26.04.2024
Новини Скандал

На Кременеччині перевізник відмовляється виїжджати на сільський маршрут: що кажуть у міській раді

Проблема із наданням та якістю транспортних послуг на Кременеччині є давно. Перевізники диктують свої умови місцевій владі, а пасажири скаржаться на некоректне ставлення деяких водіїв, особливо до пільговиків. Тепер же підприємці відмовляються виїжджати на маршрут, пояснюючи це нерентабельністю бізнесу. У результаті люди з багатьох сіл не можуть дістатися на роботу, а діти у школу. Як збираються вирішити проблему, “Терміново” поцікавилося у Кременецькій міській раді.

“Зранку водії за власним бажанням скасували свій рейс і не вийшли на роботу (села Гаї, Града, Підгора, Великі та Малі Бережці, Іква). А людям потрібно добиратись до роботи. Коли ми подзвонили до перевізника, то він нам запропонував забрати собі рейс та бізнес. У мене є питання до пана Смаглюка А. М. (голова Кременецької громади), вам на мешканців сіл взагалі начхати? Цей перевізник рейс скоротив наполовину, а сьогодні взагалі не виїхав, хоча автобус завжди переповнений. Просимо змінити інший автобус”, – пише Тетяна, мешканка одного з сіл, куди не їздить автобус.

Нічим дістатися у місто й жителям села Комарівка. Для відновлення маршруту “Кременець-Комарівка”, який надає транспортні послуги мешканцям перелічених сіл, депутат міської ради Андрій Левчук звертався до голови Кременецької громади.  Звідти звернення скерували в Управління розвитку інфраструктури та дорожнього господарства обласної військової адміністрації. Бо, кажуть, врегулювання маршрутів, що є за межами громади, не в компетенції місцевого самоврядування.

Та у відповіді Управління зазначили, що для змін у маршруті необхідне звернення від перевізника, а такого не надходило.

“Для зміни графіку руху на маршруті Кременець – Комарівка необхідно скоординувати розклад руху автобуса з іншими автобусними маршрутами. Відповідно до Закону України ,,Про автомобільний транспорт” та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176 необхідно внести зміни в паспорт автобусного маршруту. Зазначені зміни можливі за наявності заяви від перевізника, який обслуговує зазначений автобусний маршрут загального користування у встановленому законом порядку.

Автобусний маршрут загального користування “Кременець – Комарівка” обслуговує ФОП Оболончик Андрій Григорович, заява щодо змін графіку руху від перевізника до управління не надходила.

Разом з тим зазначаємо, що перевізник з розумінням ставиться до потреб мешканців сіл. Він готовий до діалогу. Тож, аби відшукати рішення, було б доцільно керівникам органів місцевого самоврядування ініціювати зустріч зацікавлених сторін й знайти шляхи вирішення проблеми”, – зазначають в Управлінні.

Поради Управління у Кременці послухали. У міській раді зустрілися з перевізником, але проблеми це не вирішило.

“Як пояснив підприємець, маршрут для нього збитковий, – каже заступник міського голови Кременця Ігор Гук. – До того ж до тих сіл погана дорога. Перевізник хоче, аби з місцевого бюджету йому доплачували кошти на пальне. Але цих коштів міська рада немає. І навіть якби й мала, не можемо їх платити, адже зазначені маршрути і їх врегулювання не в компетенції місцевого самоврядування, а обласної адміністрації, адже вони знаходяться поза межами громади”, – каже Ігор Гук.

Кременчани пропонують подумати про створення комунального підприємства, яке надавало б послуги з перевезень у громаді. Та в міській раді відверто кажуть, що навряд чи до цього дійде, тим паче під час війни. А тим часом у Чорткові проблему міських перевезень вирішили саме таким шляхом, коли підприємці вдавалися до шантажу та вимагали підвищення вартості проїзду.

Перейти до панелі інструментів