23.04.2024
Новини Промо

Що таке ніж для чищення овочів і як ним правильно користуватись?

Різні ножі виконують різні ролі на кухні. Потужний кухарський шеф-ніж впорається з самою складною роботою, але коли вам потрібно діяти більш делікатно, настає час ножа, який зазвичай називають ножем для чищення овочів та фруктів.

Хоча насправді цей ніж здатний на куди більше, чим просто чищення яблук від шкірки. Ці невеликі ножі ідеально підходять для різного роду делікатних та точних дій.

Що таке ніж для чищення овочів та фруктів?

Ножі для чищення овочів та фруктів мають короткі, але міцні леза які, як правило, мають довжину від 6 до 10 сантиметрів. Завдяки своїм розмірам вони ідеально підходять для того, щоби відрізати щось у важкодоступних місцях або виконання справ, де важлива точність. Для багатьох кухарів ніж для чищення овочів та фруктів стає основним інструментом у тих справах, де кухарський шеф-ніж буде занадто великим та громіздким.

Оскільки ножі для чищення овочів та фруктів порівняно невеликі, ними можно користуватися навіть без обробної дошки. Саме тому, незважаючи на маленьке лезо, розмір рукояті якісного овочевого ножа має повноцінно відповідати розміру вашей долоні. Це співвідношення розмірів клинка та рукояті дасть вам точний контроль над рухом леза під час використання ножа.

Краще, щоби лезо та ручка були приблизно однакового розміру, а вага – збалансованою. Ніж не повинен бути занадто важким на одному з кінців, інакше використовувати його буде незручно.

Дійте повільно й обережно, особливо коли використовуєте такий ніж вперше. Якщо  лезо ножа гостре, такий ніж буде дуже контрольованим, керованим та безпечним.

Навпаки, тупим ножем для чищення порізатись куди легше. Тупий ніж буде вимагати більших зусиль під час різання, рух його леза буде куди менш передбачуваним.

Для чого використовують ніж для чищення овочів та фруктів?

Не звертайте уваги на назву. Це – лише данина традиціям. Насправді ви можете використовувати цей ніж під час приготування будь-яких страв.

Як тільки ви звикнете до цього ножа, ви будете знаходити все більше і більше діл, у яких його можна використати. Маневреність та зручність ножа для чищення овочів та фруктів не раз стане вам у нагоді під час приготування блюд з використанням самих різних інгредієнтів.

Наведемо лише деякі з найпопулярніших способів використання ножів для чищення овочів та фруктів.

Очищення овочів

Почнемо з очевидного. З чищення овочів. Як зрозуміло з назви цього ножа – така робота для нього є головною. Звісно, зараз придумано і продається багато спеціальних знарядь для очищення шкірки з овочів та фруктів.

Та чи застарів спеціальний ніж?

Ні, ножі для чищення – чудова альтернатива усім цим «чистилкам».

Однак, використанню ножа для чищення овочів та фруктів потрібно трохи навчитися.

Міцно тримайте фрукт (чи овоч) в одній руці. Ніж тримайте у іншій. Повільно рухайте лезо у напрямку до себе, акуратно знімаючи шкірку з фрукта. Рухайтесь легко та обережно, інакше ви ризикуєте зняти шкірку не тільки з овоча.

Очищення креветок

Якщо ви ще жодного разу не готували креветок, то знайте, що спершу їх треба ретельно очистити.

Роблять це так:

  • Візьміть креветку та знайдіть темну лінію що тягнеться вздовж по спинній частині її хвоста. Це – кишківник. Його треба видалити.
  • Візьміть ваш ніж для чищення овочів та фруктів. Тепер це – ніж для чищення креветок. Зробіть невеликий надріз, а потім підтягніть цю чорну лінію кінчиком леза.
  • Обережно!

Видалення серцевини з плодів (наприклад, з помідорів)

Щоб вирізати серцевину помідора, вставте вістря ножа приблизно на 1 сантиметр ліворуч від серцевини. Потім обріжте серцевину, яка має вискочити, коли ви закінчите.

Очищення ковбаси

Більшість ковбас упаковані в тонкі оболонки, які можуть створити деякі проблеми під час приготування, чи заважати розрізати ковбасу на менші шматочки.

Вітаємо вас! Сталося ще одне чудо! Тепер ваш маленький ніж-трудівник перетворився на ніж для чищення ковбаси!

Просто злегка надріжте оболонку та проведіть лезом лінію вниз з одного боку ковбаси, не настільки, щоб глибоко її прорізати, але достатньо, щоби розрізати шкірку. Коли ви закінчите, зніміть оболонку, починаючи з місця розрізу.

І це лише деякі приклади того, як багато справ можна зробити акуратним, легким та маневреним ножем для чищення овочів та фруктів. Звісно, всі ці діла можна зробити і звичайним кухарським ножем. Але навіщо це робити, коли є ніж, який краще підійде для цих справ?

Дуже багато речей і легше і безпечніше зробити саме ножем для чищення овочів.

Насправді кажучи, цей ніж настільки універсальний та зручний, що усе діло полягає тільки у ваших особистих навичках та фантазії!

Перейти до панелі інструментів