29.03.2024
Новини Промо

Корекція зору контактними лінзами при астигматизмі

Астигматизм – одне з найчастіших порушень зору, які трапляються у людей. Воно є наслідком деформації рогівки або кришталика ока, коли світлові промені збираються у різних точках сітківки. Астигматизм супроводжується розмитістю або викривленістю зображень предметів навколо людини, та може проявлятися у вигляді короткозорості або далекозорості. Найбільш поширеним методом боротьби з цим порушенням є використання контактних лінз для корекції зору (https://kyivlinza.ua/catalog/kontaktnye-linzy/).

Які є симптоми астигматизму?

На початкових стадіях люди практично не відчувають дискомфорту, проте ті, хто стикнувся з важчою формою захворюваності, відчувають швидку стомленість очей, зниження гостроти зору, розмитість та подвоєння зображень, відчуття важкості в надбрівних дугах, а також головні болі. Однак, точний діагноз може поставити лише офтальмолог після ретельного обстеження ваших очей.

Астигматизм може бути:

  • вродженим – неправильна будова ока; набутим – розвинувся внаслідок травм, рубців, операцій або захворюваностей;
  • рогівковим або кришталиковим
  • прямим (коли чіткіше виглядають вертикальні лінії) або зворотнім (горизонтальні)

Залежно від рівня захворюваності та його виду, це порушення зору можна виправити за допомогою хірургічного втручання, окулярами або контактними лінзами. Проте, хірургічне втручання підходить не всім пацієнтам, оскільки має ряд протипоказань та побічних ефектів, а окуляри можуть досить важко переноситися людьми з найвищим ступенем астигматизму, оскільки постійне носіння може викликати запаморочення та головні болі. Найбільш універсальним методом корекції у результаті стають торичні контактні лінзи.

Торичні контактні лінзи – що це?

М’які контактні лінзи, які зараз застосовуються для корекції астигматизму прийшли на заміну жорстким лінзам, виготовленим із силікону або твердого полімеру, які досить щільно притискали рогівку та мали дуже низьку киснепроникність, тож викликали досить великий дискомфорт у використанні. Тепер же офтальмологи застосовують торичні контактні лінзи, які дають можливість оку отримати достатню кількість кисню, при цьому коригують як рогівковий, так і кришталиковий астигматизм. Вони дещо товщі та рельєфніші, аніж звичайні м’які лінзи, внаслідок чого вирівнюють світлові промені з фокусом на сітківці ока.

Торичні лінзи бувають:

  • одноденні
  • довготривалого використання
  • щоквартальні

Аби підібрати ефективні лінзи, слід звернутися до офтальмолога або професійних оптик, які надають послуги комп’ютерної діагностики зору та мають фахівців, що підберуть контактні лінзи відповідно до особливостей зору пацієнта.

Перейти до панелі інструментів