24.04.2024
Новини Скандал

У Кременці перевізники шантажем вимагають підняти тариф на проїзд

У Кременці знову планують підвищити вартість проїзду у громадському транспорті. Про це йдеться у рішенні виконавчого комітету Кременецької міської ради. Якщо документ набере чинності, то за одну поїздку з 1 травня пасажири платитимуть 10 грн. Проте є нюанси. 

Читайте також: У Чорткові перевізники шантажують місцеву владу та вимагають підвищення тарифу до 12 грн

З часу, відколи у місті востаннє піднімали тариф на проїзд в маршрутках, не минуло й року. У липні 2021 року вартість зросла до 7 грн. Зараз перевізники вимагають по 10 грн з 1 травня (а згідно розрахунків – 14 грн). Натомість міська рада просить возити пільговиків безкоштовно без додаткових дотацій з місцевого бюджету.

Як з’ясували журналісти “Терміново”, свої розрахунки тарифу на проїзд перевізники надали міській раді ще до введення воєнного стану. Згідно них вимагали підняти вартість проїзду до 14 грн. Щоправда, ознайомити кременчан із цими розрахунками вирішили уже після того, як рішення щодо підвищення прийняли. Відтак, містян просто вкотре ставлять перед фактом.

поставили умову: або тариф збільшиться, або громадський транспорт зупиниться

    • Свої розрахунки перевізники представили ще 21 лютого, згідно них хотіли підвищення тарифу до 14 грн. Увесь цей час ми штучно стримували зростання вартості проїзду. Зараз нам поставили умову: або тариф збільшиться, або громадський транспорт зупиниться. Тож 8 квітня на виконкомі прийняли рішення “Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 08.06.2021 року №242 «Про вартість проїзду у міському пасажирському автомобільному транспорті». Проте є певні умови, – зазначає заступник міського голови Ігор Гук.

Про ці умови у своєму відеозверненні каже і міський голова Андрій Смаглюк.

не можна шантажувати міську раду

    • Хочу звернутися до перевізників: не можна шантажувати міську раду і щоразу, бажаючи підвищення тарифу, заявляти про зупинення громадського транспорту. Міська рада усе розуміє, враховуючи проблеми підприємців. Проте й для людей це важко. Тому ми також ставимо певні вимоги. В іншому разі будемо ініціювати розірвання договору з перевізниками. Ми вимагаємо, аби виконувалися обов’язки щодо перевезення пасажирів пільгових категорій. А також, аби максимально відновили маршрути, які раніше були зняті. Якщо ці умови не виконають, підвищення тарифу не буде, – наголосив міський голова.

Усі умови, про які говорить Андрій Смаглюк мають намір прописати у додатковій угоді, яку планують укласти з перевізниками до 20 квітня. В іншому разі підвищення тарифу на проїзд у Кременці скасовується.

“Рішення вводиться в дію з 11.04.2022 року, окрім пунктів 2 та 3 даного рішення, які вводяться в дію з 01.05.2022 року за умови укладення з Перевізниками до 20.04.2022 року додаткової угоди до основного договору щодо безкоштовного проїзду громадянам Кременецької міської територіальної громади громадським транспортом, при пред’явлення посвідчень встановлених зразків, відповідно до чинного законодавства”, – йдеться у рішенні виконавчого комітету за 8 квітня.

Укладати угоду перевізники не поспішають, як і виконувати умови міської ради. Підприємці навіть не з`явилися на засідання виконкому, де розглядали питання про підвищення тарифу.

  • Ми запрошували перевізників на виконком напередодні. Телефонували навіть під час засідання, а розгляд питання перенесли на завершення. Проте ніхто з них так і не під’їхав, – каже Ігор Гук.

Також заступник міського голови зазначає, що ближчими днями таки має відбутися додаткова зустріч з підприємцям, де усе й з’ясують остаточно.

Кременчани кажуть, що ходитимуть пішки

Кременчани від рішення про підвищення тарифу, м’яко кажучи, не у захваті. Скаржаться на стан автобусів та постійний бруд, на порушення графіку руху. Підняття ціни проїзду під час війни називають мародерством. Міській раді зауважують, що жодних громадських обговорень щодо цього не було (під час воєнного стану будь-які зібрання заборонені – авт.) та закликають не піддаватися шантажу.

Чимало містян, з якими нам вдалося поспілкуватися, кажуть, що ходитимуть пішки, якщо тариф таки зросте до 10 грн. А дехто уже давно так і робить.

Члени виконкому, які підтримали підвищення тарифу, пояснюють своє рішення тим, що бояться транспортного колапсу у місті. Та разом з тим дивуються, що перевізники навіть не прийшли на засідання виконавчого комітету та не представили своїх аргументів. А також зазначають, що підвищувати ціну на проїзд під час воєнного стану зовсім не на часі.

Перейти до панелі інструментів