та відкриття власної справи, консультації психологічного та правового напрямку, сприяння у працевлаштуванні. Навіть після закінчення курсів випускники можуть розраховувати на подальшу підтримку. У разі необхідності професійні спеціалісти готові надати їм потрібну допомогу.

 

Випускники отримують свідоцтва про проходження перепідготовки від Західноукраїнського національного університету, диплом Міністерства закордонних справ Норвегії, а також спільний сертифікат Західноукраїнського національного університету і NORD-університету.

За 8 років курси завершив 1091 слухач. Чимало з них успішно відкрили та розвивають власну справу.

соціальної та професійної адаптації потребують передусім ветерани та члени їхніх сімей у малих містах

«Під час перепідготовки ми побачили, що соціальної та професійної адаптації потребують передусім ветерани та члени їхніх сімей у малих містах. Це зумовлено низьким рівнем соціально-економічного розвитку, недостатньо розвинутою інфраструктурою та недоліками системи соціально-побутового обслуговування. Є проблеми безробіття та обмежена транспортна комунікація.

З 2020 року ЗУНУ та ГО «Освітні та соціальні інновації» почали співпрацю з територіальними громадами Бережан, Підгаєць та Кременця. За три роки в цих містах перекваліфікувалися 227 осіб. Багато з випускників відкрили та розвивають власну справу», – розповідає голова громадської організації Роман Кулик.

Напередодні Різдва Христового слухачі проєкту «Норвегія-Україна» спеціальності «Підприємництво» м. Тернопіль та м. Бережани отримали дипломи та сертифікати про успішне завершення навчання. Окрім неоціненного досвіду, для декого участь у проєкті – промінчик світла, який сяє і чітко окреслює майбутній шлях.

56 слухачів упродовж трьох місяців навчалися підприємницької діяльності, знайомилися із основами бізнес-законодавства та психології, брали участь у різноманітних семінарах, майстер-класах, вебінарах, тренінгах, що сприятимуть майбутній успішній професійній самореалізації.

«Це були чудові, насичені подіями вечори, коли летиш додому, або з Лановець в Тернопіль, аби дізнатись щось нове, насититись знаннями»,- ділиться враженнями учасниця проєкту Наталя.

«Проєкт «Норвегія-Україна» у ЗУНУ став для мене відкриттям, це більше, ніж просто навчання. Тут я зустріла хороших друзів. Ми часто спілкуємося та робимо спільні проєкти. А особливо мене вразили психологічні тренінги та зустрічі з багатьма бізнесменами, які поділилися своїм досвідом. Викладачі відкрили для нас нові горизонти і ми стали трохи по-іншому дивитися на світ, адже впевнені, що ми у ньому не самі»,- розповідає слухачка Тетяна з м.Бережан.

«У листопаді 2022 року відбувся Міжнародний науково-методичний семінар організаторів проєкту «Норвегія-Україна» з питань соціальної та професійної адаптації ветеранів і членів їхніх сімей в Україні. Захід організували Західноукраїнський національний університет у співпраці з Міжнародним фондом соціальної адаптації.

з початком повномасштабного вторгнення проблема адаптації військових стала актуальнішою

Проблема професійної та соціальної адаптації військовослужбовців, ветеранів, членів їхніх сімей та сімей загиблих є нагальною для України. До 2014 року це було пов’язано з масштабними скороченнями військового персоналу. З початком агресії росії проти України в 2014 році соціальної адаптації та перепідготовки почали також потребувати учасники бойових дій на Сході України та члени їхніх сімей, а з початком повномасштабного вторгнення проблема стала актуальнішою.

Через війну економічна ситуація в країні погіршується, можливості держави щодо ефективного надання послуг звільненим військовим та їхнім сім’ям не встигають за зростаючим попитом та необхідністю швидко і системно вирішувати проблему. Тому наразі гостро стоїть питання пошуку додаткових можливостей для продовження фінансування діючої перевіреної моделі та мережі виконавців проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS).

Згідно із договором про співпрацю між Міжнародним фондом соціальної адаптації (Україна) та Nord Університетом (Норвегія) осінній семестр 2022 року є фінальним за фінансуванням з боку норвезького уряду. Основним завданням трирічного договору була інтеграція напрацьованої за 19 років моделі професійної та соціальної адаптації військовослужбовців і членів їхніх сімей в державну систему України. Основним стейкхолдером та відповідальною організацією є Міністерство у справах ветеранів України. Також до адаптації військових долучаються Міністерство освіти і науки України та Міністерство оборони України.

У планах створення центру ветеранського розвитку при ЗУНУ

Але ми йдемо далі і працюємо над створенням центру ветеранського розвитку при ЗУНУ. Створення такого центру дасть змогу продовжити ефективну систему супроводу та професійної адаптації ветеранів війни та ветеранів військової служби після звільнення та підтримки членів їхніх родин», – поділилася проректор ЗУНУ Оксана Десятнюк.

«Спілкування та підтримка дуже потрібні рідним Героїв. З цією метою у Західноукраїнському національному університеті за підтримки Міжнародного фонду соціальної адаптації, у співпраці університету з відділом Мінветеранів у Тернопільській області та ГО «Освітні та соціальні інновації» провели чергову зустріч з членами родин загиблих українських воїнів.

Вони відчули підтримку, послухали поради психолога, корисно поспілкувалися. Учасники ділилися емоціями та переживаннями. Витинали об’ємних ангеликів з паперу в пам’ять про своїх рідних, які стали світлими Янголами . Це творче заняття та поетичні рядки на громадянську тематику , які прозвучали у процесі витинання, викликало позитивні емоції. Огорнули душу теплом також чудова різдвяна пісня на сучасний патріотичний лад та віншування від студентів університету», – розповідає головний спеціаліст Відділу Ірина Скасків.

В пам’ять про цей день учасники отримали невеличкі сувеніри.
Пам’ятаємо… Шануємо…
Дякуємо рідним за Героїв.
Дякуємо Героям за Україну.
Наша сила – в єдності та небайдужості, тому Україна переможе!

Перейти до панелі інструментів